avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi succesorale primite înainte de vreme de unul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi succesorale primite înainte de vreme de unul dintre frați: ce se întâmplă după decesul părinților, cum se împarte moștenirea?

Daca cumnata mea si - a primit drepturile ce I se cuvin sub forma de bani , mai are dreptul sa ceara parte din mostenire dupa moartea parintilor ei ? Ea a dat o declaratie de mana ca a primit drepturile ce ii revin din casa parinteasca sub forma de bani
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Alexandrina Mihai , 22:16, 15 Martie 2020
Eu nu vreau sa fac uz de acea declaratie, doar sa demonstrez ca a primit bani ,sa isi ia partea de mostenire care I se cuvine fara sa mai aibe alte pretentii...de la notariat mi s- a spus ca acea declaratie e buna ..
O fi. Însă că să o determinați să renunțe, nu e buna.
Ea nu poate renunta la succesiune, decât dacă vrea. Altfel, nu aveti cum sa o obligați.
Si presupună că ați dovedi faptul că ea a primit bani, tot nu e un motiv să își piardă drepturile succesorale.
Eu nu vreau sa o determin sa renunte la nimic din ce I se cuvine,eu vreau sa nu aiba pretentii la nimic din ce e al nostru ... Ori e vrea in plus fata de ce I se cuvine ...
Ea nu a locuit in casa,a plecat , I s- au dat bani ca parte din drepturile ce ii revin din casa parinteasca cu declaratie dar si multi fara ...
Casa este formata din doua corpuri de cladire , cea in care au locuit parintii ei i- ar reveni ei dar ea vrea si din cladirea noastra unde eu am investit multi bani, ca in 30 de ani se aduna ... Socrul meu a cerut dezlipirea imobilului am facut cadastrul dar nu a finalizat la notar ca nu a mai apucat... Eu nu vreau sa renunte la nimic, doar sa isi ia ce I se cuvine, dar atat... Ea in casa asta nu a adus un ac... A primit bani, ij ramane si din casa ,dar ea vrea mai mult...
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2020
Victoria Adamescu, utilizator
Vorbim despre o întreagă masa succesorala. Cum dvs ati investit fără să fiți proprietarul cu acte al imobilului, în masă succesorala rămasă după socru se include tot.
Si partea lui și a dvs si absolut tot ce aparținea socrului la data decesului.
Potrivit Codului civil, opțiunea succesorala este indivizibilă.
Adica fie se accepta tot, fie se renunta la tot.
Deci cumnata dvs nu are cum să aibă pretentii numai la o parte din mostenire si la alta, nu, pentru că nu este legal.
Fie renunta la mostenire (daca vrea) fie o accepta, urmând să dobândească o cotă din TOT.
Moral, poate aveti dreptate, însă totul tine de atitudinea cumnatei.
Dvs nu aveti decât un drept de creanta asupra îmbunătățirilor aduse. Investitiile le-ați făcut dvs din proprie inițiativă (regula de aur fiind ca nu investiti intr-un imobil pentru care nu aveti acte de proprietate). Socrul s-a gândit, s-a sucit, s-a răzgândit, a vrut dar intre timp a murit...nu contează. Nu trebuia sa avansați 1 leu, pana nu va vedeti proprietar. Totuși au fost 30 de ani, în care ati avut tot timpul din lume.
Puteti sa doriti multe, însă legal, nu aveti cum sa o determinați pe cumnata, nici să accepte numai o parte din avere, nici să renunțe, nici să nimic.
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2020
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

In urma succesiunii dupa socrii, cumnata mea și fiul meu isi ... Victoria Adamescu Victoria Adamescu In urma succesiunii dupa socrii, cumnata mea și fiul meu isi impart averea lor... cumnata mea pretinde ca fiul meu să ii dea cota din constructii jn schimbul ... (vezi toată discuția)
Despre unele drepturi cristyan cristyan Locuiesc cu sotia si socrii in ap.socrilor (pe care ni l-au promis)din 09.2000, timp in care am investit in ap. o suma importanta de bani am chitante la ce am ... (vezi toată discuția)
Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)