avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aprobari sonerie video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aprobari sonerie video

Buna ziua.
Vreau sa montez o sonerie care are sistem de comunicatie video-audio.
Gen...vine omul la usa si apasa butonul. Soneria are o camera video care se activeaza in momentul in care apesi butonul si prin aplicatia de mobil vezi cine este la usa.
Soneria este conectata la internet si in momentul respectiv primesti un apel video prin intermediul aplicatiei sale si poti discuta cu persoana.
Soneria este plasata la usa. Locuiesc la bloc. Am vecini care au usi care sunt langa usa mea sau vis-a-vis, ca orice scara de bloc.
Intrebarea mea este:
- Aveti idee ce legislatie este aplicabila.
- Aveti idee daca trebuie luat acordul de la vecini ca sa instalezi sonerie vodeo ca teoretic cand suna cineva la usa poate trece pe scara blocului un vecin si te poate reclama ca il filmezi.....etc....sau eu stiu ce mai trece prin cap oamenilor din ziua de azi care au o predilectie deosebita pentru plangeri sau sesizari.
Ma poate cineva lamuri care are idee despre legislatia aplicabila sau eventuale precizari suplimentare ale autoritatilor in legatura cu aceasta situatie.
Ca idee un model la care m-am gandit este: EKEN S1 Pro
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 16:16, 3 Septembrie 2023


Manuela Rășină a scris:

Bună seara,

Îmi pare bine că acest topic atât de disputat se încheie cu o clarificare oficială.
O seară frumoasă vă doresc.


Credeti ca se incheie as ausor.
Politia o tine pe-a ei.
Tocmai ce mi s-a luat declaratie pentru ca am revenit la ei cu solicitare de lamurire a situatiei deoarece dumnealor imi spuneau ceva si ANSPDCP spunea altceva, unde am atasat raspunsul celor din urma.
Dupa o perioada m-a sunat din nou persoana de la politie ca imi face raspuns dar de data asta imi ia declaratie (eterna procedura birocratica a politiei).
M-a pus sa scriu ca am luat la cunostinta ca daca imi montez asemenea dispozitiv incalc art. 226 cu 1 din codul penal.
Art. 226
Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Si ca in opinia politiei pot monta asemenea dispozitiv dar fara card de memorie, sa nu inregistreze nimic.
Ca e OK sa ai spre exemplu un sistem care vezi mereu ce e pe holul blocului dar sa nu inregistrezi.
Omul parea sa nu intelega deloc cum functioneaza acest dispozitiv si traia cu impresia ca este o camera de filmat care spioneaza vecinii.
I-am explicat de nenumrate ori ca filmeaza doar daca TU apesi butonul si te filmeaza pe TINE si ca nu are posibilitatea sa filmeze indiscriminatoriu decat daca apesi TU si vrei sa fii inregistrat sau in cazul anumitor modele , nu toate, care au perimetru de securitate si te apropii la 20-30 de centimetri de usa etc (fiecare model are functii pe care producatorul le-a considerat utile).
A tot tinut-o domnul ca spatiul care este holul blocului este spatiu comun in condominiu si deci intri sub incidenta art. 226 cu 1 din CP.
La trei fraze imi spunea ca daca montez si filmeaza acea sonerie o dau in penal, sau o dau in altele.
Pur si simplu repeta obsesiv.
I-am spus ca nu este asa si ca voi cere lamuriri suplimentare la MAI daca nu se pune de acord cu alte institutii care reglementeaza aceste situatii (cread cau au o placere obsesiva cei de la aceste structuri sa pronunte cuvantul penal).
Din ce spun aceste institutii pana acum reiese ca din punct de vedere al GDPR nu am probleme dar din punct de vedere al legii penale da. Deci nu iei amenda de la ANSPDCP dar te poate ancheta politia. WOW. In ce tara traim. Practic aceiasi situatie este tratata diferit in acelasi context de doua institutii care au atributii in acest sens.
Mie mi se pare in continuare o varza mai putin condimentata decat la inceput dar tot se bat in cap raspunsurile institutiilor.
O sa incerc sa ma adresez MAI sa lamureasca problema daca la nivel local nu este o abordare in sensul celor statuate de catre ANSPDCP.
Si uite asa stau de o jumatate de an sa lamuresc o problema simpla.
Absurd maxim ce povestiți.
Să nu întrebați și pe la Ministerul Sănătății că cine știe ce autorizații aflați că vă trebuie. Sau avize medicale :)


