avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mama surogat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mama surogat

din cate stiu este legal ca un cuplu sa apeleze la serviciile unei mame surogat pt inseminarea propriului embrion. Dar,acest lucru,este posibil si legal si pt un cuplu de cetateni straini?
Am uitat sa mentionez ca in urma acestei intelegeri legale intre cele 2 parti ,in certificatul de nastere al copilului se va trece direct ca mama cea care il va dobandi dupa nastere si nu cea care l-a purtat in pantec.
Mi-am aruncat si eu o privire in stanga si-n dreapta si uite ce am gasit:
Interzis expres este in: Franta, Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Austria, Elvetia. (este fapta penala)
Permis este in Anglia, o parte din SUA, Olanda, Belgia si in Spania. In Spania contractele sunt totusi lovite de nulitate absoluta.
In Italia exista o Hotarare a unei judecatoare (datata de acum cativa ani) care spune ca, este permis ca o femeie sa poarte copilul unei alte femei... O reglementare legala totusi nu am gasit...
Una peste alta... aveti grija mare... pentru ca-n cazul in care ulterior mama nu vrea sa mai dea copilul, chiar si-n SUA au fost destui judecatori care au spus ca mama este femeia care a nascut, si ca parintii donatori de embrioni sau ce-o mai fi fost nu au nici un drept!!!
Apostol, nimeni nu judeca, toata lumea isi poate arata punctul de vedere... dar in Romania nu se poate! Legal!
Asta voiam sa spun, nimic mai mult.
La noi in tara, daca eu nasc un copil, el e al meu; ca la stare civila merg cu un act eliberat de spital in care se arata ca eu l-am nascut si tot asa...
Se poate da spre adoptie, se pot face una-alta... dar nu mi se pare chiar ok. Insa, legal, sunt portite.
Totusi, unde ai gasit tu ca se fac donatii etc. :-/
Si... asa cum spunea JH, daca se razgandeste mama... :( cuplul ramane fara copil!

Completez: Si nu este un drept la care mama poate sa renunte conform legislatiei romane; este un drept personal nepatrimonial si numele ei va fi trecut in actul de nastere. ca daca apoi e adoptat copilul in certificat nu va mai aparea si numele primei mame, ok, dar in act el exista. Si daca dreptul e de o anumita natura, la el nu prea poti renunta asa, cand vrei. Si deci nu se poate face intelegere. drepturile personale nepatrimoniale nu pot face obiectul unei tranzactii la noi.
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Mama surogat nu exista in legislatia romaneasca.
Cine da nastere la copil este trecuta ca mama in certificatul de nastere.
Tatal este si el trecut.
Se poate proceda la o adoptie dupa nasterea copilului.

Daca faceti copilul cu tatal grec va fi mai usor cumva de facut adoptia.
Oricum o dat este un subiect deosebit de controversat.
Consultati DE URGENTA un avocat intr-un mediu privat intrucat ceea ce vreti sa faceti in Romania se considera imoral si poate chiar ilegal.

Legislatia europeana nu este in acord cu ceea ce vreti sa faceti.
Nu mai spun ca, este posibil ca dupa ce nasteti e foarte posibil sa nu vreti sa mai dati copilul spre adoptie.

Alta versiune : Si vedeti ca dupa nastere daca abandonati copilul comiteti o infractiune.ATENTIE MARE !!!

avocat Claudiu Lascoschi
E posibil sa fie foarte posibil, nu spun nu, insa femeia nu are de gand sa abandoneze copilul, ce dumnezeu! Il da altor oameni in grija, nu abandon!!!

Pentru ce sa mai consulte avocat daca nu e nici moral si nici legal? Ca sa o invete sa faca lucruri ilegale? :O
De ce e mai usor de adoptat un copil roman daca are tata strain? Chiar nu cunosc aceste aspecte, poate ma luminezi... sunt curioasa. :-/

Alte discuții în legătură

Cadru legal pentru mama purtatoare, dar intr-un mod mai special m_dana79 m_dana79 Buna ziua, Doresc sa va inaintez un caz, pentru care as dori o solutionare legala: Suntem un cuplu, ne chinuim de 7 ani sa devenim parinti dar nu am reusit, ... (vezi toată discuția)
Premierã în justiþie! fãrã nicio lege în domeniu, o femeie a fost declaratã mamã naturalã a copiilor nãscuți de sora ei  Lăzăruţiu Lucian Lăzăruţiu Lucian O femeie care nu a mai putut naşte copii din cauza unor probleme de sănătate, a fost recunoscută ca mamă naturală a doi gemeni concepuţi de femeie şi ... (vezi toată discuția)
Ifv-cu mamă surogat din familie Hobitzi Hobitzi Prietenii mei,cetățeni străini,și-ar dori un copil,după îndelungi așteptări și tratamente prin soluția care implică o mamă surogat.Mama surogat ar ... (vezi toată discuția)