avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aprobari sonerie video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aprobari sonerie video

Buna ziua.
Vreau sa montez o sonerie care are sistem de comunicatie video-audio.
Gen...vine omul la usa si apasa butonul. Soneria are o camera video care se activeaza in momentul in care apesi butonul si prin aplicatia de mobil vezi cine este la usa.
Soneria este conectata la internet si in momentul respectiv primesti un apel video prin intermediul aplicatiei sale si poti discuta cu persoana.
Soneria este plasata la usa. Locuiesc la bloc. Am vecini care au usi care sunt langa usa mea sau vis-a-vis, ca orice scara de bloc.
Intrebarea mea este:
- Aveti idee ce legislatie este aplicabila.
- Aveti idee daca trebuie luat acordul de la vecini ca sa instalezi sonerie vodeo ca teoretic cand suna cineva la usa poate trece pe scara blocului un vecin si te poate reclama ca il filmezi.....etc....sau eu stiu ce mai trece prin cap oamenilor din ziua de azi care au o predilectie deosebita pentru plangeri sau sesizari.
Ma poate cineva lamuri care are idee despre legislatia aplicabila sau eventuale precizari suplimentare ale autoritatilor in legatura cu aceasta situatie.
Ca idee un model la care m-am gandit este: EKEN S1 Pro
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 16:16, 3 Septembrie 2023
Mulțumesc pentru informații.
Ideea este sa vad cine suna la ușă când sunt plecat.
Video soneria exact pentru acest lucru este si in plus se activează doar când apeși butonul ei deci nu merge permanent.
Politia fura curent vorba unui coleg de pe aici. Bate câmpii.
O sa trimit toată documentația la MAI sa iau un punct de vedere oficial si general valabil caci pe plan local e greu de făcut ceva pe textul legii. Aici se interpretează fantezist.
Polițistul când discuta cu tine emana o mină de om care are dreptate indiferent de context si tu doar trebuie sa crezi in dreptatea lui.
Adevărul este ca încurca lucrurile si habar n-au ci doar te pun pe drumuri degeaba.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Față de revenirea dvs., având în vedere faptul că prelucrarea de date la care vă
referiți se efectuează prin intermediul unei sonerii inteligente cu comunicație biderecțională
audio video, precizăm că în această situație sunt aplicabile prevederile art. 2 alin. 2 lit. c)
din Regulamentul (UE) 2016/679.


Deci autoritatea competenta mi-a raspuns la revenirea din adresa clar.
Acolo am atasat si poza clara cu spatiul respectiv si precizarile politiei.
Cred ca trebuie cumva sa armonizeze MAI si AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE SUPRAVEGHERE
A PRELUCRĂRII DATELOR CU CARACTER PERSONAL aceasta problema caci e haos in aceasta privinta.
Eu ma intreb daca cei din occident tot asa patesc pana pun o amarata de sonerie video?
Le da politia lor adresa ca ii baga la zdup daca o monteaza si alta autoritate ca e ok sa monteze.
Se pare ca unele institutii ale statului mai au de lucrat la capitolul performanta si grija fata de cetatean, pentru care sunt de altfel finantate.
Eu unul ma simt ca int-un nor de ceata acum, nu stiu incotro s-o iau.
Mi se pare ca cel care incearca sa respecte legea e frecat la maxim iar cei care o incalca cu tupeu nu patesc nimic.
Ma ia capu'.
Culmea este ca trebuie sa platesc si pensie speciala celui care ma tine pe drumuri de atatea luni si ma incurca cu precizari clare pe tapet.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2020
giv, utilizator
Nu-mi pot explica răspunsul pe care l-ați primit decât prin aceea că dvs. ați zis că le stocați / ați întrebat ce se întâmplă dacă înregistrați imaginile. Sau orice altceva de genul ăsta, altfel nu înțeleg de ce v-ar fi zis așa ceva:
Față de revenirea dvs., având în vedere faptul că prelucrarea de date la care vă referiți se efectuează prin intermediul unei sonerii inteligente cu comunicație bidirecțională audio video


La ce prelucrare de date v-ați referit?
Stimata doamna.