2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca acel politist care v-a luat declaratie a comis un abuz in opinia mea, mai ales ca nu v-a prezentat integral textul art. 226 CP .
Iata ce spune art. 226 din Cpenal:
Articolul 226
Violarea vieții private
(1) Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependința ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracțiune fapta săvârșită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acționat explicit cu intenția de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârșirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârșirii faptelor prevăzute în alin. (1) și alin. (2), se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.


Infractiunea prevazuta la art.226 nu se pedepseste decat la plangerea prealabila a persoanei vatamate .
Nu poate politia sa se autosesizeze si sa vina sa constate si sa instrumenteze un dosar penal avand ca obiect infractiunea de la art.226 CP, fara sa existe o plangere formulata de o persoana vatamata, iar vatamarea acesteia trebuia sa se fi produs ca urmare a fotografierii, captarii sau înregistrarii de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependința ținând de aceasta , iar in forma agravanta vatamarea sa se fi produs si prin divulgarea acestor inregistrari.
Instalarea acelei sonerii nu se face cu intentia de a vatama interesele altor persoane prin modalitatile precizate in textul art.226 CP, ci pentru siguranta proprietarului , a familiei si bunurilor acestuia.
Politistul acela ar fi trebuit sa va felicite ca va instalati un astfel de dispozitiv, care este scump(nu si-l poate permite multa lume) si care poate conduce la identificarea si prinderea unor infractori.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, politia fura curent.
"(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Persoana vatamata trebuie sa arate ce anume "vatamare" a suferit.
De fapt si ANSPDCP spune acelasi lucru, ca in codul penal, poti inregistra orice pentru utilizare domestica, dar daca ai scapat ceva in spatiul public (chiar si prietenilor, care povestesc dupa aia despre eveniment in spatiul public) te-ai ars.
Ultima modificare: Joi, 20 August 2020
latka, utilizator
Manuela Rășină a scris:
Absurd maxim ce povestiți.
Să nu întrebați și pe la Ministerul Sănătății că cine știe ce autorizații aflați că vă trebuie. Sau avize medicale :)


Doamna, absurd sau nebsurd cu astia defilam.
La politie te reclama vecinul si daca nu ai un punct de vedere prealabil iti poate face dosar penal agentu'. El se uita in lege si vede trei randuri care i se par lui ca suna a ce intrebi si hop...l-am prins, te freaca cu absurditati, desi nu e vorba de ce crede el dar el nu stie bine fiind lucruri de noutate.
Suna ciudat nu?
Da, un politist cu minte mai putin coapta care nu cunoaste in ansamblu problema iti poate face probleme din prostie.
Pana lamuresti tu cu el sau procurorul stai si alergi ca prostu' si iti irosesti energia in van.
Nu vedeti ca ei au un punct de vedere diferit? Absurd sau nu poate sa iti trimita citatie chiar daca autoritatea care reglementeaza spune altceva.
De ce credeti ca emigreaza lumea pe capete din aceasta tara? De bine?
Suntem intr-un circ al absurdului. La fel cu hotararile judecatoresti care judeca acelasi lucru si dau solutii contrare. Este absurd nu? Traim in tara absurdului.
Eu vreau sa ma asigur ca am bifat tot ce pot inainte de a face ceva.
Politia din cate vad este depasita de situatie. O sa comunic MAI pentru un punct de vedere unitar, cu adresele autoritatii atasate.
Pana lamurim noi ce si cum iti pot face probleme desi nu ar avea temei.
E ca in bancul cu pisica moarta ingropata pe jumatate ca nu au avut bani de bust.
E absurd nu?

