avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea zilelor libere pentru supravegherea copiilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea zilelor libere pentru supravegherea copiilor

Buna ziua!

Este posibil ca parintele care este angajat sa faca cerere pentru acerste zile in conditiile in care celalalt parinte nu este angajat, presupunandu-se ca poate sta cu copilul acasa, din moemnt ce nu este angajat?
Cu alte cuvinte, daca doar un parinte este angajat, celalalt fiind acasa sau in alta parte, salariatul care este angajat (care lucreaza) poate sa solicite acest libere pentru supravegherea copilului?
Ma scuzati pentru repetitie, insa doresc sa fiu cat mai clar in ceea ce solicit.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2020
valentinmitrachee, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 19 Martie 2020
Buna ziua!

Deci, cum este pana la urma?

Va multumesc!
Puteti depune cererea si vedeti ce va decide angajatorul.
Dar ce se va intampla cu familiile in care sotii sunt angajati in locuri suspendate de starea de urgenta (frizerii, restaurante, baruri s.a.)? Poate beneficia de zile libere pentru supraveghere unul dintre soti, sau nici unul, de vreme ce fiind cineva acasa copilul nu este nesupravegheat?
Declarația are forma aceasta:

Declarație pe propria răspundere

Subsemnatul/Subsemnata .............., cu domiciliul în ........... (adresa completă),
posesor/posesoare a actului de identitate .......... (seria, numărul), CNP ........., în calitate de părinte/tutore al minorului .......... (numele complet), declar pe propria răspundere că, în calitate de salariat, nu am cerut la locul de muncă zile libere pentru supravegherea copilului în vârstă de până la 12 ani înscris în cadrul unei unități de învățământ, în baza Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, în toată perioada în
care autoritățile competente au decis închiderea temporară a unităților de învățământ, printre care și cea unde este înscris minorul ....... (nume complet). Pentru informații suplimentare, pot fi contactat/ă la numărul de telefon .........

Îmi asum conținutul acestei declarații și, prin semnătura mea, iau la cunoștință de prevederile legale privind falsul în declarații stabilite prin articolul 326 din Codul penal în vigoare.

Deci declar pe propria răspundere că, în calitate de salariat, nu am cerut la locul de muncă zile libere etc.
Din moment ce are contractul de muncă este suspendat, părintele nu e salariat - exact ce discutam mai sus. În opinia mea, ar fi fals în declarații.

Legea are ca scop sprijinirea familiilor cu ambii părinți la muncă. Sunt de părere că mai devreme sau mai târziu, toate aceste declarații se vor verifica, iar cei care nu aveau, în realitate, dreptul vor fi puși să dea banii înapoi. Însă, desigur, dvs. faceți cum doriți.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2020
Emilika40, utilizator
Are calitatea de salariat , chiar daca are c.i.m. suspendat.

Calitatea de salariat inceteaza odata cu incetarea raportului de munca/de serviciu.

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru parinti legea 19/2020 factor_x factor_x Buna ziua, Daca sotia este acasa in concediu crestere copil ( copilul are 11 luni) si celalat copil este la gradinita, se poate ca eu in calitate de sot sa ... (vezi toată discuția)
Legea 19/2020: ce se întâmplă când mama e acasă pentru îngrijire copil, iar soțul intră, ulterior, în șomaj tehnic? Burtea mariana Burtea mariana Este legal ca intr.o familie mama sa ramana acasa pt supraveghere copil 75%pt inchiderea scolilor,ca mai apoi sotului sa i se închida fabrica si sa fie dat in ... (vezi toată discuția)
Hotărârea nr. 217/2020 FlorinKM FlorinKM Bună ziua. Soția mea de afla acasă conform Hotărârii nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere ... (vezi toată discuția)