As dori sa prezint o situatie putin mai deosebita. Conform Legii 196/2018 toate persoanele fizice care doresc sa practice meseria de administrator condominiu au obligatia de a obtine un certificat de calificare. Pana aici lucrurile sunt clare. Avem 2 situatii>
1. In tara, de-a lungul anilor foarte multe persoane au obtinut atestatul in baza unui curs de formare. Este clar ca acum trebuie sa obtina certificatul de calificare. Dar sunt si situatii in care multe persoane au obtinut atestatul in baza unui curs de calificare de 720 de ore pentru administrator imobil, ca urmare au o calificare obtinuta. Avand in vedere ca Standardul ocupational a fost modificat doare pe denumire nu si pe nivel de calificare, intrebarea mea este Ce lege i-ar putea obliga sa faca din nou calificarea????
2. Ce norme legale din Romania poate obliga o persoana care pentru standardul ocup[ational de nivel III studii medii fara bacalaureat, detine toate competentele(absolut toate, ex. pe constructii, contabilitate, juridic, managerial, cladiri) (conform planului de invatamant ) la nivel de specialist sa urmeze acest curs de calificare la care se poate inscrie numai cu diploma de 10 clase???
Da, sunt de acord cu faptul ca intreaga mea pregatire nu-mi va folosi la nimic daca maine vreau sa ma angajez coafor, sau bucatar. categoric imi trebuie un curs de calificare.
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@condrea narcisa,
Daca va referiti la cele scrise de mine si cred ca da...
De cand cu moda Atestatelor, Primariile au fost nevoite de legislatie sa elibereze aceste atestate.
V-am si atras atentia sa nu faceti vre-o confuzie:
- certificatul de calificare profesionala, este una...
- atestatul, este altceva - adica un administrator de imobile, in mod normal pentru practicarea meseriei, tre' sa le detina pe ambele;
Ei, in momentul in care s-a pornit actiunea de eliberare a atestatelor, la un moment dat m-am prezentat, am depus un dosarel care cuprindea pe langa Certificatul de calificare (in primul rand), documente de identitate, o diploma de absolvire a studiilor medii (nu am studii superioare), si, nu mai stiu exact, daca mi-a cerut si o adeverinta de la asociatie...
Dupa cum am mai spus, comisia era formata din sef. serviciu asociatii de proprietari, juristul primariei, niste economisti din cadrul birourilor economice ale primariei si primarul orasului.
Si da, a fost un "fel" de examen, chiar ni s-a comunicat clar acest lucru. Examenul a fost tip grila, mi-aduc aminte ca au fost puse cam 20-25 intrebari si trebuia obtinut un anumit /minim punctaj. Daca obtineai acel minim, mergeam la proba "orala", care de fapt era formata din doua subiecte - unul pur teoretic din toata legislatia specifica si celalalt, o problema de repartizare a unor cheltuieli pe lista de plata - conform unor conditii (nr. persoane, sup. utila diferita, consum de apa rece si calda, etc).
Acum, drept sa va spun, cine as fi fost eu sa-i intreb de legalitatea acelui examen?
Totusi, fac o comparatie intre obtinerea unui atestat (autorizatie) pentru meseria de electrician pentru lucrul cu inalta tensiune...
Dupa terminarea scolii (profesionale, liceu industrial, scoala tehnica), obtineai certificatul profesional in meseria de electrician. Bun, puteai sa legi doua sarme, sa montezi o priza , sa schimbi un bec... Ei, dar pentru a trece intr-o clasa superioara de executie - cum spuneam de electrician care lucreaza cu tensiuni inalte, trebuia sa te prezinti la o autoritate reprezentativa din localitate (am auzit ca unele examene se dadeau la Facultatea de electrotehnica), unde in mod s i g u r trebuia sa dai un examen teoretic, altul practic - specific meseriei adevarate de electrician ce are atestat sa lucreze cu tensiuni inalte, nemai vorbind ca trebuia sa dovedesti cu acte ca esti perfect sanatos din toate punctele de vedere..
Asadar, cine i-ar fi impiedicat pe notabilitatile orasului sa ne mai verifice inca o data?
Vreau sa va mai zic ca in toata perioada de cand ma ocup de asociatii de proprietari, nu am intalnit administratori, absolventi a 10 clase. Absolventi cu studii medii erau majoritate, dar si cu studii superioare si nu neaparat absolventi de studii economice. Toti am urmat aceleasi cursuri si am absolvit, unii mai bine, altii mai greu, dar ni s-a eliberat Certificatul de calificare in meseria de administrator de imobile. Ca vor guvernatii sa se chem administratori de condominii - este treaba lor, dar parca "vad" ca in cativa ani vin altii la "butoane" si au sa schimbe din nou modificarea...
Puteau sa zica si dumnealor sa mai facem ceva specializare, stiu si eu, lucrul cu sisteme informatice, sa putem si noi sa nu mai eliberam chtante si sa intocmim liste de plata cu pixul, dar ei nu, sa se faca cursuri din nou - si iaca, bucurie pe formatori, pai da, cursurile astea costa ceva banuti, nu?
