avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Trebuie sa-i dau copilul fostului soț pe starea de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Trebuie sa-i dau copilul fostului soț pe starea de urgență?

Buna ziua, sunt in proces cu fostul soț, el are o hotărâre judecătorească din ianuarie inainte de noul virus covid-19, în care scrie ca are dreptul sa ia copilul 2 weekenduri pe luna. Pe această stare de urgență trebuie sa ii dau copilul fostului soț?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:31, 2 Mai 2020
Cred ca ar trebui precizat faptul ca, in nicio ordonanta militara nu este reglementata deplasarea in vederea vizitarii minorului.
Nu este considerata ca fiind o urgenta dincolo de o urgenta nationala si nici nu s-ar putea considera juridic in acest mod.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Având în vedere că au fost primite o serie de întrebări pentru lămurirea unor situații legate de măsurile luate prin Ordonanțele Militare emise până în prezent, Grupul de Comunicare Strategică a realizat un material prin care vor fi acoperite cu răspunsuri documentate întrebările adresate de jurnaliști și cetățeni.



[ link extern ]



23. Întrebare: Este permisă deplasarea părintelui pentru exercitarea dreptului de vizitare a copilului aflat în întreținerea celuilalt părinte?
Răspuns: Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3, dar pot fi exercitate drepturile stipulate prin hotărârea notarială sau judecătorească de divorț privind drepturile parentale. Mai exact, copilul minor poate fi preluat la domiciliu de părintele care nu îl are în întreținere, în perioada stabilită în hotărârea de divorț.


Nu e vb ca e urgenta , exista un program si daca se vrea.. se respecta. Responsabilitate ar trebui sa existe de ambele parti. Riscul pt copil e cam acelasi, fie ca sta cu mama, fie ca il ia tatal in vizita. Situatia, se apreciaza in concret de catre parinte, daca tata vine din italia de ex, sau lucreaza in medii riscante mi se pare fireasca temerea mamei sa il dea, dar altfel.. si mama se poate infecta la cumparaturi sau la munca...
In declaratie se bufeaza punctul 4, u declaratia e problema.
Ca parintele rezident nu vrea sa il dea si nu i se intampla nimic nici pe cale penala si nici nu poate fi executat silit, e alta problema, dar asta nu inseamna ca se suspenda hotararile in ce priveste vizita.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2020
gi-jane2, moderator
Cata vreme interdictia de a iesi din casa are drept exceptiei "doar pentru cazurile urgente", ramane sa justifice urgenta cel care sustine ca programul de vizitare, nu programul de ingrijire, care nu exista, ar indeplini conditia urgentei, adica ar fi exceptia de la interdictia de a iesi din casa!
Gi-jane, nu se pune problema contagiozitatii mamei versus a tatalui, ci problema iesirii de casa a copilului, in conditiile repetarii obsesive a lui #statiacasa!
In plus, daca ai ajuns sa opresti scoala, chiar si pentru anii terminali, sa programezi bacalureatul si admiterea online si sa limitezi chiar si mersul la medic, ar fi absolut irational sa crezi ca un program de placere, cel cu parintele nerezident, e o urgenta, si nu poate fi amanat, si merita riscul contaminarii. Est modus in rebus.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2020
proastasatului, utilizator
Ideea este aceea că orice copil poate fi o bombă biologică.
Din acest motiv eu consider ca este exclus orice program de vizita in acest moment.
Si guvernul vede cam la fel.situatia.

Nu vreau sa intru in detalii tehnico-juridice pentru ca este posibil sa am procese si nu stiu exact cine ma va plăti sa il reprezint.
Eu mereu am variante de rezervă în fața instanțelor de.judecata si nimic.nu este dinainte stabilit...
Dar, regula este cea indicată de mine si excepția trebuie atat de temeinic motivată încât nu imi fac griji daca nu sustin eu contrariul...la un astfel de proces...
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Asta e publicat pe site-ul guvernului legat de interpretarea ordonantelor militare
: 23. Întrebare: Este permisă deplasarea părintelui pentru exercitarea dreptului de vizitare a copilului aflat în întreținerea celuilalt părinte?
Răspuns: Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3, dar pot fi exercitate drepturile stipulate prin hotărârea notarială sau judecătorească de divorț privind drepturile parentale. Mai exact, copilul minor poate fi preluat la domiciliu de părintele care nu îl are în întreținere, în perioada stabilită în hotărârea de divorț

(editat- atentie la limbaj) Dacă un copil era la o vecina când s-a institut starea de urgentă “stătea acasă” la vecina? Era evident ca cine împiedica înainte de starea de urgentă va profita de situație sa rupă legăturile in aceasta perioada.



Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Vizitare minor - pandemie coronavirus AdelaVas88 AdelaVas88 Se poate suspenda programul de vizitare a minorului de către tata in situația actuală de pandemie, in condițiile in care acesta lucrează si ia contact ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)