Raspunsul dat de IGPR:
Referitor la sesizarea dumneavoastră transmisă Ministerului Afacerilor Interne, vă informăm că, aceasta a fost redirecționată pentru soluționare Compartimentului Protecția Datelor cu Caracter Personal din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (I.G.P.R.).
Conform art. 1 alin. (2) din Legea nr. 102 din 3 mai 2005 (republicată) privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, ”Autoritatea națională de supraveghere are drept obiectiv apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viață intimă, familială și privată, în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal și cu libera circulație a acestor date.
Conform art. 4 pct. 7 din Regulamentul UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date (Regulamentul General privind Protecția Datelor - RGPD), prin "operator de date" se înțelege: ”persoana fizică sau juridică, autoritatea publică, agenția sau alt organism care, singur sau împreună cu altele, stabilește scopurile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal...”.
Astfel, dacă apreciați că dumneavoastră, ca și persoană fizică, dobândiți calitatea de operator de date în urma prelucrării datelor cu caracter personal prin intermediul unei sonerii inteligente cu comunicație bidirecțională audio-video, va trebui să respectați normele legale în domeniul protecției datelor.
Vă aducem la cunoștință că, Poliția Română nu are competențe de consiliere juridică a persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal , prin urmare, nu vă putem comunica măsurile pe care trebuie să le adoptați și condiițiile pe care trebuie să le respectați pentru utilizarea unei sonerii inteligente cu comunicație bidirecțională audio-video.
în legătură cu solicitarea dumneavoastră ”de a lua legătura cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, să conciliem pozițiile referitoare la aspectele pe care ni le-ați prezentat să să vă comunicăm un punct de vedere comun”, vă informăm că, portivit art. 2 din Legea nr. 102/2005:
(1) Autoritatea națională de supraveghere își exercită atribuțiile în mod transparent și imparțial.
(2) în exercitarea atribuțiilor sale Autoritatea națională de supraveghere nu se substituie autorităților publice.
(3) Autoritatea națională de supraveghere nu poate fi supusă nici unui mandat imperativ sau reprezentativ, nici unor influențe externe directe sau indirecte ori vreunei instrucțiuni sau dispoziții de la o parte externă, în cadrul îndeplinirii sarcinilor și al exercitării competențelor sale.
Prin urmare, prezentul răspuns vizează doar poziția I.G.P.R..
Un raspuns clasic,
in dunga.
Nu spune nimic, nu clarifica nimic, ci doar te plimba pana te ameteste prin niste texte de lege care nu te ajuta cu nimic.
Decat reiese clar faptul ca politia nu are competente in aceasta privinta si contrazice pozitia celor de la judet ca se face dosar penal pentru asa ceva etc. Nimic mai neadevarat.
Pe scurt.
Nu trebuie nicio aprobare de la nimeni pentru montarea acestei sonerii, singura chestiune fiind sa nu prelucrezi intr-un anume scop imaginile sau sa le publici in spatiul public.
La solicitarea mea de a clarifica daca se face dosar penal sau nu pentru instalarea unei asemenea sonerii mi s-a raspuns ca politia nu da consultatii juridice dar de fapt eu spusesem doar ca o institutie da o solutie si alta (politia) pe dos intr-o chestiune si astept sa o lamureaasca. Aici m-au pasat smecheresete si mi-au spus ca nu se dau consultatii juridice dar de fapt am dorit decat lamurirea unor aspecte contradictorii date chiar de colegii dumnealor. Deci aici pur si simplu nu se raspunde la intrebare fiind invocat faptul ca altfel s-ar da "consultatii juridice".
Ma lasa pe mine sa apreciez daca se incalca legea sau nu si ca atare daca am scopuri si mijloace care ar necesita autorizarea ca operator de date cu caracter personal sa fac demersuri sa ma autorizez samd.
Cei de la autoritate au dat negru pe alb ca nu trebuie nimic indiferent de natura datelor capturate cu conditia sa nu fie facute publice si sa serveasca unui interes legitim, politia spune ca n-ar fi chiar asa.
Pana la urma e tot o varza aceasta chestiune cu soneriile inteligente si fiecare institutie paseaza pe cat posibil la alta responsabilitatea iar noi ca utilizatori finali suntem in ceata totala.
Mai mult decat atat refuza sa reglementeze clar situatia.
Fata de cele de mai sus eu apreciez ca toate persoanele din aceasta tara care si-au montat astfel de sonerii sunt susceptibile de probleme in functie de cel care interpreteaza situatia si cel putin la acest moment utilizarea unor astfel de echipamente este foarte riscanta pentru ca te smecheresc in functie de interes. Daca nu ii convine ceva la tine "apreciaza" ca ai incalcat legea, daca nu "apreciaza" ca totul este la locul lui.
Foarte alunecoasa aceasta chestiune.
Astept raspunsul autoritatii in aceasta problema si sper sa nu arunce pe politie treaba si politia pe autoritate fiind astfel intr-un ping-pong interminabil si absolut grotesc pentru utilizatorii finali.