avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aprobari sonerie video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aprobari sonerie video

Buna ziua.
Vreau sa montez o sonerie care are sistem de comunicatie video-audio.
Gen...vine omul la usa si apasa butonul. Soneria are o camera video care se activeaza in momentul in care apesi butonul si prin aplicatia de mobil vezi cine este la usa.
Soneria este conectata la internet si in momentul respectiv primesti un apel video prin intermediul aplicatiei sale si poti discuta cu persoana.
Soneria este plasata la usa. Locuiesc la bloc. Am vecini care au usi care sunt langa usa mea sau vis-a-vis, ca orice scara de bloc.
Intrebarea mea este:
- Aveti idee ce legislatie este aplicabila.
- Aveti idee daca trebuie luat acordul de la vecini ca sa instalezi sonerie vodeo ca teoretic cand suna cineva la usa poate trece pe scara blocului un vecin si te poate reclama ca il filmezi.....etc....sau eu stiu ce mai trece prin cap oamenilor din ziua de azi care au o predilectie deosebita pentru plangeri sau sesizari.
Ma poate cineva lamuri care are idee despre legislatia aplicabila sau eventuale precizari suplimentare ale autoritatilor in legatura cu aceasta situatie.
Ca idee un model la care m-am gandit este: EKEN S1 Pro
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 16:16, 3 Septembrie 2023
Iata ca zi mi-a venit si raspunsul scris al celor de la politie:

La petitia dumneavoastră adresata conducerii I.P.J............, Înregistrata cu nr........................, prin care ne solicitați un răspuns cu privire la instalarea unei sonerii inteligente de comunicație bidirecționale audio-video, va comunicam următoarele:
In situația in care o sa achiziționați si instalatati un dispozitiv care nu are posibilitatea de inregistrare a imaginilor, nu aveți obligativitatea obținerii acordului vecinilor de pe palierul dumneavoastră,
In situația in care dispozitivul are posibilitatea de a capta si inregistra imagini, aveți obligativitatea obținerii acordului vecinilor de pe palierul dumneavoastră, conform art.49 al.4 din LEGEA nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condomeniilor, deoarece sistemul respectiv inregistreaza imagini de pe intreg spațiul comun, si in acest caz prevederile art.2, al.2, lit.C din Regulamentul UE 679/2016, care ii invocați dumneavoastră, nu se aplica.
In sens contrar, in măsură in care prelucrarea nu intra sub incidepta art.2, al.2 lit.C din Regulamentul UE 679/2016, dumneavoastră dobândiți calitatea de operator de date cu caracter personal si devin aplicabile prevederile Regulamentului Protecție a Datelor, inclusiv cele cu privire la regimul sanctionar specific.
Conform art.226, al.l din Codul Penal, privind violarea vieții private, atingerea adusa vieții private, fara drept, prin fotografiere, captare sau inregistrare de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau Înregistrarea audio a unei persoane aflate intr- o locuința sau incapere ori dependința ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu Închisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda, mai mult de atat, conform art.226, al.2 din Codul Penal, divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept a sunetelor, a convorbirilor ori a imaginilor prevăzute in al.l, către o alta persoana sau către public, se pedepsește cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.


Deci in continuare politia spune pe dos fata de autoritatea competenta si chiar mai mult contrzice autoritatea.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Politia desi nu are competenta isi da cu parerea, contrar raspunsului autoritatii in domeniu.Sunt covins ca pana acum v-ati montat soneria inteligenta, daca insa nu ati facut-o, montati o sonerie obisnuita si daca vi se va sparge locuinta (Doamne fereste!) atunci as vrea sa vad si eu cat de repede vor gasi hotii. Mie mi-au furat bicicleta din scara blocului desi era legata cu lant Am facut plangere.Au venit si au facut cercetari conform manual, la virgula, Au luat amprente. Le-am dat si un DVD cu hotul filmat de camera asociatiei de proprietari, imagini extrem de clare.Cand am dus DVD-ul m-au sfatuit cu mult profesionalism sa ma duc in Vitan Barzesti la targul de masini sau la Sina la Obor, ca poate au dus-o spre vanzare.S-au implinit 7 ani de cand s-a comis furtul,niciun raspuns
Culmea este ca isi aroga competente pe care nu le are.
Mai mult decat atat explica ea (politia) cum se aplica un regulament care nu are competenta sa il interpreteze contrar explicatiilor date de singura autoritate cu atributii in acest sens.

