avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Cat sunt de legale restrictiile in timpul starii de ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Cat sunt de legale restrictiile in timpul starii de alerta?

Avand in vedere punctul 6 al articolului 115 din constiturie, sunt legale restrictiile din timpul starii de alerta avand in vedere ca este reglementata de o ordonanta de urgenta?
Ce ați selectat din articolul care arată că OUG 21/2004 este constituțională, arata ca este nevoie de acea baza legala la care se raportează starea de alerta. Nimic nou, asta am arătat și eu. Acum se dezbate în parlament legea.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
@ Pentru toi cei care raspund in aceasta Sectiune a Forumului.

In Forumul Avocatnet nu este de dorit să folositi :
- jigniri adresate celorlalti participanţi la discuţie sau utilizatorilor forumului în general.
- atacul la persoană, comportamentul nepotrivit sau ofensator,
- mesajele offtopic care trebuie evitate sau purtate prin intermediul mesajelor private.
- identificarea unor persoane fizice sau juridice în titlul topicului sau în mesajele postate. Pe forumul Avocatnet discutam ideea/speța, nu persoanele implicate.

Daca considerati ca nu puteți sau nu doriti să respectaţi acest regulament, singura soluţie constă în încetarea activității pe forum. În caz contrar, vom fi nevoiţi să luăm toate măsurile necesare pentru ca forumul Avocatnet să-și desfăşoare existența în bune condiţii, incluzând interzicerea dreptului de a mai posta, temporar sau definitiv.

Administratorii si moderatorii forumului vor avea întotdeauna ultimul cuvânt și nu sunt obligați să dea explicaţii.

Rog pe cei care vor raspunde ca , postările să fie bazate pe argumente și să aducă un plus de valoare discuţiei.
:) cred ca treaba cu AF e exact pe dos. As fi vrut sa vad si eu un text argumentat (replica), care sa aiba macar 100 de cuvinte.
Citez:
"Rog pe cei care vor raspunde ca , postările să fie bazate pe argumente și să aducă un plus de valoare discuţiei."

Ce am spus eu :
1. In textul OUG 21/2004 nu exista nici o restrictie, prin urmare nu este vorba de un act legislativ care sa fie in contradictie cu art. 115 alin. 6 din constitutie.
2. In textul ordonantei de urgenta 21 sunt foarte putine referiri la starea de alerta, chiar si in acelea se face trimitere la o baza legala aplicabila . Si am citat anterior de la articolul 4:

"(2) Pe timpul stării de alerta se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.
(3) Măsurile prevăzute la alin. (2) trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplica cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege.
(4) Acţiunile şi măsurile prevăzute la alin. (1), (2) şi (3) se stabilesc în regulamente, planuri, programe sau în documente operative aprobate prin decizii, ordine ori dispoziţii emise conform reglementărilor în vigoare.
(5) Hotărârea de declarare a stării de alertă cuprinde:
a) baza legală;
b) perioada de aplicare;
c) măsurile dispuse;
d) obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici în ceea ce priveşte participarea la activităţi în folosul comunităţilor locale.
(6) În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă care a determinat declararea stării de alertă, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrânge, după caz. "

Exact despre aceste aspecte se discuta si in articolul al carui link l-am postat anterior :
[ link extern ]

Concluzia celor doi avocati este clara:
"Astfel, în esența sa, conținutul normativ al OUG nr. 21/2004 nu prezintă vicii de neconstituționalitate din perspectivele analizate"

ceea ce din perspectiva subiectului propus de @voicud e un raspuns arhisuficient, nu din perspectiva constitutionala (art. 115 alin 6) OUG 21/2004 este ilegala si introduce restrictii.

Legea care se discuta acum in parlament este cu totul altceva, asa cum se remarca si in articolul citat:
"Nota autorilor: prezentul articol analizează prevederile OUG nr. 21/2004 în conformitate cu regimul juridic existent în data de 11 mai 2020, fără a lua în considerare posibilele consecințe ale adoptării de către Parlamentul României a proiectului de lege inițiat de Guvern în data de 11 mai 2020 („Lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19” ).
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2020
latka, utilizator
Chiar daca nu mai era nevoie, pentru ca doar orbii nu puteau sa vada:

"Curtea Constituțională a decis că ordonanța de urgență (OUG 21/2004) este constituțională, în măsura în care restrângerea drepturilor este făcută prin lege."
[ link extern ]

Case closed !
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt legile constitutionale? eusaisapte eusaisapte care sunt legile constitutionale? Legile care normeaza articolele din Constitutie? Am aflat ceva interesant azi de ... (vezi toată discuția)
Articole din cpp neconstitutionale deelmercury deelmercury Buna ziua. As dori sa aflu ce se intampla cu un articol din codul de procedura penala declarat de CCR neconstitutional? Se elimina din lege? Multumesc! (vezi toată discuția)
Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)