Mihail Cazacioc a scris:

Cred ca acel politist care v-a luat declaratie a comis un abuz in opinia mea, mai ales ca nu v-a prezentat integral textul art. 226 CP .
Iata ce spune art. 226 din Cpenal:
Articolul 226
Violarea vieții private
(1) Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependința ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracțiune fapta săvârșită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acționat explicit cu intenția de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârșirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârșirii faptelor prevăzute în alin. (1) și alin. (2), se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.


Infractiunea prevazuta la art.226 nu se pedepseste decat la plangerea prealabila a persoanei vatamate .
Nu poate politia sa se autosesizeze si sa vina sa constate si sa instrumenteze un dosar penal avand ca obiect infractiunea de la art.226 CP, fara sa existe o plangere formulata de o persoana vatamata, iar vatamarea acesteia trebuia sa se fi produs ca urmare a fotografierii, captarii sau înregistrarii de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependința ținând de aceasta , iar in forma agravanta vatamarea sa se fi produs si prin divulgarea acestor inregistrari.
Instalarea acelei sonerii nu se face cu intentia de a vatama interesele altor persoane prin modalitatile precizate in textul art.226 CP, ci pentru siguranta proprietarului , a familiei si bunurilor acestuia.
Politistul acela ar fi trebuit sa va felicite ca va instalati un astfel de dispozitiv, care este scump(nu si-l poate permite multa lume) si care poate conduce la identificarea si prinderea unor infractori.



Si ce sa fac?
Sa ma razboiesc cu un agent?
Imi irosesc energia degeaba.
Dupa ce ca am zgaltait un pic autoritatile cu chestiuni de noutate reglementate ambiguu si ma injura toti ca ii deranjez sa ma iau la tranta si cu un agent.
Atat intelege el. Stiti cum e si vorba ca mai usor minti un om decat sa il convingi ca este mintit asa si aici mai usor il lasi in pace decat sa te razboiesti absurd cu el ca oricum nu realizeaza situatia in ansamblu.
Ideea de a-mi lua declaratie este un fel de acoperire a politistului ca inainte de comunicarea raspunsului mi-a spus ca legea prevede x si y si daca se intampla ceva si un vecin reclama el si-a facut datoria.
Mi se pare abuziva si mie masura dar am zis sa ii fac pe plac si i-am spus sa se gandeasca bine ce scrie in raspuns si sa fie bine ancorat in textul legii ca va si rasupunde pe ce isi da cu batul acolo in adresa in caz ca ma tine pe drumuri degeaba. In caz ca ii depasea situatia trebuiau sa ceara un punct de vedere de la departamentul juridic din MAI si era simpla. Asa incearca sa dea ei local un raspuns si nu prea le iese.
Aici nu ati inteles corect.
Nu e vorba de niciun dosar penal ca nu are de ce. Nu a deschis nimeni niciun dosar nimanui ca doar nu a dat nimeni in cap la nimeni. Nici macar nu am montat ceva. Ci doar am intrebat care este baza legala pentru raspunsul imi care imi comunica faptul ca am nevoie de semnaturile vecinilor sa montez videosonerie.
Nu a reclamat nimeni nimic pentru ca nu avea ce. Ci doar mi-a spus ca daca ma va reclama cineva uite ca sunt aplicabile prevederile legii penale (aici o spune apasat cu o placere apropiata cu extazul, cand pronunta cuvantul penal, parca e ceva ce iti gadila stimulii) si imi ia declaratie ca mi s-a adus la cunostinta.
Ei bat moneda pe faptul ca holul este o dependinta a proprietatii comune, parte din condominiu si nederminabila raportata la ce intindere este proprietatea unui proprietar anume si ca de aceea se aplica prevederile legii penale, ca e dependinta si legea pune si cuvantul dependinta acolo. Holul comun e dependinta, tu poti surprinde acea dependinta pe video daca suna cineva (se vede holul din spatele persoanei si eventual vreun vecin daca trece pe acolo). Autoritatea competenta spune pe dos fara de politie.
Mai mult politistul m-a informat ca daca s-ar surprinde pe acel hol persoane care stau la etajul 10 trebuie sa iau acordul la toti locatarii din bloc de la etajul meu pana la etajul 10 ca trec si ei pe acolo si exista posibilitatea sa fie surprinsi pe video daca suna cineva la usa.
Ha ha.
Din cate stiu eu viata privata este in locuinta, de la usa incolo, nu pe holul blocului, in vazul tuturor. Pe hol nu e privat. Adica e absurd sa ai pretentia sa ai viata privata si intimitate daca stai dezbracat pe holul blocului. Dar agentu' nu intelege asta.. Te chinui sa ii explici intorci problema pe toate partile dar el refuza sa accepte si o tine una cu penalu' penalu'....aia e penala, ala e penal.
Autoritatea competenta iata ca da lamuriri ca si daca ar surprinde imagini din spatiul public inclusiv trotuare etc tot nu ai nevoie de acordul nimanui daca folosesti imaginile in scop personal.
Politia nu si nu. Penal, penal, penal....asta da din gura tot timpul, vedeti ca daca faceti aia e penal, daca nu faceti aia e penal,etc ....te ia capu. Mi se pare rusinos.
Am spus inca din prima adresa ca motivul pentru care solicit lamuririle legale este ca am copilul singur acasa si a raspuns la usa fara sa trebuiasca la straini si mi-e teama de astfel de situatii si vreau sa pun videosonerie sa stiu cine suna la usa cand sunt plecat.
Una peste alta din cate constat politia nu incearca sa ocroteasca omul si proprietatea ci mai degraba ii pune piedici birocratice inventate din necunoastere sa fiu elegant in exprimare.
Dar de....daca sunt acolo fara ei nu poti face ca iti sar in cap cu "ajutorul" unor vecini bine dotati intr'ale reclamatiilor (reclamagioi de meserie) si plictisiti de viata (vreau sa preintampin asa ceva). Asa ca trebuie sa am rabdare cu ei pana ii voi combate cu propriile arme pentru binele tuturor si poate vor invata ceva ce cu totii stim deja.



