avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... decizie imputatie functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

decizie imputatie functionar public

Se poate emite decizia de imputatie in perioada in care raportul de serviciu este suspendat?Sau pe timpul suspendarii nu opereaza prescriptia dreptului de a emite aceasta decizie?Multunesc
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 14:56, 8 Decembrie 2009
Conform prevederilor art.270 din codul muncii aprobat prin legea 53/2003 salariatii raspund patrimonial in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
In lumina acestor prevederi legale, angajatorul trebuie sa obtina titlu executoriu impotriva salariatului, pentru recuperarea prejudiciului, fara a putea emite decizie de imputare, care nu mai este reglementata de noile dispozitii ale codului muncii.
PRIN ACEST TEXT DE LEGE ,LEGIUITORUL A ELIMINAT INSTITUTIA JURIDICA A RASPUNDERII MATERIALE, INTODUCIND O INSTITUTIE NOUA A RASPUNDERII PATRIMONIALE, CA O GARANTIE INPLUS PENTRU OCROTIREA DREPTURILOR SALARIATULUI.=D>
Reglementarea din legea 188/1999(r2) invocata este caduca si neadaptata la prevederile codului muncii, intrucit modificarile legii 188/1999 au fost doar de natura politica, adica cum modificam legea, asa incit, cind venim la putere sa ii dam jos pe ailalti.
Orice instanta de buna credinta va ignora prevederile legii 188/1999 si va lua in considerare prevedeile codului muncii, aplicind salariatului( functionar public sau nu) regimul cel mai favorabil.In fapt este ca si cum in constitutie ar scrie un lucru, iar intr-o lege oarecare exact pe dos! CINE ARE DREPTATE SI CE SE APLICA? SEDIUL MATERIEI IN OPINIA MEA ESTE CODUL MUNCII,CARE SE APLICA IN ACEST CAZ MAI FAVORABIL SI FUNCTIONARILOR PUBLICI ,AJUNSI IN ZIUA DE AZI IN MOD DISCRETIONAR LA MINA DIRECTORILOR DE DECONCENTRATE SI DESCENTRALIZATE CARE NU SINT FUNCTIONARI PUBLICI!
Ma alatur si eu opiniei utilizatorului si opiniei lui freeelis si va spun ca dispozitiile Codului muncii nu isi gasesc aplicabilitate in (orice) speta. Ele pot deveni aplicabile numai in conditiile reglementate prin art.117 din Legea nr. 188/1999.

dnlvc a scris:
Reglementarea din legea 188/1999(r2) invocata este caduca si neadaptata la prevederile codului muncii, intrucit modificarile legii 188/1999 au fost doar de natura politica, adica cum modificam legea, asa incit, cind venim la putere sa ii dam jos pe ailalti.

Dispozitiile din legi speciale nu trebuie adaptate prevederilor din actul normativ-cadru pentru ca specialul deroga de la general si se aplica intotdeauna cu intaietate. Deci, nu se aplica prevederile Codului muncii ci cele din Legea nr. 188/1999.

mfiruta a scris:
Se poate emite decizia de imputatie in perioada in care raportul de serviciu este suspendat? Sau pe timpul suspendarii nu opereaza prescriptia dreptului de a emite aceasta decizie?

Interesante intrebarile dvs. Primul impuls a fost sa raspund "nu" dar daca ma gandesc mai bine nu vad impedimentul (si ma refer strict la emiterea deciziei, ceea ce va scrie in ea trebuie foarte bine gandit).

O alta opinie este binevenita. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Prin modificarea codului muncii in cauza ,s-a instituit in legislatia noastra un nou principiu, care trebuie aplicat in toata legislatia, acela ca,,raspunderea salariatului nu se mai poate stabili de catre angajator ( indiferent care ar fi acela), prin emiterea unei decizii de imputare, ci, daca partile nu se inteleg pe cale amiabila, trebuie sa apeleze la instanta judecatoreasca,,.
Astfel, deciziile de imputare nu sint lovite de nulitate, insa angajatorul nu poate efectua in baza lor retineri din salariu.
PUNCT.=D>
dnlvc a scris:

Prin modificarea codului muncii in cauza ,s-a instituit in legislatia noastra un nou principiu, care trebuie aplicat in toata legislatia, acela ca (....)
PUNCT.

Doamna /domnule, puteti sa puneti zeci de puncte, tot nu vor deveni aplicabile prevederile Codului muncii in speta.

Ceea ce "trebuie aplicat in toata legislatia" nu are nicio legatura cu intrebarea utilizatorului. Poate incercati sa va limitati la discutii on-topic. Sau poate incercati sa nu mai scrieti despre prevederile Codului muncii, noi am inteles opinia dvs. si v-am contrazis cu totii, in frunte cu cel care a deschis acest topic.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Nu are sens sa discutam care dispozitii sunt aplicabile mai intai ... legea generala sau legea speciala ... ma rezum doar atat , un contabil nu poate fi si jurist si inspector de resurse umane ... fiecare are dreptul la o parere si v-o respectam, dar in anumite limite ...:)

Alte discuții în legătură

Regimul juridic aplicabil in cazul unui prejudiciu produs de un fost functionar public ina_gretcan ina_gretcan Buna ziua tuturor! Care credeti ca trebuie sa fie regimul juridic aplicabil in cazul unui prejudiciu produs de un fost functionar public, prejudiciu constatat ... (vezi toată discuția)
Raspunderea civila oanaportar oanaportar Raspunderea civila a functionarului public: - în baza art. 85 alin 1 din Legea nr. 188/1999: „(1) Repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei ... (vezi toată discuția)
Raspunderea functionarului public fata de institutie Amelia Sandu Amelia Sandu Speta: functionarul public a primit in gestiune un aparat cu care isi desfasura activitatea. Masina personala i-a fost sparta si aparatul furat. Hotul a fost ... (vezi toată discuția)