Stima, Adam Grecu
1. sub nici o forma nu fac nici o confuzie .
2. pot si am dreptul de a pune sub semnul legalitati organizarea examenului. NU AU COMPETENTA. si instituirea in regulament de organizare examen poate atrage nulitatea hcl=ului.
3. ca sa revin; daca un administrator a obtinut anterior un certificat de calificare cu titulatura de administrator imobile, nu poate fi obligat sa obtina acum alt certificat de calificare doar pentru ca s-a modificat denumire.
4. daca cineva detine competentele necesale si a obtinut calificari pe cele trei domenii necesare administratorului de condominiu nu poate fi obligat sa ontina certificat de calificare.
5. atestatele eliberate de primarii au fost declarate discriminatorii inca din 2005 si ministerele de resort trebuiau sa ia masuri in acest sens.
Spun toate acestea deoarece desi noua ni se impune drastic respectarea legislatiei, exact autoritatile competente nu o repsecta si nu o aplica.
As dori sa mai adaug ceva. Poti sa stii legea asociatiilor ca pe Tatal nostru, dar daca nu stapanesti si legislatiile din celelalte domenii, si totodata interpretezi pe baza propriilor credinte, fara a intelege exact ce a dorit legiuitorul este degeaba si nu te poti numi administrator au autoritate. din pacate comparativ cu Legea 230 care era destul de buna Legea 196 a fost conceputa pe baza credintelor unor persoane cu interes. Si ma opresc aici.
Adam Grecu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Este foarte bine ce ziceti, insa la fel ca si L 198/2018 care, banuiesc ca este copiata de undeva, este mai proasta decat L 230/2007 - si dvs. aveti cerinte exagerate privind cunostintele unui amarastean de administrator :
.... si totodata interpretezi pe baza propriilor credinte, fara a intelege exact ce a dorit legiuitorul este degeaba si nu te poti numi administrator au autoritate...
Cum dracu sa intelegi ce vrea za zica legiuitorul, cand nici el nu stie ce a vrut sa zica?
Ne-am cam invatat sa mergem la CCR pentru a ne traduce cei de-acolo daca ceva este constitutional sau nu...
Ce mare autoritate sa ai ca administrator cand de fapt esti un simplu angajat, cand ai o conducere, o comisie de cenzori "deasupra"?
Cunostinte tehnice, administrative, financiar-contabile - de nivel mediu, da - ori din cate am observat, la dvs. aceste cunostinte sunt muuult peste ce se cere si drept sa va spun, nu cred ca merita sa le irosesti prin zona despre care discutam. Parere pur personala!
Nu vreau sa va provoc, dar daca doriti, putem dezvolta subiectul pe alt topic.
Stima,
Nu am mai scris de mult pe acest forum dar acum am zis sa imi spun si eu parerea in legatura cu speta aceasta.
Mi se pare anormal sa existe o asa de mare relaxare in ceea ce priveste lucrul cu asociatiile de proprietari. Nu se poate ca studiile minime acceptate sa fie "studii primare" cum este scris in minunata lege. Asta in conditiile in care sunt asociatii care ruleaza sume imense de bani. Cel putin in orasele mai mici sunt asociatii cu 40-50 sau mai multe blocuri.
Cazul meu, studii superioare economice, studii superioare juridice, cursuri de formare si calificare in diverse, inclusiv diploma de formator acreditat ANC pentru cursuri de calificare administratori. Am zis sa le fac pe toate pentru ca nu stii cand te lovesti de vreun control de la careva si te gaseste ca "nu ai sapca" sau daca ai, nu este culoarea potrivita. O perioada am tinut si cursuri pentru administratori, pana am inceput sa cedez nervos.
Ca si grup de firme avem contabili cu studii superioare, instalatori, electricieni, interventii tehnice non stop, specialist resurse umane, casieri, avocat, etc. Si, tot se ivesc anumite situatii in care nu stii exact ce anume sa faci, fie ca este ceva nou fie ca nu ai prevedere legala.
Cum poate sa faca aceleasi lucruri o persoana cu studii primare, adica 8 clase? Chiar si cu 12 clase este dificil, in conditiile in care marea majoritate a administratorilor sunt trecuti de o anumita varsta, inseamna ca acele 12 clase le-au facut cu destul de mult timp in urma, cunostintele nu sunt actualizate si in cel putin 80% din cazuri nu exista competente digitale, adica calculatorul este bau-bau sau are doar vreo lista in excel.
Toata relaxarea asta vine din niste interese populiste si financiare ale unor indivizi care nu se gandesc la ce probleme si drame se pot intampla. Sunt peste 15.000 de dosare penale pentru delapidari din banii asociatiilor. Cine raspunde pentru astea si cine va raspunde pentru urmatoarele care vor aparea?
Referitor la denumirea calificarii, poate sa imi spuna si mie cine care este deosebirea exacta intre "condominii" si "imobile"?
Administrator imobil
caradis
Buna ziua. Daca am absolvit scoala de administratori acum 10 ani obtinand diploma de calificare profesionala este obligatoriu pentru obtinerea atestatului de a ... (vezi toată discuția)