avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune apartament

Buna ziua!

Cazul pe care doresc sa vi-l prezint este urmatorul :
Mama mea impreuna cu sora mea au locuit impreuna intr-un apartament cumparat in anul 2015, prin vanzare-cumparare in municipiul Deva. Apartamentul este pe numele surorii mele, mama avand drept de habitat pe toata perioada vietii.
In anul 2017 sora mea s-a recasatorit si s-a mutat la Resita impreuna cu sotul ei.
In urma cu doar o saptamana sora mea a incetat din viata.
Intrebarile mele sunt :
- sotul supravietuitor are drept succesoral asupra apartamentului, chiar daca acesta este bun propriu dobandit inaintea casatoriei?
- mentionez ca sora mea are un baiat, acesta fiind descendentul iar mama mea este ascendentul acesteia.
- ce acte sunt necesare pentru ca apartamentul sa poata fii pus pe numele mamei si ce actiuni trebuie facute ca acesta sa-i revina doar ei?

Va multumesc!
Cu stima,
M. Nagy


Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:26, 31 Mai 2020
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


Lăzăruţiu Lucian a scris:

- sotul supravietuitor are drept succesoral asupra apartamentului, chiar daca acesta este bun propriu dobandit inaintea casatoriei?

Sotul supravietuitor nu are dreptul la mostenire, apartamentul fiind bun propriu dobandit inaintea casatoriei.

mentionez ca sora mea are un baiat, acesta fiind descendentul iar mama mea este ascendentul acesteia.

Baiatul este singurul mostenitor.
Codul civil, art.975:
(2) Descendenții defunctului înlătură moștenitorii din celelalte clase și vin la moștenire în ordinea proximității gradului de rudenie.

ce acte sunt necesare pentru ca apartamentul sa poata fii pus pe numele mamei si ce actiuni trebuie facute ca acesta sa-i revina doar ei?

Mama dvs nu are vocatie succesorala. Singurul drept pe care il are este dreptul de abitatie pe perioada vietii.



Aoleo...domnule avocat, mai citiți o dată capitolul cu dreptul la mostenire al sotului supraviețuitor. Ati cam chiulit in anul 3, de la materia succesiunilor.
Există posibilitatea legală ca mama sa transfere dreptul sau de habitat unei alte rude?!
Mulțumesc frumos pentru răspunsuri!
Cu stimă,
M. Nagy
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
art 752Dreptul de uz ori de abitaţie nu poate fi cedat, iar bunul ce face obiectul acestor drepturi nu poate fi închiriat sau, după caz, arendat.
ce vreti de fapt ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2020
gi-jane2, moderator
Apartamentul a fost cumparat de fapt de mama pe numele surorii mele. In aceeasi perioada mama i-a dat (intr-o maaare masura fortat!!) nepotului,baiatul surorii mele, o suma mare de bani : in jur de 12000 de euro...Toate acestea nu se pot proba legal,insa moral noi consideram ca nepotul nu are niciun drept asupra apartamentului...Mama ar vrea ca apartamentul sa fie trecut pe numele ei...Inteleg ,din raspunsurile anterioare , ca singura solutie ar fi ca nepotul sa faca o renuntare la succesiune. El lucreaza,momentan in Anglia si probabil acest lucru l-ar putea face doar la un consulat roman.
Va multumesc!
Cu stima,
M.Nagy
nu numai nepotul trebuie sa renunte, ci si sotul. Nu cred ca o vor face.
Pe mama nu o afecteaza, ea va sta permanent acolo, Va afecteaza pe dvs, care ati fi mostenit jumatate din casa daca acel ap ramanea al mamei pana la decesul sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta mostenire mboletta mboletta A casatorit cu B fara copii. A mosteneste in timpul casatoriei 1/2 imobil din casa parinteasca. 1/2 revine surorii sale, care are si un copil major.; sotia B ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunici maladog maladog Mama decedata inaintea parintilor, sotul supravietuitor recasatorit. Prezinta vreun drept la mostenire din partea parintilor mamei, atat timp cat mama are un ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii alexandra0406 alexandra0406 Buna ziua, Acum ceva timp a decedat bunicul meu de al 2 lea (de ce zic de al 2 lea pt ca bunica mea sa recasatorit). Decesul lui a avut loc acum o luna. El ... (vezi toată discuția)