:) cred ca treaba cu AF e exact pe dos. As fi vrut sa vad si eu un text argumentat (replica), care sa aiba macar 100 de cuvinte.
Citez:
"Rog pe cei care vor raspunde ca , postările să fie bazate pe argumente și să aducă un plus de valoare discuţiei."
Ce am spus eu :
1. In textul OUG 21/2004 nu exista nici o restrictie, prin urmare nu este vorba de un act legislativ care sa fie in contradictie cu art. 115 alin. 6 din constitutie.
2. In textul ordonantei de urgenta 21 sunt foarte putine referiri la starea de alerta, chiar si in acelea se face trimitere la o baza legala aplicabila . Si am citat anterior de la articolul 4:
"(2) Pe timpul stării de alerta se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.
(3)
Măsurile prevăzute la alin. (2) trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi
se aplica cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege.
(4) Acţiunile şi măsurile prevăzute la alin. (1), (2) şi (3) se stabilesc în regulamente, planuri, programe sau în documente operative aprobate prin decizii, ordine ori dispoziţii emise conform reglementărilor în vigoare.
(5) Hotărârea de declarare a stării de alertă cuprinde:
a)
baza legală;
b) perioada de aplicare;
c) măsurile dispuse;
d) obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici în ceea ce priveşte participarea la activităţi în folosul comunităţilor locale.
(6) În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă care a determinat declararea stării de alertă, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrânge, după caz. "
Exact despre aceste aspecte se discuta si in articolul al carui link l-am postat anterior :
[ link extern ]
Concluzia celor doi avocati este clara:
"
Astfel, în esența sa, conținutul normativ al OUG nr. 21/2004 nu prezintă vicii de neconstituționalitate din perspectivele analizate"
ceea ce din perspectiva subiectului propus de @voicud e un raspuns arhisuficient, nu din perspectiva constitutionala (art. 115 alin 6) OUG 21/2004 este ilegala si introduce restrictii.
Legea care se discuta acum in parlament este cu totul altceva, asa cum se remarca si in articolul citat:
"
Nota autorilor: prezentul articol analizează prevederile OUG nr. 21/2004 în conformitate cu regimul juridic existent în data de 11 mai 2020, fără a lua în considerare posibilele consecințe ale adoptării de către Parlamentul României a proiectului de lege inițiat de Guvern în data de 11 mai 2020 („Lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19” ).