Eu am intrebat doar ce legislatie este aplicabila in a monta o sonerie inteligenta cu comunicatie audio-video bidirectionala.
Ce impedimente am sau ce legislatie este aplicabila si daca este voie sa montezi asa ceva la bloc.
Am dat si modelul de aparat care intentionam eu sa il cumpar, ca idee, sa aiba caracteristici tehnice: EKEN S1 Pro. Ca aparatele in functie de model pot avea un card de memorie sau nu unde pot stoca imaginile cand apasa omul butonul sa stii cine a fost la usa sau unele au senzor de miscare si pot inregistra, nu obligatoriu, doar daca au aceasta optiune si se seteaza ca activa, daca se apropie cineva de usa de la o anumita distanta, cand senzorii de miscare din aparat sesizeaza apropierea de usa. Poate fi un model sau altul dar principiile de functionare sunt aceleasi. Nu este un aparat de spionaj sau camera de filmat care merge permanent din simpla ratiune ca functioneaza cu doi acumulatori si daca s-ar folosi la inregistrare cum isi inchipuie unii s-ar descarca de 3 ori pe zi acumulatorii si ai sta numai in priza cu ei. Piata e plina de astfel de aparate si acest ping-pong birocratic mi se pare aiuritor in ideea in care ele se vand pe banda rulanta la noi pe piata si doar eu m-am gasit mai cu mot sa ma lamuresc de legislatia aplicabila si conditiile de montaj si prelucrare/stocare a imaginilor.
Dumnealor mi-au raspuns ca este voie sa montez si ca nu am nevoie de nimic suplimentar sau aprobare cu conditia sa fie folosite in scop personal imaginile, asa cum am postat anterior aratandu-mi directive europene ce stabilesc acest cadru.
Au facut precizarea ca e ok sa filmeze acest aparat si sa stocheze imaginile cu conditia sa serveasca unui scop personal si sa nu fie surprinse bucati din spatiul public ca atunci trebuie sa ma inregistrez ca operator.
Apoi am revenit sa cer detalii la cea ce inteleg dumnealor ca reprezinta spatiul public pentru ca nu este definit nicaieri distinct in legislatie, am pus raspunsul politiei care imi spunea ca nu pot monta nimic decat cu acordul vecinilor si o poza a locatiei sa se vada exact despre ce este vorba.
Uite...daca aparatul este montat aici...se vede asta si asta....e spatiu public in acceptiunea dumneavoastra acest hol etc.
Si mi-au dat raspunsul de mai sus.
Prelucrare nu poti face in niciun fel decat daca e vorba de vreo infractiune si esti nevoit sa iei cardul din aparat si sa copiezi poza sau filmarea la cererea autoritatilor. Atat. Nu prelucreaza nimeni nimic. Cardul se rescrie cand se umple. Ca la toate aparatele.
Concluzia a doua adrese la dumnealor este ca poti monta un aparat tip video sonerie care filmeaza sau nu, stocheaza sau nu imagini sau sunete atata timp cat folosesti in scop personal pentru a-ti apara un interes legitim, indiferent daca surprinde un spatiu public gen hol, trotual, cale de acces etc.
Aici si dumnealor s-au balbait.
In prima adresa au spus ca e OK dar sa nu surprinda spatiu public, apoi au dres-o in a doua adresa si au dat precizari si la dumneavoatra la site ca nu conteaza daca surprinzi bucati din spatiul public. Deci si dumnealor au fost un pic confuzi dar apoi au lamurit-o.
Politia in schimb e si mai confuza.
Initial: nu ai voie decat cu acordul vecinilor.
Apoi dupa ce am revenit si le-am aratat raspunsurile autoritatilor competente: ai voie dar sa nu ai card de memorie si nu iti trebuie acordul vecinilor neaparat.
Eu zic ca treaba e simpla dar o complica anumite institutii din .... necunostere si stau de 6 luni sa lamuresc o situatie simpla.
La momentul de fata raspunsurile a doua institutii cu atributii in problema semnalata se bat in continuare cap in cap una spunand pe dos fata de cealalta.
In continuare eu stau cu spaima ca cel mic de acasa poate raspunde la cine nu trebuie (suna la usa). Sper sa nu fac anul pana se lamuresc unii de o problema simpla. Toti o dau cu teoria conspiratiei ca spionezi, ca violezi intimitatea, ca nu mai stiu ce faci (fiecare cu imaginatia sa) dar adevarul este ca e o simpla sonerie cu comunicatie video/audio bidirectionala. Nu face nimic. Decat ping pong sau bing bang si initiaza un apel video pe mobil si discuti cu cine este la usa. Inchizi, gata. Doarme la loc. Nu filmeaza pe nimeni. Filmeaza doar daca te mananca sa vii la mine la usa si sa apesi butonul singur. Banuiesc ca esti constient ca daca te duci la televiziune esti filmat nu? Asta e rolul ei. Asa si aici. Apesi butonul de langa camera iti face poza, nu vrei nu apesi. M-am saturat sa tot explic o chestiune elementara la zeci de indivizi. Si cum tehnica avanseaza imi este groaza sa ma gandesc daca pe viitor apar roboti sau alte aparate care cine stie ce facilitati au ce dileme vor avea institutiile noastre.
Adevarul este ca suntem nepregatiti pentru progres.
Va dati seama ca un robot de aspirare poate avea camere video sau radarul tip LIDAR cu care se ghideaza prin casa sau pe sub mobila si daca e usa deschisa scaneaza cu camerele sau radarul vecinul care trecea pe hol?
Plangere la politie. Mi-a scanat ADN-ul robotul sau eu stiu ce ii trece prin cap vecinului. Imi da 5G covidul.
Drona cu care se joaca copilul cand se inalta vede ca pe acoperisul blocului e vecinul in pielea goala si se bronzeaza, plangere la politie. Clar. Drona e diavolul care ne spioneaza.
Penal, penal, penal asta repeta obsesiv politia (reprezentantii ei care se ocupa de caz). Dar n-a facut frate nimic nimeni. Nu s-a montat nimic. Doar s-a pus o intrebare.
Adevarul este ca nu este nimic penal sau de asemenea natura ci doar ca nu intelegem noi realitatile lumii in care traim.


