avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Competenta expert judiciar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Competenta expert judiciar

Sunt reclamant într-un proces civil in urma unei inundații, unde a fost desemnat un expert pentru a soluționa doua obiective - primul fiind stabilirea cauzei inundației și a valorii bunurilor distruse.

Primul expert desemnat de instanta conform postalului old.just.ro are urmatoarea specialitate: "Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare".
Acesta, in urma desemnarii a trimis o adresa catre instanta in care a precizat urmatoarele:
"... In urma studierii dosarului cauzei, am oservat ca pentru rezolvarea obiectivelor expertizei este necesar inginer cu pregatire instalatii constructii. Precizez ca sunt inginer si am specialitatea CONSTRUCTII CIVILE INDUSTRIALE SI AGRICOLE(CLADIRI). Fata de cele mai sus va rog sa dispuneti desemnarea unui inginer specialitatea instalatii in constructii..."

Urmatorul expert desemnat, care de altfel a si efectuat expertiza, din ce am gasit ulterior pe old.just.ro, are specialitatea trecuta pe site fix la fel ca si primul expert, adica: "Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare".

Acum eu nu mai inteleg, are sau nu are expertul cu aceasta specialitate competenta in a solutiona "stabilirea cauzei inundației și a valorii bunurilor distruse" in procesul in care eu sunt parte?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:25, 5 Aprilie 2020
Daca citeați cu atentie vedeați ca am scris acolo "situatie ipotetica".
Dupa mintea mea, o expertiza realizata de catre cineva care este expert intr-un alt domeniu decat pentru care a fost desemnat de catre instanta are aceeasi valoare cu expertiza realizata de cineva care nu este expert in nici un domeniu.
Pentru mine inca este incredibil cum un expert poate efectua o expertiza pe care NU ARE DREPTUL LEGAL SA O EXECUTE si nu doar ca poate sa ascape cu asta, dar si "expertiza" sa fie luata in considerare. Eu personal i-as suspenda pe viata dreptul de a mai efectua orice fel de expertize daca as fi judecator si daca legea ar permite.
Poate imi scapa mie ceva aici, dar eu nu vad ca acest lucru sa fie normal intr-un stat de drept in 2020.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2020
Marius2211, utilizator
Va scapa competenta instantei de judecata.
Puteti avea in vedere si un articol din OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertizele tehnice judiciare si extrajudiciare.
-art.18
(1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
In situatia ipotetica pe care o prezentati, o persoana care nu este expert/ specialist tehnic judiciar in niciun domeniu nu poate participa ca expert parte la efectuarea unei expertize.
In mesajele mele anterioare am precizat in ce mod puteti sa va formulati legal, observatiile.
Domnul meu, in procesul in care sunt reclamant, NU exista un al doilea expert în calitate de consilier al părţii ca sa putem discuta despre specializarea acestuia. Exista doar expert desemnat de instanta FARA specializarea necesara in a efectua expertiza.
Repet, din punctul meu de vedere ar trebui sa fie cat se poate de clara anularea actualei expertize si desemnarea unui nou expert specializat de catre instanta. Din ce mi-ati pus dumneavoastra mai sus nu e nimic care sa demonteze acest lucru.
Nu vreau sa va conving, doar expun prevederi legale.
Este dreptul dvs. sa faceti cum credeti ca veti avea castig de cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motivare recuzare expert proces penal serbanmoga serbanmoga Buna ziua, In faza urmaririi penale intr-un proces cu un accident auto, respectiv vatamare corporala a fost numit un expert incompetent care ar putea afecta ... (vezi toată discuția)
Stabilirea valorii de piata teren razvan_1971 razvan_1971 Buna ziua, In anul 2006, intr-un proces de revendicare imobiliara, instanta a solicitat identificarea si stabilirea valorii de piata a unui teren ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar incompatibil bogdan135 bogdan135 Un expert tehnic judiciar cu specializarile \' constructii civile,industriale si agricole\' si \'evaluare proprietati imobiliare\' poate realiza o expetiza ... (vezi toată discuția)