avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parchetul nu mi-a comunicat niciun raspuns!!! Ce este ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parchetul nu mi-a comunicat niciun raspuns!!! Ce este de facut?!

Am facut plangere la Prim-procuror impotriva solutiei data de procuror intr-un dosar penal in care sunt parte vatamata, solutia data fiind de natura sa ma nemultumeasca.
Au trecut 26 de zile de la depunerea plangerii si n-am primit niciun raspuns de la parchet.
1.Ce este de facut in acest caz ?Nu trebuia ca prim-procurorul sa-mi dea un raspuns in 20 de zile?
2.De cand incepe sa se socoteasca termenul de 20 de zile pentru a ma putea adresa judecatorului?
Va multumesc.:wassat:
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
jon53, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:02, 15 Februarie 2023
Multumesc tuturor, in special @ allissa.
Plangerea la prim-procururor am inregistrat-o pe 17 nov. 2009.
Am sa mai astept 1-2 zile, poate s-a ratacit comunicarea.
Acum apar alte intrebari:
1.Cum trebuie conceputa o plangere catre judecator?
2.Trebuie invocata si lipsa raspunsului prim-procurorului?
(Mi se pare o conditie "sine qua non")

Multumesc.
In 7.12.2009 au expirat cele 20 zile la dispozitia prim-procuror! Din 8.12.2009 curg cele 20 zile in care aveti dreptul sa va adresati instantei...termen limita 27.12.2009 (pentru siguranta).
Nu are rost sa mai asteptati nimic..prim-procurorii nu se grabesc deloc cu rezolutiile....este foarte posibil sa o gasiti la dosar, inainte de primul termen, daca va adresati instantei....instanta pe langa care functioneaza parchetul...da?
Exista modele de plangere pe internet dar eu (vb din proprie experienta) am formulat-o dupa capul meu, adica am scris tot ce mi s-a parut relevant pentru dovedirea acuzatiilor pe care le-am adus si am mentionat si cateva art din lege (temeiuri de drept).
Daca nu aveti angajat avocat (eu nu am avut si mi-a fost destul de greu pentru ca habar nu aveam cu ce se papa "dreptul") nu vi se cer prea multe....de exemplu puteti povesti si motiva de ce credeti ca X se face vinovat de abuz, fals, samd...dupa cum este cazul la dvs si fara sa scrieti care este art de lege relevant.
Este obligatia instantei si a organelor de cercetare penala sa faca incadrarea juridica a faptei...important este sa motivati tot ce spuneti si sa aduceti dovezi...
ceva de genul.....sustin ca X se face vinovat de ...dovedit cu...
In plangerea la instanta pe care am facut-o eu am scris doar atat referitor la rezolutia prim-procuror:
"La data de 17.11.2009 am inregistrat plangere impotriva rezolutiei procuror. La data de 7.12.2009 au expirat cele 20 zile la dispozitia prim-procuror dar nu am cunostinta ca prim-procuror sa fi pronuntat rezolutie intrucat pana la aceasta data nu am primit nici o comunicare in acest sens...."
Oricum instanta judeca plangerea impotriva rezolutiei procuror, nu prim-procuror. Rezolutia prim-procuror este doar o formalitate....
In rest, daca in plangerea adresata instantei scrieti acelasi lucru (si chiar ar fi bine!) cu tot ce ati scris in plangerea impotriva rezolutiei procuror nu va taie nimeni capul.....completati cu tot ce ati sustinut in declaratiile date la parchet/politie, faceti un rezumat motivat cu tot ceea ce este relevant in dosar, completati cu tot ce mai aveti si nu uitati ca si in instanta puteti sa mai prezentati inscrisuri pe care nu le-ati administrat in cursul cercetarilor penale, chiar daca nu le aveti dvs si se afla la intimat...
In instanta o sa aveti posibilitatea sa studiati in arhiva dosarul de urmarire penala. Imediat ce ati luat la cunostinta de alte acte sau declaratii, atacati motivat tot ce puteti din ce a scris intimatul (sau ce este) si inregistrati "note de sedinta" sau "concluzii scrise"....
Daca va mai pot ajuta cu ceva....
Spor la treaba, un car de rabdare, nervi de otel si o tona de aplomb.....
SUPER!!!=D>=D>=D>
Multumesc, @allissa, mai ales ca sfaturile vin din partea cuiva care a trecut prin aceste proceduri greoaie , unde se merge pe principiul "lasa-ma sa te las".
Deocamdata nu imi permit un avocat asa ca am sa incerc sa ma descurc singur.
Am sa intocmesc o noua plangere, de data ceasta catre instanta si am sa mentionez aceleasi motivatii ca si in plangerea catre prim-procuror si, bineinteles,
lipsa raspunsului acestuia.
Joi 17.12.2009 am sa merg sa depun plangerea la Judecatorie, dar inainte am sa merg la prim-procuror in audienta(joi este de serviciu) sa vad care ar fi motivatia lipsei raspunsului.
Ce ziceti , e bine asa?