Manuela Rășină a scris:

Nu-mi pot explica răspunsul pe care l-ați primit decât prin aceea că dvs. ați zis că le stocați / ați întrebat ce se întâmplă dacă înregistrați imaginile. Sau orice altceva de genul ăsta, altfel nu înțeleg de ce v-ar fi zis așa ceva:
Față de revenirea dvs., având în vedere faptul că prelucrarea de date la care vă referiți se efectuează prin intermediul unei sonerii inteligente cu comunicație bidirecțională audio video


La ce prelucrare de date v-ați referit?

Ultima modificare: Luni, 24 August 2020
giv, utilizator
Analizand situatia mai atent, in lumina ultimului raspuns de la autoritate constat:
Pe site la dumnealor se spune:
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în calitate de autoritate publică centrală autonomă cu competență generală în domeniul protecției datelor personale, reprezintă garantul respectării drepturilor fundamentale la viaţă privată și la protecţia datelor personale ([ link extern ] /).
Deci, coroborand cele stiute..... daca singura autoritate cu competenta generala si garantul respectării drepturilor fundamentale la viaţă privată imi da raspuns ca e ok sa montez o videosonerie cu comunicatie bidirectionala si nu imi trebuie nicio alta formalitate sau aviz ori aprobare indiferent daca se stocheaza sau nu imaginile, daca se filmeaza sau nu portiuni din spatiul public cu conditia sa fie folosite in scop personal sau in apararea unui interes legitim iar politia invoca un articol din codul penal ce se refera la atingerea adusă vieţii private insemna ca cei de la politie nu stiu ce spun.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
giv, utilizator

Alte discuții în legătură

cameră spion de supraveghere montată în vizorul ușii la bloc este legal ? olive75 olive75 Vecinul de la bloc și-a montat Cameră spion de supraveghere în vizorul ușii , este legal ?. Când vecinul de vizavi deschide ușa, filmează ce se petrece ... (vezi toată discuția)
Videointerfon la bloc hex_xeh hex_xeh Buna ziua! Doresc sa instalez un interfon video de tip Google Nest Doorbell. Locuiesc la bloc si asta ar presupune ca va fi instalat in fata usii. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legala montarea unei camere de supraveghere pe ... BiancaR3 BiancaR3 Buna ziua! Este legala montarea unei camere de supraveghere pe scara blocului de catre un singur locatar (in dreptul usii lui)? (vezi toată discuția)