avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita copil dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita copil dupa divort

Buna seara

Intentionam sa divortam si avem un copil de 1an. Am fi vrut sa o facem amiabil, la notar, dar apar discutii foarte urate cand vine vorba despre programul de vizita al copilului.
Casa este pe numele meu, luata inainte de casatorie si copilul va locui cu mine.
Actual sot nu are casa in oras, probabil va sta cu chirie. Are o casa la tara, unde el isi petrece majoritatea timpului.
Avand in vedere varsta copilului, tatal il poate lua peste noapte si sta oriunde doreste cu el? Mentionez ca in tot acest an de viata al copilului, tatal a stat 90% din timp la tara, deci nici nu prea cunoaste foarte bine programul copilului, nu a fost implicat in activitatile copilului samd.

Multumesc frumos
Stimată mămică, legile sunt cum sunt, cu mici ajustări sunt chiar bune, dar interpretarea lor este azi, unilaterală, în Romania.De exemplu, lipsa de la program al tatălui ar trebui pedepsită la fel ca împiedicarea de către mamă a vizitei tatălui.
Dacă un oarecarea a emis o părere că nou născutul trebuie să socializeze cu străini şi sânul mamei se poate înlocui cu îmbrăţişarea tatălui, iar cei care judecă o iau ca adevăr absolut, în ciuda experienţei de milenii a umanităţii, iată, putem fi primii din lume care recunoaşte acest "adevăr", la fel cum recunoaştem "alienarea parentală" ca fiind meritul exclusiv -ghiciţi, al cui? - evident, al mamei - chiar dacă bietul copil are coşmaruri numai când îl visează pe cel care l-a snopit în bătaie sau l-a alungat în miez de noapte din casă, cu mamă cu tot sau dacă nu-l recunoaşte după 3 ani de absenţă.
În privinţa programului de relaţii, în ţările cu democraţie consolidată, obligaţiile sunt reciproce, programul e sfânt. Când copilul este la celălalt părinte, cel degrevat de obligaţii are propriul program, fără copil.Nu există să ia copilul când vrea, să lipsească cu lunile, să ia copilul la ora 18 dacă are program de la 10 - Nu, este un program strict, practic este o sarcină a părintelui la care nu locuieşte constant copilul să-i dea timp de relaxare celuilalt părinte. Nu există să readucă copilul la mama după 3 zile de vacanţă, deşi trebuie să stea 2 săptămâni, în cele 2 săptămâni, mama e în vacanţă cu iubitul, cu prietenele, nu are copil
Vă sfătuiesc ca în cadrul convenţiei de la notar sau în instanţă, să precizaţi TOATE aspectele privind programul de vizită: de exemplu, dacă stabiliţi week-endul 2 şi 4, precizaţi exact ce se înţelege prin asta:al 2-lea grup de 3 zile consecutive ale săptămânii; ora de preluare, cu specificarea obligativităţii anunţului prealabil şi în lipsa anunţului, să se considere absenţa de la program, să nu staţi acasă degeaba; obligaţia de a vă informa unde doreşte să petreacă timp cu copilul, pentru a-l pregăti corespunzător, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2019
Martonze, utilizator
Doamna,

GabrielaMaria18 a scris:

Lumea evolueaza dar se pare ca legile nu prea.
Daca tatal se imba cu ultimul racmet de masina dar nu poate face dovada veniturilor e lasat in pace si e treaba mamei cum se descurca financiar. Dar daca mama intervine in programul dintre tata si copil, imediat legea tine cu tatal. Dreptate mai e pe undeva in tara asta?

Pensia e pentru copil. Este gresit ca parintele poate umbla cu masini scumpe si sa nu dea pensie copilului, exista demersuri legale pentru gasirea veniturilor sau executarea lor. Din experienta mea insa, parintii interesati renunta la asta.
Legaturile copilului cu parintii sunt tot in interesul sau. Program de vizita sau locuinta copilului la un parinte de asta se stabilesc, pentru ca sunt in interesul copilului. Daca un copil nu primeste pensie, zice legea, asta nu conditioneaza copilul sa nu primeasca nici dragoste. Cele doua sunt independente si ambele in interesul copilului.
Alienarea inseamna indepartarea copilului de ceva: o idee, un parinte, scoala, un grup de prieteni etc. Asta poate face doar o persoana prezenta constant in viata copilului. Legal, raspunde parintele care locuieste cu copilul pentru ca ori el a contribuit la asta ori nu a reusit sa convinga copilul sa isi vada si celalalt parinte.
Pentru tot ce face copilul, parintii sunt responsabili. Aproape tot...

Asta e destul de evoluat in legislatia romana, sa nu conditionam drepturile unui om de sexul sau. Ca esti mama sau tata, nu e relevant, relevant e ca esti parinte.
Totusi, mai sus nu vorbim despre drepturile unui parinte. Mai sus se vorbeste despre pensie si legaturi personale, ambele sunt drepturile copilului. La fel, independent de sexul sau.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2019
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Sfat, ajutor pentru schimbare program de vizita ContSters318936 ContSters318936 Buna ziua ,din nou vin cu apel pt un sfat la d-voastra .Sint divortata din 2011,avem o fetita de 4 ani ,custodia e comuna .Relatia fetitei cu tatal s-a ... (vezi toată discuția)