Mie raspunsul mi se pare de cascadorii rasului....din punct de vedere juridic.
Problema este ca stau de 6 luni dupa aceste prostii.
Nu mi-am montat inca, am dintr-aia cu ping pong de 50 de lei de la Dedeman dar vreau una moderna pentru siguranta casei si acopilului meu si ma impiedica prin ineptiile emise politia.
Sunt convins ca multi dintre cei implicati citesc aceste randuri dar o tin pe a lor.
O sa fac adresa catre MAI si Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sa ia legatura una cu cealalta, sa isi concilieze opiniile si sa ni le comunice noua publicului pentru ca asa ceva este inadmisbil, mi se pare culmea incompetentei, o situatie este interpretata in sensuri opuse de institutii diferite. Una zice ca e ok un lucru iar alta ca intri la puscarie daca faci asa ceva.
Pentru politie mi se pare cel putin jenanta o astfel de pozitie contrara realitatii (mai ales avand in vedere faptul ca nu au competenta si au la mana adrese clare cu interpretarea situatiei de catre singura autoritate competenta in aceasta speta cum le place lor sa spuna).
De ras, daca nu ar fi de plans.
Vai de capu' nostru.
Raspunsul dat de IGPR:
Referitor la sesizarea dumneavoastră transmisă Ministerului Afacerilor Interne, vă informăm că, aceasta a fost redirecționată pentru soluționare Compartimentului Protecția Datelor cu Caracter Personal din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (I.G.P.R.).
Conform art. 1 alin. (2) din Legea nr. 102 din 3 mai 2005 (republicată) privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, ”Autoritatea națională de supraveghere are drept obiectiv apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viață intimă, familială și privată, în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal și cu libera circulație a acestor date.
Conform art. 4 pct. 7 din Regulamentul UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date (Regulamentul General privind Protecția Datelor - RGPD), prin "operator de date" se înțelege: ”persoana fizică sau juridică, autoritatea publică, agenția sau alt organism care, singur sau împreună cu altele, stabilește scopurile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal...”.
Astfel, dacă apreciați că dumneavoastră, ca și persoană fizică, dobândiți calitatea de operator de date în urma prelucrării datelor cu caracter personal prin intermediul unei sonerii inteligente cu comunicație bidirecțională audio-video, va trebui să respectați normele legale în domeniul protecției datelor.
Vă aducem la cunoștință că, Poliția Română nu are competențe de consiliere juridică a persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal , prin urmare, nu vă putem comunica măsurile pe care trebuie să le adoptați și condiițiile pe care trebuie să le respectați pentru utilizarea unei sonerii inteligente cu comunicație bidirecțională audio-video.
în legătură cu solicitarea dumneavoastră ”de a lua legătura cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, să conciliem pozițiile referitoare la aspectele pe care ni le-ați prezentat să să vă comunicăm un punct de vedere comun”, vă informăm că, portivit art. 2 din Legea nr. 102/2005:
(1) Autoritatea națională de supraveghere își exercită atribuțiile în mod transparent și imparțial.
(2) în exercitarea atribuțiilor sale Autoritatea națională de supraveghere nu se substituie autorităților publice.
(3) Autoritatea națională de supraveghere nu poate fi supusă nici unui mandat imperativ sau reprezentativ, nici unor influențe externe directe sau indirecte ori vreunei instrucțiuni sau dispoziții de la o parte externă, în cadrul îndeplinirii sarcinilor și al exercitării competențelor sale.
Prin urmare, prezentul răspuns vizează doar poziția I.G.P.R..


