avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Politia romana!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Politia romana!

Buna ziua, ma numesc Pop Marius si sunt din Arad.
Azi noapte pe la ora 00:00 ma aflam impreuna cu un prieten intr-o discoteca din oras. Pe la ora 02:00 au intrat in discoteca un grup de 4 politisti care au solicitat tuturor sa paraseasca localul. Intrebandu-ma de ce nu ma conformez mai repede deoarece "domnul" politist se grabea, iam explicat ca deja sunt cu haina pe mine si mai am 2 guri de bere pe care doresc sa le termin deoarece am platit pentru ea.
Pt. asta unul din politisti mi-a smuls berea din mana a aruncato pe jos si a calcato in picioare (era doza) spunandu-mi ca nu mai am de ce sta acum. Am iesit afara din local impreuna cu acel prieten solicitand intre timp politistilor sa se prezinte.
Nici unul dintre politisti nu a dorit sa se prezinte. Eram inca in fata localului cand am incercat sa sun o cunostinta care sa-mi spuna cum aflu numele celor 4 politisti.
Acestia vazand ca inca nu am plecat din zona sau hotarat sa ne "invite" la sectie. Am fost fortati sa intram in duba politiei unde ne-au fost confiscate telefoanele mobile, spunandunise ca in masina politiei si la ei in sediu nu avem voie sa folosim telefonul celular. Am intrebat pt ce sunt dus la sectie deoarece ma pot identifica cu actul de identitate si nu am incalcat nici o lege din cate stiu, dupa o vreme mi sa spus ca sunt dus la sectie in baza legi 61 si desi am cerut detalii nu mi-au fost date.
In incinta sectiei de politie ne-au scos bateriile din telefoanele mobile si le-au pus pe o masa. Lau asezat pe prietenul meu cu forta pe unul din scaune (eu m-am asezat de buna voie) si atunci unul din politisti ne-a cerut actele de identitate si a inceput sa scrie cate un proces verbal pentru fiecare, facand comentari de genu "bine ca aveti voi drepturi; va arat eu voua; in 89 erati niste cacati si acuma sunteti mari smecheri; si daca am obligatia prin lege sa va spun cum ma cheama nu o fac fiindca nu meritati, o sa cititi pe amenda"
Dupa aproximativ o ora am fost intrebat daca doresc sa semnez procesul verbal, pe care nu lam semnat, mi la citit politistul si am aflat ca am disturbat linistea publica si am luat amenda in valoare de 250 ron. A urmat procesul verbal pt prietenul meu, pe care nu lau mai intrebat daca vrea sa-l semneze si nu ia mai fost citit, spunanduise ca are acelasi continut cu al meu, desi acesta le solicitase in mod repetat sa i se citeasca. Tot din procesele verbale aflasem si ca eram in stare vadita de ebrietate desi nu consumasem decat o bere si jumatate si am solicitat sa ni se ia alcolemia, solicitare la care nu ni s-a dat nici un raspuns.
Ne-au fost inapoiate telefoanele mobile si am fost condusi afara.

Intrebarea mea e ce pot face mai departe, deoarece nu consider ca as fi incalcat vre-o lege si nu am de gand sa platesc aceasta amenda, din contra doresc sa ajung in instanta.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:17, 14 Decembrie 2009
Pe undeva aveti dreptate insa nu merge ca politia sa ia la sectie oamenii asa din lipsa de ocupatie.
Trebuie stabilit in ce temei legal au fost dusi la sectie.Daca actiunea politiei este ilegala s-au incalcat drepturile si libertatile fundamnetale referitoare la libertatea persoanei.
Sigur ca cele doua obiecte ale proceselor sunt diferite dar chiar daca le este respinsa plangerea contraventionala politistii tot pot raspunde penal daca vor fi gasiti vinovati in cadrul procesului penal.

avocat Claudiu Lascoschi
In cazul in care incep toata treaba asta, pot depune o sesizare undeva prin care sa-mi asigur spatele, ca sa nu ma trezesc pe viitor cu altele mai grave?


P.S. mentionez ca nu a fost vorba de amenda si dus la sectie pana in momentul in care afara fiind am intrebat de numele politistilor.
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
Dyablo2408, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Insa faptul ca ati fost dusi la sectie se poate dovedi si poate sa fie suficient in conditiile in care a fost vorba de un abuz.

avocat Claudiu Lascoschi

Lege nr 371 a politiei comunitare

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 878 din 27/09/2004

Drepturile si obligatiile functionarilor publici din Politia Comunitara

Art. 14. - (1) În realizarea atributiilor ce îi revin potrivit legii, functionarul public din Politia Comunitara are urmatoarele drepturi si obligatii principale:

f) sa conduca la sediul politiei locale orice persoana care, prin actiunile ei, pericliteaza viata altor persoane, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savârsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita în conditiile legii, si sa prezinte un raport scris în legatura cu motivele conducerii persoanei respective la sediul politiei; în cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat, este îndreptatit sa foloseasca forta, în conditiile legii;
g) în exercitarea atributiilor de serviciu, este obligat sa poarte la uniforma insigna cu numar distinctiv de identificare si sa prezinte legitimatia de serviciu, cu exceptia situatiilor în care lipseste timpul necesar pentru aceasta formalitate; dupa încheierea oricarei actiuni sau interventii, acesta se legitimeaza si îsi declara functia pe care o detine în unitatea din care face parte;
(2) În exercitarea drepturilor conferite de prezenta lege, functionarul pubic din Politia Comunitara are obligatia sa respecte întocmai drepturile fundamentale ale omului, prevazute de lege si de Conventia europeana a drepturilor omului.

