avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum imi pot recupera salariul neplatit?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum imi pot recupera salariul neplatit?

Lucrez din iulie 2008 la o firma de produse chimice. Din luna februarie 2009 a inceput chinul. Angajatorul nu mai plateste salariile la timp si plateste sume de 200-300 lei. Au aparut restante, pentru ca "n-avem bani" si pentru ca "e criza". Personal ma consider unul dintre cei norocosi, in sensul ca am reusit sa ii fac sa imi achite macar partial salariile (mai, iunie, iulie, octombrie partial si ianuarie - aprilie, august, septembrie total), desi pentru acest lucru am lucrat dublu (sambete si duminici, ore suplimentare zilnice, paza si am prestat si munca fizica, desi sunt angajat la birou). Ieri dna director a facut sedinta "de mustrari" din cauza alegerilor si ne-a spus ca de acum nu vom mai primi bani pentru ca nu are de unde sa ne dea, asa ca sa ne apucam sa luam produse pe factura si sa le vindem pentru a ne lua salariile, daca vrem sa avem bani de sarbatori :stunned:. De asemenea saptamana aceasta vrea sa ne reduca salariile la minim pe economie la toata lumea. In schimb, directorul general si directorul tehnic (sot si sotie, firma privata) sunt cu salariile la zi (iar salariile sunt undeva la 150.000 - 200.000 lei brut de fiecare) si chiar peste salarii (contracte de imprumut fictive de la actionari catre firma pe anumite sume care se "trag" din bugetul firmei) si umilesc angajatii in fiecare zi (agresare verbala, injurii, etc). Firma are conturile blocate din cauza ca nu si-a platit datoriile catre furnizori, iar singurul mod prin care se pot scoate bani din banca este "fondul de salarii". Fond de salarii ce a fost folosit in mare parte pentru achizitionarea de materii prime :( . Daca aduci in discutie problema banilor ti se spune "Si eu am probleme", "Si eu am datorii" si "daca nu-ti convine, da-ti demisia" X-( . Demisie pe care daca o dai, din cate stiu, inseamna "adio, somaj!".

Intrebarile sunt urmatoarele:
Ce pot face sa imi recuperez salariile restante?
Cum pot sa plec din firma fara demisie? (stiu ca un contract individual de munca presupune doua parti: 1.angajatul sa munceasca; 2.angajatorul sa plateasca; daca punctul 2 nu este respectat eu cred ca deja contractul nu mai este valabil, nu? :( )
Cum pot sa fac sa ies la somaj, daca nu vor sa ne dea salariile, dar nici nu vor sa ne dea afara? (suntem in luna decembrie, vin sarbatorile, si e putin probabil sa gasesc un job pana la mijlocul lunii ianuarie) #-o

Va multumesc in avans pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: demenyandreea35 , utilizator 14:41, 13 Decembrie 2009
Va multumesc pentru timpul acordat si pentru sfaturi
Buna ziua.indraznesc sa vin si eu cu cateva nelamuriri, intr-cat sunt intr-o mare dilema si disperare.Sunt insarcinata in 5 luni si firma la care lucrez de anul trecut din aprilie este in mari probleme, adica la un pas de insolventa sau de inchidere.Patronii ne asigura ca totul se rezolva, dar nu vin cu fapte concrete, ci mai nou nici nu ne mai dau banii, ei fiind restanti cu salariile inca din noiembrie.In disperarea mea am inceput sa umblu sa vad in ce masura sunt in regul;a si actele, cartea de munca si am fost si la finante unde mi s-a spus ca din septembrie nu au mai platit nici contributiile.
Am incercat sa caut si alte variante, pana cineva mi-a propus sa imi bag concediu de risc maternal, pentru ca acei 75% sunt bani care ii plateste firma dar ulterior si-i recupereaza de la asigurarile mele.Ar fi ok, dar ceea ce as dori eu sa stiu e, daca ei refuza sa-mi dea si acei bani...eu ma pot duce in alta parte sa ii ridic?la primarie?sau la fel trebuie sa ii dau in judecata caci atunci nu obtin nimic....asa cum nu imi dau salariul, asa nu o sa-mi dea nici banii aceia...m-am gandit sa le fac reclamatie la ITM, dar nu stiu daca o sa obtin ceva si asa...si toate astea dureaza iar eu nu imi mai permit sa stau pentru ca am ajuns in faza in care nu mai am bani nici macar de o paine.Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac, unde as putea sa merg ca sa ii fortez sa-mi dea salariile restante...si o ultima intrebare...daca ii dau in judecata, fiind gravida, am inteles ca aceste procese se fac in regim de urgenta si cu avocat din oficiu pe care nu trebuie sa il platesc...este adevarat?
va multumesc anticipat si ma scuzati daca nu m-am facut pe deplin inteleasa dar sunt intr-o stare...fara cuvinte!
Rezolvarea o gasiti numai in instanta, la tribunalul teritorial de care apartineti cu domiciliul.Fiind litigiu de munca nu platiti taxe dar avocatul vi-l platiti, onorariul acestuia intrand in cheltuielile de judecata care vi le va plati angajatorul .
Daca nu aveti banii necesari va ramane alternativa de a va reprezenta singura sau , in cel mai fericit caz, sa gasiti un avocat caruia sa-i platiti onorariul cand vi se platesc cheltuielile de judecata...slaba speranta :(
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Multumesc pentru raspunsul rapid.Este exact cum banuiam.Eu as avea cin esa ma reprezinte si pe care il pot plati si la urma sau poate deloc, sunt niste prieteni si fosti colegi, dar va rog sa-mi mai spuneti in ce masura este adevarat ca se judeca in regim de urgenta, caci prea mult timp nu am la dispozitie...si povestea se va repeta la nesfarsit in aceste conditii, la fel nu-mi voi putea lua nici banii pentru concediul pre si postnatal.va multumesc
Daca aveti cine sa va reprezinte luati legatura cu persoana respectiva si veti afla toate raspunsurile corecte, aici vi se raspunde in functie de informatiile pe care ni le furnizati pe cand in particular, atat intrebarile cat si raspunsurile, fiind personale, sant mai precise...
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediere conform art.65/1 toni25 toni25 Salut. Am si eu o problema la locul de munca si nu stiu cum sa ii gasesc o rezolvare cat mai buna... Nu am mai fost platit din luna noiembrie anul trecut si ... (vezi toată discuția)
Neplata/intarzierea salariilor din lipsa de bani a angajatorului GabrielaT GabrielaT Buna ziua, Aduc in discutie o problema de maxima importanta pentru angajatii firmei la care lucrez. Incepand cu luna decembrie 2008, cand au fost concediati ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante/ indemnizatie somaj/ prima de instalare Indu06 Indu06 Buna ziua, In urma cu 2 ani si 2 luni, atunci cand am terminat facultatea, am reusit sa ma angajez cu contract de munca pe perioada nedeterminata ca inginer ... (vezi toată discuția)