Un raspuns clasic, in dunga.
Nu spune nimic, nu clarifica nimic, ci doar te plimba pana te ameteste prin niste texte de lege care nu te ajuta cu nimic.
Decat reiese clar faptul ca politia nu are competente in aceasta privinta si contrazice pozitia celor de la judet ca se face dosar penal pentru asa ceva etc. Nimic mai neadevarat.
Pe scurt.
Nu trebuie nicio aprobare de la nimeni pentru montarea acestei sonerii, singura chestiune fiind sa nu prelucrezi intr-un anume scop imaginile sau sa le publici in spatiul public.
La solicitarea mea de a clarifica daca se face dosar penal sau nu pentru instalarea unei asemenea sonerii mi s-a raspuns ca politia nu da consultatii juridice dar de fapt eu spusesem doar ca o institutie da o solutie si alta (politia) pe dos intr-o chestiune si astept sa o lamureaasca. Aici m-au pasat smecheresete si mi-au spus ca nu se dau consultatii juridice dar de fapt am dorit decat lamurirea unor aspecte contradictorii date chiar de colegii dumnealor. Deci aici pur si simplu nu se raspunde la intrebare fiind invocat faptul ca altfel s-ar da "consultatii juridice".
Ma lasa pe mine sa apreciez daca se incalca legea sau nu si ca atare daca am scopuri si mijloace care ar necesita autorizarea ca operator de date cu caracter personal sa fac demersuri sa ma autorizez samd.
Cei de la autoritate au dat negru pe alb ca nu trebuie nimic indiferent de natura datelor capturate cu conditia sa nu fie facute publice si sa serveasca unui interes legitim, politia spune ca n-ar fi chiar asa.
Pana la urma e tot o varza aceasta chestiune cu soneriile inteligente si fiecare institutie paseaza pe cat posibil la alta responsabilitatea iar noi ca utilizatori finali suntem in ceata totala.
Mai mult decat atat refuza sa reglementeze clar situatia.
Fata de cele de mai sus eu apreciez ca toate persoanele din aceasta tara care si-au montat astfel de sonerii sunt susceptibile de probleme in functie de cel care interpreteaza situatia si cel putin la acest moment utilizarea unor astfel de echipamente este foarte riscanta pentru ca te smecheresc in functie de interes. Daca nu ii convine ceva la tine "apreciaza" ca ai incalcat legea, daca nu "apreciaza" ca totul este la locul lui.
Foarte alunecoasa aceasta chestiune.
Astept raspunsul autoritatii in aceasta problema si sper sa nu arunce pe politie treaba si politia pe autoritate fiind astfel intr-un ping-pong interminabil si absolut grotesc pentru utilizatorii finali.
Iată si răspunsul la revenirea mea dat de către autoritate:
Stimate domn,
Față de revenirea dvs., reiterăm faptul că, potrivit art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul (UE) 2016/679, acest act normativ european nu se aplică prelucrării datelor cu caracter personal efectuate de către o persoană fizică în cadrul unei activități exclusiv personale sau domestice, asa cum am precizat in adresele anterioare nr......../2020 si nr.
........./2020.
Având în vedere informațiile prezentate de dvs. referitoare la instalarea unei sonerii inteligente cu comunicație bidirectionala audio-video, reiese că prelucrarea de date la care vă referiți nu implică înregistrarea continuă și
stocarea de date cu caracter personal din spațiul public
, fiind aplicabile în această situație prevederile art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulament.
Mai multe infomații sunt disponibile în Ghidul 3/2019 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace video emis Comitetul European pentru Protecția Datelor, disponibil pe site-ul instituției noastre www.dataprotection.ro
În acest context, vă informăm că în cadrul Ministrului Afacerilor Interne funcționează Oficiul Responsabilului cu Protecţia Datelor Personale, structură specializată din cadrul acestei instituții, care exercită îndrumarea, coordonarea şi
monitorizarea aplicării unitare a legislaţiei în domeniul protecţiei persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, în cadrul structurilor/unităţilor M.A.I.
Totodată, vă aducem la cunoştinţă că, accesând adresa de internet a autorității de supraveghere, ww.dataprotection.ro puteți obține mai multe informații referitoare la aplicarea Regulamentului General de Protecție a Datelor 2016/679.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
giv, utilizator

Alte discuții în legătură

cameră spion de supraveghere montată în vizorul ușii la bloc este legal ? olive75 olive75 Vecinul de la bloc și-a montat Cameră spion de supraveghere în vizorul ușii , este legal ?. Când vecinul de vizavi deschide ușa, filmează ce se petrece ... (vezi toată discuția)
Videointerfon la bloc hex_xeh hex_xeh Buna ziua! Doresc sa instalez un interfon video de tip Google Nest Doorbell. Locuiesc la bloc si asta ar presupune ca va fi instalat in fata usii. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legala montarea unei camere de supraveghere pe ... BiancaR3 BiancaR3 Buna ziua! Este legala montarea unei camere de supraveghere pe scara blocului de catre un singur locatar (in dreptul usii lui)? (vezi toată discuția)