florin333 a scris:
Bunica a decedat in anul 1930.Tatal meu a mai avut o sora care nu a fost casatorita,nu a avut copii si a decedat in 1964.Dupa aceasta s-a facut o succesiune in urma careia tatal meu mosteneste 1/4 din casa in care locuiesc.
Se presupune ca la moartea bunicii casa s-a impartit astfe1/4 i-ar reveni tatalui meu 1/4 surorii sale iar jumatate bunicului,dar nu este niciun act care sa dovedeasca acest lucru.
Nu e o speta de rezolvat pe forum.
Fara vreun act in fata nu pot decat sa-ncerc si eu sa-mi dau cu presupusul ...
Daca bunica e moarta in 1930 nu vom putea gasi de pe urma ei un certificat de mostenitor in forma in care o cunoastem astazi pentru ca el a fost "inventat" prin 1953.
S-ar putea gasi insa un proces verbal intocmit de agentii fiscului conform unei legi de prin 1921 cu privire la impozitul pe succesiuni. Aici apar mostenitorii defunctei in sarcina carora s-a stabilit impozitul. (Ati solicitat vreodata vreun istoric de rol fiscal?)
Un asemenea act trebuie sa fi existat, altminteri nu vad cum o parte din casa ar fi ajuns la sora tatalui (fiica defunctei). Cel mai probabil printr-o mostenire dezbatuta.
Nu cred ca bunicul a mostenit ceva de la bunica. In '30 n-ar fi avut cum. Sotul supravietuitor capata drepturi asupra mostenirii sotului defunct abia printr-o lege din 1944 (ori bunica era deja moarta de vreo 14 ani la aparitia acestei legi).
Ceea ce avea bunica la moartea ei trebuie sa se fi impartit intre copiii ei.
Vedem ca fiica ei primeste cumva un 1/4. Cam tot atat ar trebui sa gasim si la fiul ei (tatal dvs.).
Unde e jumatatea celalata? Sa fi socotit cineva ca bunicul avea deja o jumatate din casa prin chiar actul acela din 1925!?
E un pic de ...istorie a dreptului succesoral aici si e ceva de studiat...