avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 326 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment si fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment si fondul de reparatii

Salutare. Sunt putin intr-o situatie fara raspuns. Cele doua fonduri date obligatorii de stat la asociatii...sunt obligatorii de minim 15 lei...sau se pot si opri, pana la o redefinire a sumei? Asociatia, de anul trecut, din noiembrie 2019, a oprit aceste doua fonduri obligatorii, prin ideea ca au fost obligati sa isi creeze un cont bancar pentru a depune aceste fonduri, separat dar ca ei, au vrut sa si redefineasca suma obligatorie. In acest fel, eu am vrut sa le continui platite. Mi se spune de catre administrator, ca locatarilor scarilor, li s-au spus ca, pentru moment, aceste fonduri sunt oprite pana la redefinire, dar daca vor sa platesca suma de 15 lei, pot plati iar acestia au refuzat continuarea lor, ca plata. Ma asteptam. Este in regula? Daca nu, la care institutie pot cauta informatii de clarificare? Va multumesc si va astept cu informatii.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
Eduard Obogeanu, utilizator
Nu am inteles total legea 196 intr-o latura...ca este prea lunga. Presedintele asociatiilor comunica ca, nu este obligat, prin lege sa impuna aceste fonduri, de reparatii si de rulment, lunar...fondul de reparatii fiind prestabilit de asociatie si presedinte, in functie de gravitatea blocului fiindca este fondul de reparatii si este oscilant, Decat daca se face reabilitarea termica totala. Atunci, are obligatia prin lege sa i-a, de la locatarii scarii sau scarilor blocului, plata in total sau in rate a platii reabilitarii termice totale. Plata facandu-se dupa ce se reabiliteaza blocul intreg, asta in functie de cerintele locatarilor blocului. In sensul ca asa pot platii, in rate sau total intreg. Sau este o minciuna si este, de fapt, neimplicare? Bineinteles, se ia in calcul, faptul ca nu exista fondul de reparatii. Aici, cum este in regula? Cele doua fonduri, trebuie, totusi, platite obligat prin lege, lunar si va fi mai simplu de inceput?.....pana la reabilitarea totala a blocului? Ca daca nu s-a stabilit reabilitarea totala a blocului Intr-o data fixa de incepere nefiind cele doua fonduri platite , nu se va incepe niciodata, nu?...sau cele doua fonduri se pot opri, pana atunci? Iar, dupa inceperea reabilitarii totale a blocului, oamenii sunt obligati sa plateasca pe loc? Multi oameni nu vor plati foarte usor pentru ca o sa fie sume imense. Specific asta, pentru ca daca nu se impune plata lunara data prin lege, a fondului de reparatii si de rulment, nu va exista reabilitare totala a blocului, niciodata.
Eduard Obogeanu, utilizator
Asa cum a scris, mai sus, ynocentta, fondul de rulment se datoreaza de fiecare proprietar la nivelul celei mai mari intretineri din ultimile 12 luni, valoarea actualizandu-se in Adunarea Generala. Fondul de reparatii se aproba in Adumanrea Genelara, odata cu aprobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli. Fondul de reparatii se costituie pentru lucrarile de reparatii aprobate in A.G., iar reparatiile curente, de regula, se repartizeaza in costul intretinerii. Pot fi constituite si alte fonduri ale asociatiei cum ar fi, fond din penalizarile aplicate restantierilor. Evidenta se tine distinct si sunt supuse verificarii.

Bibi62, utilizator
Pentru abrogare mai cauta variante de intrare in stabilitate pentru tot ce se cere pentru asta. E usor ce spui, dar se vine si prea usor cu ideea.
exact asta spun si eu! ca ne ascundem dupa forme pt stabilitate sau alte "hop-si-asa" (a se citi manipulari) ale momentului. adica nu exista forma umana care, mai devreme sau mai tarziu, sa nu fie confiscata de interese, fie ele ale rechinilor fie ale plevustii. primii ca sa extraga cate ceva, ceilalti ca sa-si justifice existenta.
Da, pentru ceea ce specifici...am dus notificari si la primarie, sa am, vine vorba...un dosar mai complex ca am cautat solutii de rezolvare, din primavara anului trecut...apoi continui mai departe cu ce trebuie facut, cu informatii de la notar si informatii de la avocat. Trebuie sa ajung undeva sa imi iasa la liman ceea ce am inceput. A inceput renovarea exterioara a blocului din fata mea, din decembrie 2020...iar eu sunt lasat "cuminte".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia platii celor doua fonduri la bloc. fondul de rulment si fondul de reparatii Eduard Obogeanu Eduard Obogeanu Salutare tuturor. Am o intrebare pentru administratorii de blocuri si presedintii de blocuri care au stabilit in mod legal cele doua fonduri conform legii ... (vezi toată discuția)
Fond rulment mipa mipa 1.Cf legii 230 / 07 fondul de rulment e optional. Administratorul asociatiei de proprietari poate stabili in sedinta de comitet cu acordul acestora plata ... (vezi toată discuția)
Scari administrate individual intr-o asoc. de proprietari zolyxx zolyxx Daca se asocieaza 6 scari (3 bloc +1 bloc cu 3 scari ) pentru reabilitare , putem sa facem urmatoarele? (toate facturile le primim pe persoane fizice ca pana ... (vezi toată discuția)