latka a scris:

Da, politia fura curent.
"(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Persoana vatamata trebuie sa arate ce anume "vatamare" a suferit.
De fapt si ANSPDCP spune acelasi lucru, ca in codul penal, poti inregistra orice pentru utilizare domestica, dar daca ai scapat ceva in spatiul public (chiar si prietenilor, care povestesc dupa aia despre eveniment in spatiul public) te-ai ars.


Persoana vatamata va spune ca nu vrea ea sa fie filmata. Si agentu' zice "Da aveti dreptate". Cam asa functioneaza lucrurile din pacate la noi in tara.
Politia spune ca poti filma dar nu inregistra.

De scapat in spatiul public nu are cum ci doar daca mi s-ar cere de autoritati sa se faca dovada vreunei infractiuni.
Altfel nu e scopul videoseoneriei decat sa vezi si sa stii cine suna la usa ta.

P.S.
Stiu, cateodata sunt mai spurcat la gura dar trebuie sa spun lucrurile exact asa cum sunt ca sa se inteleaga corect.
Ultima modificare: Joi, 20 August 2020
giv, utilizator

Alte discuții în legătură

cameră spion de supraveghere montată în vizorul ușii la bloc este legal ? olive75 olive75 Vecinul de la bloc și-a montat Cameră spion de supraveghere în vizorul ușii , este legal ?. Când vecinul de vizavi deschide ușa, filmează ce se petrece ... (vezi toată discuția)
Videointerfon la bloc hex_xeh hex_xeh Buna ziua! Doresc sa instalez un interfon video de tip Google Nest Doorbell. Locuiesc la bloc si asta ar presupune ca va fi instalat in fata usii. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Montaj camere de supraveghere la bloc. MihaiGherasim MihaiGherasim Buna ziua. Am nevoie de un sfat. Locuiesc intr-un bloc cu 4 scari, 10 apartamente pe scara, in ultima scara a blocului (forma de L). Nu avem asociatie de ... (vezi toată discuția)