avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suntem somati de Apanova. Eu sunt la zi. Cum ma pot ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suntem somati de Apanova. Eu sunt la zi. Cum ma pot proteja?

Avem multi restantieri care nu platesc cu lunile. Administratorul si presedintele actual pretind ca nu au bani sa ii actioneze in justitie, au obtinut si semnaturile majoritatii locatarilor care au exprimat ca nu vor sa plateasca cheltuieli juridice . Motivatia este ca oricum nu se vor putea recupera banii, pentru ca oricum mai intai vor fi reesalonati de instanta si daca se ajunge la executare silita oricum vor trebui dati alti bani in contextul in care oricum apartamentele celor in cauza sunt ipotecate. In plus nu au vrut sa impuna penalitati de 0.2 % pe zi, conform legii pretextand ca aceste penalitati nu sunt legale pentru ca se adauga penalitatilor deja calculate de furnizorii de utilitati. Ca atare rai platnicii continua sa nu plateasca ceea ce ma va afecta si pe mine daca se va opri apa rece.
Ce as putea face?
1. E adevarat ca actionarea in justitie este inutila ?
2. Sunt asociatia de propietari sau conducerea ei responsabili fata de mine si sa ii dau in judecata daca mi se opreste apa rece ?
3. Se poate initia o actiune juridica cu scopul de a impune prin executie judecatoreasca inchiderea apei in apartamentele rau platnicilor?
4. Pot actiona APANOVA la OPC pentru ca nu se implica in recuperarea creantelor de la datornici, negandu-mi astfel posibilitatea unui trai decent (in contextul in care mi-au negat dreptul de a-mi face , pe cheltuiala mea, propriul bransament de apa rece?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:04, 5 Decembrie 2009
Pai eu platesc. Deci nu am cum sa nu privesc ca opaca o replica care insinueaza ca este OK ca un furnizor monopolist de utilitati sa ma pedepseasca pe mine excomunicandu-ma de la acest serviciu din cauza altora.
Caci APANOVA , cu anvergura cunoscuta , are totusi un monopol care , de ex ma impiedica sa imi fac eu put .
In alta ordine de idei tocmai maretia acestei regii ar putea sa o faca sa angajeze 1-2 avocati care sa dea in judecata cele cateva sute de rai platnici pe care ii poate identifica, fara sa simta mare lucru si fara sa piarda nimic. La urma urmei firme de leasing mai mici angajeaza pentru o intarziere de cateva zile firme de recuperare
Dar acceptand punctul dvs de vedere din punct de vedere juridic (ca moralmente si ca spirit justitiar este slabut) - intrebarea mea ar fi : Presedintele si Comitetul AU ONLIGATIA sa actioneze juridic impotriva lor sau este la latitudinea lor sa o faca sau nu ?
Eu nu am intentionat sa va dau un raspuns moral si nici in spirit justitiar. M-ati intrebat si v-am raspuns la intrebare.
Inca o data si sper ca de data aceasta sa intelegeti:
- pentru restantele proprietarilor la cotele de intretinere este responsabil restantierul, iar asociatia de proprietari are la indemana mijloace legale sa recupereze aceste restante in justitie.
Daca o face sau nu o face, daca se foloseste de aceste mijloace legale este si treaba Dv., a proprietarilor, care v-ati ales conducerea asociatiei.
Sau ca sa va dau satisfactie, presedintele asociatiei are dreptul prin lege sa dea in judecata restantierul si este obligat fata de ceilalti proprietari buni-platnici s-o faca.
Cuculica a scris:

Presedintele si Comitetul AU ONLIGATIA sa actioneze juridic impotriva lor sau este la latitudinea lor sa o faca sau nu ?

Presedintele asociatiei discuta in comitet si poate lua decizia de a actiona restantierii in instanta. Nu trebuie sa ceara aprobarea adunarii generale sau acordul si semnatura proprietarilor. Spuneti ca proprietarii nu ar fi deacord, etc... pai daca se sparge conducta de alimentare cu apa o sa ceara acordul proprietarilor sa inchida bobinetul si sa faca reparatia!? Conducerea si administrarea asociatiei se face conform legislatiei si nu cum vrea fiecare.
Asociatia trebuie sa aiba, prin contributia proprietarilor, fonduri de rulment, de reparatii si alte fonduri la care poate apela si pentru plata onorariului avocatului pana la recuperarea acestora de la restantier.
Exista la unii furnizori de utilitati si disponibilitatea de a ajuta, a sprijini asocaitiile de proprietari in recuperarea debitelor de la restantieri. Noi am primit in anii trecuti invitatie de la furnizorul de agent termic sa-i punem la dispozitie situatia restantierilor, urmand ca juristii lor sa introduca actiune in instanta direct pe numele fiecarui restantier. Spuneti-i presedintelui sa ia legatura cu furnizorii si sa incerce si aceasta varianta.
@adriantot, in Bucuresti nu avem noi atata favor din partea furnizorilor!..... :(
In continuare Presedintele si administratoarea pretind ca nu vor sa ii actioneze in justitie pe rai platnici , avand ideea ca si daca vom castiga, numitii rai platnici au apartamentele ipotecate si noi nu vom capata nimic.
Credeti ca ar trebi sau as putea sa ii dau in judecata (daca se opreste apa) ?

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)
Reparatii comune mafr79 mafr79 Va salut cu respect. Am o intrebare legata de modul cum un presedinte de asociatie de propietari are dreptul de a face lucrari in beneficiul propietarilor fara ... (vezi toată discuția)