avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari are voie sa mareasca pretul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari are voie sa mareasca pretul pentru m3 de apa calda ?

Asociatia de proprietari mi-a imputat pe luna decembrie 2019 in loc de 23 m3 de apa calda x12 lei m3 mi-au calculat 23 m3 apa calda x 18,45 lei pe motivatia ca: a fost raportat de catre toate apartamentele 185 m3 de apa calda iar factura venita era de 292 m3 de apa calda iar ei impart valoare facturi de 3422 lei la 185 m3 de apa calda si dupa inmultesc cu consumul raportat de fiecare apartament. Este corecta o asemenea baza de calcul ? eu unul ma consider inselat deoarece in loc de 276 lei a trebuit sa achit 424,35 adica 23x18.45 in loc de 23x 12 costul m3 de apa calda din acea luna din factura furnizorului de apa. Ce parere aveti ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:55, 12 Februarie 2020
Eu am intrebat administratorul cat este mc apa calda pe luna respectiva si mi-a confirmat faptul ca pe factura este 12 lei mc.
@Adam Grecu

Ce contradicție ați văzut între ce scrie la alin. 1 și alin 3 ale art. 82 de ați sarit asa de tare în sus?

Credeți ca dacă scrie ca lucrul respectiv se face prin regulament, asta înseamnă că pe lingă metoda proporțională cu numărul de persoane din fiecare apartament, rezulta ca se mai "inventează" alte 2 metode?

Nu. Rezulta doar ca se stabilesc niște reguli de validare a acelor diferențe (adică se verifica sa nu fie furturi sau instalații în neregulă) și apoi diferența cantitativa a utilității respective se împarte la numărul total de persoane din condominiu în luna respectiva și apoi se înmulțește cu numărul de persoane pe apartament și cu prețul unitar pe unitatea de măsură, pentru a obține suma datorată lunar, în plus față de consum, de fiecare proprietar.

@Stoian Adrian2001,
Stimate domn, haideti sa ne intelegem
Apa calda menajera este compusa din apa rece potabila (cu pretul/mc din factura de apa rece potabila) si energia termica necesara incalzirii acelui metru cub de apa rece - informatii pe care administratorul le gaseste in factura furnizorului de energie termica.
Nu stiu cum este prin alte parti, dar la noi, apa rece pentru apa calda "vine"tot pe factura de apa rece si canalizare, iar pe factura de energie termica sunt prezentate informatii privind diferenta dintre indecsii de apa rece si energie termica (este un singur aparat - gigacalorimetru).
Asadar, daca la dvs. pretul total al apei calde este de 12 lei/mc, mie mi se pare superok. La noi costul mediu pe mc de apa calda este de 16-17 lei/mc, cu observatia ca iarna, acesta poate ajunge usor sub 20 lei/mc - din motive usor de inteles...

@latka,
V-am mai zis - pe aici sunt unii care se ocupa chiar de aceste chestiuni. Acolo unde dvs. va pricepeti foarte bine, pentru ca lucrati in domeniu, ati observat, am lasato mai tango", da?
Toata legislatia specifica si din trecut si, observ ca si actuala, permite asociatiilor sa-si intocmeasca anumite proceduri, regulamente interne, ca sa nu mai vorbesc de statut, da, in limita legii, dar oarecum mai flexibile.
Nu cred in ruptu' capului ca la o adica, un proprietar merge in instanta, chiar cu speta pe care o discutam si o sa obtina un alt rezultat decat ceea ce se hoataraste in AG sau com. ex. cu privire la aceste diferente.
In fine, toata lumea, dar mai ales furnizorii de utilitati si servicii, vor avea pretentia achitarii la timp si in totalitate a utilitatilor si a serviciilor prestate, conform contractelor incheiate cu asociatia respectiva.
Chiar nu doresc sa ma "contrez" cu dvs. si pe aceasta tema...
In rest, toate bune!

Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
Adam Grecu, utilizator


Adam Grecu a scris:

Toata legislatia specifica si din trecut si, observ ca si actuala, permite asociatiilor sa-si intocmeasca anumite proceduri, regulamente interne, ca sa nu mai vorbesc de statut, da, in limita legii, dar oarecum mai flexibile.

Admit ca ma pot insela, dar asta necesita o demonstratie , nu simpla afirmatie ca asa spun "unii care se ocupa de aceste chestiuni".
Prin urmare aratati-mi limita legii 196/2018 care permite ca aceasta repartizare a diferentelor dintre contorul de bransament si suma consumurilor individuale de apa (rece sau calda) sa fie facuta altfel decat este precizat in mod expres la art.82 alin. 1, 2, 3. Eu inteleg faptul ca trebuie inclus in regulament doar modul in care este consfiintit faptul ca acea cantitate de apa nu se poate determina prin masuratoare spre a fi atribuita cuiva sau ca urmare a unei vinovatii individuale (furt, neglijenta, defectiuni ale instalatiilor sau echipamentelor).

Cind vorbesc despre limita legii care permite, trebuie sa tineti cont de:
1. sa fie vorba in acel articol de o utilitate, apa rece sau calda
2. sa fie vorba de un articol de lege care e legat de repartizare cheltuieli
Deci, trebuie sa-mi demonstrati logic si legal cum se poate repartiza acea cheltuiala prin celelalte metode:
a) proportional cu cantitatea consumata si indicata pe contorul individual de apartament
b) egal repartizata pe numarul de apartamente

Toate cele si mai bune ! si nu mi-o luati in nume de rau, e doar curiozitate "tehnica".
Stimate domn,
Ii fi dumneata curios tehnic, insa vreu sa va informez ca la aceasta ora sunt mii de asociatii de proprietari care se "lovesc"de acest necaz.
Eu va zic una si incerc sa ma retrag pentru ca observ ca nu ma pot face inteles.
Eu sunt administrator de imobile, ocupatie a dracului de ingrata - ca drept dovada... Eu trebuie sa intocmesc niste liste de plata, dupa o legislatie, buna-rea, legislatie sa fie, da ?
Ei, daca acasta ultima Lege care parca este facuta de niste oameni care nu au locuit la bloc, la comun, adica sunt plini de teorie (persoanele excluse sunt de fata...) care da posibilitate asociatiilor sa-si intocmeasca acolo la dansii in "parohie"niste regulamente interne, de ce vii dumneata acum si o tii pe-a Legea?
Aici la noi avem intocmit un asemenea regulament, intocmit in urma cu vreo 15 ani la care diferentele la AR si AC se repartizeaza proportional cu nr. de persoane prezente (care locuiesc minim 15 zile i apta.) Acest regulament a fost intocmit de catre com. ex. de atunci , discutat si aprobat in urmatoarea AG.

Ei stimate domn, pentru mine, acest document discutat si aprobat in AG, afisat si adus la cunostinta tuturor proprietarilor a fost si este in continuare instrumentul meu de lucru, acoperirea mea, daca vreti si nu am avut nicio problema nici cu proprietarii, nici cu organele de indrumare si control din primarie si nici macar in instanta - unde a fost anexat la diverse dosare.
Daca tot veni vorba de regulamente, ce ziceti de Sistemul propriu de penalitati? Ce spune Legea si cum se aplica in practica? De ce se lasa chestiune in curtea asociatiilor?

Asta este moncher, dumneata vrei dovezi in litera si spiritul legii...

De la ce am plecat, mai tineti minte?

Alte discuții în legătură

Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi pierderi apa ContSters189595 ContSters189595 1) Cum se calculeaza mai exact pierderile de apa pe CPI? am 72 mc apa rece +calda pierdere. supraf utila apt = 42.82; mc apa= 5.8; consum declarat 333; ... (vezi toată discuția)