Tulburarea ordinii si linistii publice

Legea 61/1991

Art. 2 pct. 1 – săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordine aşi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau instituţiilor.
Art. 2 pct. 26 – provocarea sau participarea efectivă la scandal în locuri sau localuri publice;
Art. 2 pct. 28 – tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
Art. 2 pct. 29 – tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00-08.00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui instrument ce produce zgomot în localuri publice, locuinţe sau în vecinătatea acestora.

Art. 7. - (1) Contraventiile se constata de catre primar, imputernicitii acestuia, de catre ofiterii sau subofiterii de politie ori de catre ofiterii, maistrii militari, subofiterii sau militarii din jandarmerie, angajati pe baza de contract .
(2) In cazul contraventiilor pentru care legea prevede sanctiunea amenzii, agentul constatator, o data cu constatarea aplica si sanctiunea.
Art. 8. - Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor prin care s-a aplicat sanctiunea amenzii se poate face plangere in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.
Art. 9. - Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei se solutioneaza de judecatorie.
Art. 10. - (1) In cazul contraventiilor pentru care legea prevede si sanctiunea inchisorii contraventionale, daca agentul constatator apreciaza ca sanctiunea amenzii este indestulatoare, aplica amenda, procedand potrivit dispozitiilor Legii privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
(2) In caz contrar, procesul-verbal de constatare se trimite de indata judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia. Ministrul justitiei poate dispune ca in municipiul Bucuresti solutionarea unor asemenea cauze sa se faca la anumite judecatorii.
Art. 18. - Dispozitiile prezentei legi se intregesc cu prevederile Legii privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu exceptia dispozitiilor privind plata a jumatate din minimul amenzii.

Daca Dvs. considerati ca agentii respectivi si-au incalcat atributiile in mod abuziv fata de comportamentul Dvs. ireprosabil, va recomand sa luati legatura cu o organizatie (ONG) de aparare a drepturilor fundamentale ale omului din Arad, iar Dansii va vor acorda sprijinul.
Pana la proba contrarie, procesului verbal intocmit de agentii statului i se atribuie prezumtia veridicitatii, iar Dvs. va trebui sa probati abuzul. Inclusiv propunand proba prelevarii amprentelor digitale de pe bateriile telefoanelor Dvs.

As vrea sa cred ca putem avea incredere in organele statului care exista tocmai pentru a ne apara drepturile fundamentale. Totodata, sper ca nu este nevoie de o altaVeronica Guerin pentru ca statul sa ia atitudine la presiunea societatii civile, daca aceste abuzuri exista si nu sunt doar cazuri izolate conform principiului "fiecare padure isi are uscaturile ei".

Va amintiti de speta in care un cetatean fotografiand masina politiei parcata neregulamentar a fost "saltat" la sediul politiei. Mai jos, atat filmul, cat si comunicatul de presa integral al biroului de presa al Politiei Romane din Targoviste
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
godspeed, utilizator
Speta este putin complicata. Daca nu au avut dreptate politistii, care nu de drag au venit la locul cu pricina la ora 02,00 (noaptea), de ce utilizatorul nu a semnat procesul verbal pentru a face contestatie?
La primirea procesului verbal prin posta in termen de 15 zile poate face contestatie la sanctiunea aplicata. Va trebui sa dovediti ca nu sa tulburat linistea publica. Daca era un local, mai mult ca sigur ca politistii au fost "chemati" de reprezentatntul localului public.
@avocat Claudiu Lascoschi mergeti prea departe cu cele expuse. Ati ascultat numai o parere, sunteti sigur ca este asa? Mergeti prea departe cu un proces penal...Referitor la conducerea la sectie,cred ca nu stim cauza exacta, dar cred ca s-a respectat "procedura" legala si Legea nr. 218/2002 legea Politiei Romane - ART. 31(1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este investit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:
...
b) să conducă la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii; în cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa; verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă;
...

Cel mai bine este sa se adreseze si cu o petitie la conducerea politiei/sectiei din care politistii fac parte si dupa verificari, mai mult ca sigur vor primi un raspuns,in termen de 30 zile , conform OG nr. 27, iar daca se constata ca nu s-a respectat "procedura" legala se va ajunge chiar la o cercetare prealabila - disciplinara.
Succes!
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
ContSters74561, utilizator
Doar daca identitatea nu a fost stabilita le-ar fi dat dreptul de a-i conduce la sectie, dar daca nu a incalcat norma de drept ne aflam in prezenta unui abuz din partea politistilor.
In aceasta speta, alta justificare sub aspect legal nu exista.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda (sotia ia amenda fiindca a fost batuta de sot) cremaxx cremaxx Buna ziua.As dori sa aflu cum de se poate sa iau amenda dupa ce am fost agresata de sot ,(am si certificat medico-legal pe 30-35zile),din timp ce eu am sunat ... (vezi toată discuția)
Pv contraventie - tulburarea linistii si ordinii publice wwalentin wwalentin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune:intr-o seara ,deranjat de un grup de indivizi care tulburau linistea publica in dreptul ... (vezi toată discuția)
Mandat de perchezitie caius mihai caius mihai buna!daca se poate as vrea si eu sa stiu in cazul in care politia are reclamatii asupra mea de la vecinii de pe scara,pentru ca am facut galagie(ceea ce nu e ... (vezi toată discuția)