avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot sa dau partea mea din proprietate unui copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot sa dau partea mea din proprietate unui copil

pot sa dau partea mea din proprietatea comuna(o casa) cu sotia ,unui copil de al nostru fara sa fim divortati
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:04, 15 Decembrie 2009
Sotia cu care nu mai tineti legatura ar trebui sa fie de acord sa dati partea Dvs. copilului, nu? Nu trebuie sa ii spuneti de ce.
e tare cu cantec. ... nu cred ca veti gasi notar care sa faca donatia fara sotie. Vorbiti cu fosta/actuala sotie, intelegeti-va! Dupa atata vreme tot trebuie sa clarificati cumva situatia!
Nu aveti sentinta de divort? Asta ar simplifica situatia si se poate face partaj!
nu sunt divortat
Discutati cu sotia si gasiti solutii impreuna.
Si, si pentru divort sau convietuire trebuie sa va hotarati, nu?
Conform art. 30 din Codul familiei, "bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt de la data dobanditii lor, bunuri comune ale sotilor". Art. 31 din C. familiei stabileste bunurile ce sunt proprii fiecarui sot, bunuri care deci nu intra in masa bunurilor comune.

Aceasta forma de proprietate, poarta numele de proprietate comuna in devalmasie si se caracterizeaza prin aceea ca bunurile apartin coproprietarilor dar acestia nu au stabilita cota parte ideala din dreptul de proprietate asupra bunului.

In acest caz, pentru aceasta forma de proprietate, potrivit legislatiei in vigoare, partajul poate interveni numai dupa desfacerea casatoriei sau, in cazuri exceptionale pentru motive temeinice in timpul casatoriei, la cererea unuia dintre soti sau a creditorilor personali ai unuia dintre soti.

Tipuri de partaj
Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei se poate face:
pe cale conventionala
pe cale judiciara


In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara.
Pentru efectuarea partajului conventional, trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor.
Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata.

Dreptul de a cere partajul este imprescriptibil, cu alte cuvinte, partajul poate fi cerut oricand, indiferent de intervalul scurs de la data nasterii starii de indiviziune.

In calea partajului pot exista doua obstacole: uzucapiunea de 30 de ani si existenta unui act de imparteala.

Instanta competenta sa judece procesul de partaj al bunurilor comune, in cazul in care bunurile sotilor se impart o data cu solutionarea actiunii de divort, cererea de partaj avand caracter accesoriu acesteia, este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.


In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala, in timpul casatoriei sau dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune:
cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.)

atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.)

cand fiecare din parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daca exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite) (art. 163 C. proc. civ.)




Acte necesare pentru introducerea actiunii de partaj:

cerere de chemare in judecata
acte doveditoare privind proprietatea bunurilor
dovada achitare taxa de timbru judiciar + timbru judiciar


Cererea de chemare in judecata trebuie sa contina:
nume, domiciliu sau resedinta partilor
numele, calitatea, sediul profesional in cazul reprezentarii prin avocat
obiectul cererii
motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea
aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere


Taxa de timbru judiciar:
Taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste procentual la valoarea masei partajabile. In anumite conditii, se poate recupera insa, daca partajul s-a efectuat prin intelegerea partilor

Asistenta unui avocat nu este obligatorie in procesul de partaj, dar este mai mult decat recomandabila.
Motivele pentru partajul care se realizeaza in timpul casatoriei nu sunt expres si limitativ prevazute de lege.Asa incat , daca dumneavoastra gasiti un argument temeinic pentru a opera aceasta imparteala (fac mentiune ca dorinta de a instraina un bun proprietate un devalmasie nu e unul suficient ) , instanta poate proceda la sistarea proprietatii devalmase .

Altminteri , numai dupa desfacerea casatoriei prin divort si individualizarea cotei parti din dreptul de proprietate , acesta poate fi instrainat , de catre unul din soti , sau de catre ambii , catre copil , cu incuviintarea autoritatii tutelare , intrucat suntem in prezenta unui act de dispozitie.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Donatie 50% cota parte din apartament minorului r.dragomir r.dragomir Un apartament dobindit dupa casatorie este proprietate in cota egala a celor doi soti (asa este mentionat si pe CF) Unul dintre soti doreste ca sa doneze ... (vezi toată discuția)
Tranzactie divort lada lada Buna seara, la o tranzactie de partaj trebuie sa dechizi o actiune de divort sau sau o tranzactie de imobil se poate face pur si simplu? si apoi sa deschizi ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar Tedesco Tedesco Buna ziua! As dori sa divortez si va rog sa-mi raspundeti daca pot cere partajul judiciar inainte de a depune cererea de divort? In mod sigur nu ne vom ... (vezi toată discuția)