avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sucesiune mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sucesiune mostenire

Am fost la un notar sa fac succesiunea la casa dupa decesul tatalui meu(mama a decedat mai inainte) si m-am lovit de o broblema.
Revin cu inf. detaliate;casa in care locuiesc a fost primita de catre bunica mea(mama tatalui meu)ca dota la casatoria cu bunicul meu in anul 1925.Bunica a decedat in anul 1930.Tatal meu a mai avut o sora care nu a fost casatorita,nu a avut copii si a decedat in 1964.Dupa aceasta s-a facut o succesiune in urma careia tatal meu mosteneste 1/4 din casa in care locuiesc.La aceasta succesiune a renuntat bunicul meu in favoarea tatalui meu.In dosarul scos de la arhivele statului pt aceasta mostenire nu am gasit niciun act prin care sa rezulte de unde detine aceasta parte sora tatalui meu si unde sunt celelalte parti.In anul 1970 a decedat bunicul in urma caruia nu s-a facut nicio succesiune.Singurul act de mostenire al tatalui meu este cel de pe urma surorii sale din anul 1965 prin care-i revine 1/4 din imobil.Se presupune ca la moartea bunicii casa s-a impartit astfe1/4 i-ar reveni tatalui meu 1/4 surorii sale iar jumatate bunicului,dar nu este niciun act care sa dovedeasca acest lucru.Aceasta casa a fost locuita de parintii mei si bunici tot timpul.
Mentionez ca suntem 3 frati iar ceilalti 2 sunt de accord sa renunte pt mine.
In ce mod se poate solutiona aceasta problema?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
florin333, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:06, 14 Decembrie 2009
bunica este decedata in 1930 si partile actului dotal sunt parintii bunicii care ii dau dota acesteia,casa la casatoria cu bunicul.
Eu am formulat un raspuns azi dimineata (vineri) tinand cont de continutul mesajului pe care l-ati postat dvs. ieri (joi).
Si, spre norocul meu, chiar am citat o bucata din el. Altminteri, riscul ca cineva sa creada ca eu m-am dus cu pluta si pun intrebari aberante, despre lucruri deja precizate, ar fi fost destul de mare. Si inca este, pentru cel ce nu e atent la data editarii (vineri la pranz) mesajului dvs. de joi.

Ar fi preferabil sa nu se denatureze mesajul initial DUPA ce s-a formulat raspunsul ci sa fie asezate completarile/precizarile ...la locul lor.
Pana atunci ma abtin.

Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
romascanu, moderator
am revenit cu schimbarea mesajului initial pt ca datele problemei erau totusi diferite
fata de ce am scris prima data de aceea vin cu rugamintea de a-mi fi iertata aceasta eroare.Vreau sa stiu daca sepoate rezolva totusi cu un notar sau trebuie sa merg neaparat in instanta data fiind perioada atat de mare dupa care nu s-a facut succesiune
exact,vreau sa stiu daca se poate rezolva problema cu un notar sau trebuie sa merg in instanta,tinand contde perioada mare in care nu s-a facut succesiune
florin333 a scris:

Bunica a decedat in anul 1930.Tatal meu a mai avut o sora care nu a fost casatorita,nu a avut copii si a decedat in 1964.Dupa aceasta s-a facut o succesiune in urma careia tatal meu mosteneste 1/4 din casa in care locuiesc.

Se presupune ca la moartea bunicii casa s-a impartit astfe1/4 i-ar reveni tatalui meu 1/4 surorii sale iar jumatate bunicului,dar nu este niciun act care sa dovedeasca acest lucru.


Nu e o speta de rezolvat pe forum.
Fara vreun act in fata nu pot decat sa-ncerc si eu sa-mi dau cu presupusul ...

Daca bunica e moarta in 1930 nu vom putea gasi de pe urma ei un certificat de mostenitor in forma in care o cunoastem astazi pentru ca el a fost "inventat" prin 1953.
S-ar putea gasi insa un proces verbal intocmit de agentii fiscului conform unei legi de prin 1921 cu privire la impozitul pe succesiuni. Aici apar mostenitorii defunctei in sarcina carora s-a stabilit impozitul. (Ati solicitat vreodata vreun istoric de rol fiscal?)
Un asemenea act trebuie sa fi existat, altminteri nu vad cum o parte din casa ar fi ajuns la sora tatalui (fiica defunctei). Cel mai probabil printr-o mostenire dezbatuta.

Nu cred ca bunicul a mostenit ceva de la bunica. In '30 n-ar fi avut cum. Sotul supravietuitor capata drepturi asupra mostenirii sotului defunct abia printr-o lege din 1944 (ori bunica era deja moarta de vreo 14 ani la aparitia acestei legi).

Ceea ce avea bunica la moartea ei trebuie sa se fi impartit intre copiii ei.
Vedem ca fiica ei primeste cumva un 1/4. Cam tot atat ar trebui sa gasim si la fiul ei (tatal dvs.).
Unde e jumatatea celalata? Sa fi socotit cineva ca bunicul avea deja o jumatate din casa prin chiar actul acela din 1925!?
E un pic de ...istorie a dreptului succesoral aici si e ceva de studiat...
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Succesiune dezbătută in lipsa tuturor moștenitorilor RGeorge79 RGeorge79 Buna ziua In condițiile in care succesiunea a fost deja dezbătută, moștenitorul declarându-se ca fiind unic deși nu este (!) - s-a declarat inclusiv la ... (vezi toată discuția)
Probleme cu casa parinteasca dragoshh85 dragoshh85 Terenul intravilan al bunicilor a fost impartit in doua in jurul anului 1955: o parte fiicei lor ca dota la casatorie, cealalta parte fiind casa(2 camere + ... (vezi toată discuția)