avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... putin ajutor va rog
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

putin ajutor va rog

tata a decedat la sfarsitul lui august, anul acesta, si vreau sa deschid succesiunea pt un apartament si un autoturism
mostenitori sunt: mama, eu si sora mea
intrebare: eu si cu sora mea vrem sa cedam dreptul de mostenire in cazul apartamentului in favoarea mamei, iar in vazul autoturismului, mama si sora mea, cedeaza in favoarea mea
se poate face succesiunea in aces mod?
multumesc
Cel mai recent răspuns: arua , utilizator 09:27, 28 Decembrie 2009
:yes::slap:
ms pt ajutor :vishenka:
Cereti notarului in prima faza deschiderea succesiunii avand ca bun mobil autoturismul si mentionati ca vreti sa sistati starea de indiviziune cu privire la acest bun.
In certificatul de mostenitor, notarul va stabili masa succesoarala, respectiv autoturismul, va stabili mostenitorii, respectiv mamadvs, dvs si sora dvs, si va lua act cu privire la sistarea starii de indiviziune prin atribuirea autorurismului unuia dintre mostenitori cu sau fara plata vreunei sulte catre ceilalti doi mostenitori. (un mic partaj cuprins in certificatul de mostenitor).
Cu privire la bunul imobil s-ar putea (nu e obligatoriu) sa va ceara cadastru si intabulare pentru partaj, asta dupa ce ati trecut imobilul "prin succesiune"( in primul certificat de mostenitor sau intr-un certificat de mostenitor suplimentar)........implicit sa dureze mai mult sistarea starii de indiviziune .
Sa nu depasiti 2 ani de la decesul tatalui ca sa treceti imobilul prin succesiune pentru ca statul sanctioneaza aceasta pasivitate printr-un impozit de 1% din masa succesorala......impozit ce este, de regula, mai mare ca onorariul notarului.
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
arua, utilizator
acum sunt iar bagat in ceata ...
eu lucrul asta l-am cerut notarului, mai pe romaneste, autoturismul pe mine, imobilul pe mama, in ambele cazuri, ceilalti mostenitori renuntau la partea lor
raspunsul notarului a fost: ori trec totulul pe 1 singur mostenitor, indiferent cine ar fi acela, ori cu cota parte
din raspunsurile primite inainte, am inteles acelasi lucru, ori totul pe mine, ori nu,
P.S. nu ma deranjeaza cine e mostenitorul, cine ce obtine, eu incerc sa evit birocratia, gandesc mai simplu ... mai logic ... dar, tre sa "dansez" dupa cum mi se canta
Mergeti la notar si spuneti clar: ca mama primeste apartamentul, dvs masina , iar sora renunta la mostenire.
credeti-ma, am fost cat se poate de clar
ori se poate si el nu stie
ori se poate si el nu vrea din diverse motive
ori nu se poate
legea nu o cunosc, de asta am intrebat aici, plus ca si daca as cunoaste-o, nu as sti sa o interpretez, asa ca ....
oricum, multumesc inca odata

Alte discuții în legătură

Dezbatere de mostenire Doru luyzz Doru luyzz buna ziua parinti mei au detinut in proprietate o casa. recent mama mea a murit iar tatal meu doreste sa cedam in favoarea lui. noi cei 2 \"copii\":D ... (vezi toată discuția)
Succesiune blonzi blonzi Buna ziua,de curand a murit socrul meu si as vrea sa fac succesiunea .Ei sunt patru frati si mama soacra,unul din frati a spus ca el doreste parte din ... (vezi toată discuția)
Succesiune 3my 3my buna ziua. am o problema : tatal meu a murit acum 2 ani si ceva. mai am o sora , iar mama acum traieste cu alt barbat . noi, copii suntem plecati in ... (vezi toată discuția)