avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul pentru cresterea copilului

Buna ziua! Am o nelamurire. In situatia in care vreau sa beneficiez de cele 120 de zile de concediu pre/postnatal(sau cea mai mare parte din ele ) dupa nastere... concediul pentru cresterea copilului incepe dupa terminarea celor 120 de zile si are durata de 2 ani calendaristici, sau se acorda NUMAI pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, dupa cum scrie in legea maternitatii? In cazul in care are durata fixa de 2 ani si se acorda incepand cu prima zi dupa terminarea concediului de 120 de zile, as vrea sa merg la serviciu cat de mult pot inainte de nastere, pentru a sta acasa cat mai mult timp dupa nastere. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 18:29, 4 Decembrie 2009
Daca va simtiti bine puteti merge la serviciu pana in ziua nasterii,dar obligatoriu pentru a intra in concediu de crestere copil pana la 2 ani trebuiesc indeplinite cumulativ doua conditii:
-sa aveti concediu medical lauzie de minim 42 zile
-stagiu de cotizare de 12 luni lucrate anterioare datei nasterii copilului
Angel 2007 a scris:

Daca va simtiti bine puteti merge la serviciu pana in ziua nasterii,dar obligatoriu pentru a intra in concediu de crestere copil pana la 2 ani trebuiesc indeplinite cumulativ doua conditii:
-sa aveti concediu medical lauzie de minim 42 zile
-stagiu de cotizare de 12 luni lucrate anterioare datei nasterii copilului


Stagiu de cotizare de 12 luni nu este o conditie pentru obtinerea indemnizatiei pentru CIC.
OUG nr.148/2005 prevede ca trebuie sa aiba in ultimul an, timp de 12 luni, anterior datei nasterii copilului realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
In cazul meu nu se pune problema stabilirii indemnizatiei pentru cresterea copilului, stiu care imi sunt drepturile in domeniul in care lucrez. Pentru mine, problema este ca mi-as dori sa stau cat mai mult timp acasa :D Era ideal daca acel concediu de 2 ani pentru cresterea copilului incepea in momentul terminarii concediului de lauzie si nu se calcula numai pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Acest concediu se calculeaza pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului ... :)

Alte discuții în legătură

Diferenta concediu prenatal/lauzie si cic Ioana Ivan Ioana Ivan Buna ziua, Daca pana la nastere nu imi iau concediu prenatal, ci doar concediul de odihna la care am dreptul pe anul in curs (o luna inainte de nastere) , ... (vezi toată discuția)
Somaj si concediu crestere copil pana la 2 ani bioanad bioanad Buna ziua! Ma aflu in saptamana 33 de sarcina, termenul aproximativ pentru nastere fiind 12 septembrie 2010. Am o vechime in munca de 3 ani iar momentan sotul ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil lrdn78 lrdn78 Am nascut pe 30 dec 2009, nu am avut inainte de naste nici o zi de concediu de nastere. Dupa nastere stiu ca trebuie sa uzez minim 42 de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)