Audientele la prim-procuror sunt, din punctul meu de vedere, pierdere de timp...
Chiar va rog sa-mi spuneti daca s-au tinut audientele si daca ati fost primit....
Procurorii isi cunosc foarte bine obligatiile doar ca nu vor sa le respecte.....ce credeti ca o sa va raspunda?!
Prim-proc are rezolutia pregatita dar nu o sa va spuna asta....daca va adresati instantei, aceasta va cere Parchetului, inainte de primul termen, dosarul de urmarire penala si rezolutiile si veti avea surpriza sa gastiti acolo rezolutia prim-procuror antedatata.....bineinteles.....cum altfel?!
Atata vreme cat rezolutia prim-procuror este doar o formalitate de ce va cramponati de ea?! Legea spune ca in termen de 20 zile sa va adresati instantei...respectati legea! (daca aveti disponibilitatea sa va sustineti cauza in instanta)
Un ultim sfat: cand va adresati instantei atacati si desfiintati cat puteti rezolutia procuror, nu iertati nimic, nici cel mai mic detaliu..."apreciez ca procurorul a gresit cand....pentru ca, cf dovezilor la dosar/pe care le atasez faptele stau astfel:...."
Sunteti liber sa procedati cum credeti ca este mai bine pt dvs.....
Am si eu o rugaminte la dvs...cum a decurs audienta?
allissa a scris:

Audientele la prim-procuror sunt, din punctul meu de vedere, pierdere de timp...
Chiar va rog sa-mi spuneti daca s-au tinut audientele si daca ati fost primit....
Procurorii isi cunosc foarte bine obligatiile doar ca nu vor sa le respecte.....ce credeti ca o sa va raspunda?!
Prim-proc are rezolutia pregatita dar nu o sa va spuna asta....daca va adresati instantei, aceasta va cere Parchetului, inainte de primul termen, dosarul de urmarire penala si rezolutiile si veti avea surpriza sa gastiti acolo rezolutia prim-procuror antedatata.....bineinteles.....cum altfel?!
Atata vreme cat rezolutia prim-procuror este doar o formalitate de ce va cramponati de ea?! Legea spune ca in termen de 20 zile sa va adresati instantei...respectati legea! (daca aveti disponibilitatea sa va sustineti cauza in instanta)
Un ultim sfat: cand va adresati instantei atacati si desfiintati cat puteti rezolutia procuror, nu iertati nimic, nici cel mai mic detaliu..."apreciez ca procurorul a gresit cand....pentru ca, cf dovezilor la dosar/pe care le atasez faptele stau astfel:...."
Sunteti liber sa procedati cum credeti ca este mai bine pt dvs.....
Am si eu o rugaminte la dvs...cum a decurs audienta?

Va aduc la cunostinta ca am mai fost in audienta la prim-procurorul Parchetului
de pe langa Judecatoria X, un orasel de pe Valea Prahovei, imediat ce am primit comunicarea cu rezolutia procurorului de caz. Mi-am exprimat nemultumirea fata de rezolutia procurorului si am solicitat studierea dosarului penal, in prealabil facand o cerere.
In 10 minute am avut dosarul respectiv pe care am putut sa-l studiez cat timp mi-a fost necesar fara sa ma deranjeze nimeni.
La restituirea dosarului , prim procurorul mi-a spus ca este dreptul meu sa fac plangere impotriva rezolutiei, dar ca, in cazurile de aceasta speta solutia este cea data.Intre timp eu am redactat plangerea si m-am prezentat cu ea la Parchet.
Intamplarea a facut ca, atunci cand am depus plangerea si asteptand sa mi se dea un numar de inregistrare, prim-procurorul sa se afle prin preajma si afland ca am depus plangere impotriva rezolutiei procurorului de caz mi-a spus ca sunt foarte aglomerati si ca va trebui sa astept pentru comunicarea din partea dumnealui.
Dar , dupa cum spuneam la inceput, termenul legal s-a scurs si nu stiam ce este de facut.
De aceea am apelat la Dvs cei care aveti cunostinte de drept penal sau care ati trecut prin aceleasi situatii pentru indrumari pertinente.

Alte discuții în legătură

Codul penal dynsky dynsky conform art 2781 plingere impotriva rezolutiei procurorului sunt obligat sa fac aceasta plingere in termen de 20 de zile de la primirea instintarii . dupa ce ... (vezi toată discuția)
Doua procese pentru acelasi caz...? ramy84 ramy84 Administratorul unei societati comerciale a facut plangere impotriva unei angajate pentru savarsirea infractiunii de delapidare. Cazul a fost trimis spre ... (vezi toată discuția)
Nup magistrat marianaragalie marianaragalie Dupa un an ,intr-un dosar penal,mi-a venit raspunsul Parchetului de langa Curtea de apel de NUP impotriva unui magistrat( justificat derizoriu ,spui una ,ti se ... (vezi toată discuția)