avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua! Doi frați vitregi de tata. Teren 500mp primit de către tatăl celui de al doilea frate( fiind copilul lui) in timpul căsătoriei cu mama primului frate in urma cu 50 de ani. Intrebarea este ,primul frate după decesul părinților are dreptul doar la un sfert din casa sau si din teren chiar daca acela nu era si tatăl lui? Multumesc mult pt păreri!
Cel mai recent răspuns: Adina777 , utilizator 19:34, 4 Iulie 2020
Ma puteti ajuta cu un raspuns?
Cum? De unde aș putea să cunosc regimul juridic al acelui teren, dacă nu am văzut niciun înscris? Credeți că ghicim în stele? Nu, oameni buni, ni se înroșesc ochii citind acte, legi etc. pentru a afla un răspuns.
Aici, pe forum, răspund în materie de succesiuni pentru că, în bună parte, este ... matematică (fracții, cote etc.)
Și veți vedea că, de cele mai multe ori, răspunsurile mele sunt de tipul „dacă...atunci”.

Dacă terenul este bun propriu (al tatălui din speță), atunci va fi moștenit de fiul proprietarului.
Dacă terenul era bun comun (al mamei și al tatălui deopotrivă), atunci este după cum v-am spus deja: mama va fi moștenită de cei doi copii si săi (alături de soțul ei supraviețuitor), iar tatăl va fi moștenit de singurul copil pe care îl are.

Apropo, „în urmă cu 50 ani” statul obișnuia să ia, nu să dea. Sunteți sigură că informația pe care ne-ați oferit-o este corectă? Fiindcă, pe jumătăți de adevăruri (sau informații eronate) riscați să obțineți răspunsuri de tip ... minciună întreagă (cu toată buna credință a celui care răspunde, plecând, fără să știe, de la premise eronate). Puneți actele teanc și mergeți la un avocat. Să vadă cu ochii lui ...despre ce vorbește.
În drept, un singur amănunt, trecut cu vederea, poate schimba răspunsul din da în ba cu o viteză uluitoare.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2020
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca imobilul-teren este dobandit prin dezbatere succesorala, acesta are calitatea de bun propriu.

Cei care au calitate de succesori sunt fiul si sotia supravietuitoare.

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,

Daca imobilul-teren este dobandit prin dezbatere succesorala, acesta are calitatea de bun propriu.

Cei care au calitate de succesori sunt fiul si sotia supravietuitoare.


Buna ziua,Soția este decedata...in urma decesului fiul acesteia (vitreg de tata) ar avea si el dreptul la teren după mama sa? sau doar fiul care era al tatalui are dreptul? Multumesc!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2020
Adina777, utilizator
,,teren primit prin ordinul prefectului...se constituie dreptul de proprietate privată pentru x ,teren aferent locuinței....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire copil vitreg romanasul romanasul Salutare, Am ceva nelamuriri ref. la o mostenire unei case. [b]Tatal meu vitreg [/b] are un copil din prima casatorie de care s-a despartit cand avea doar ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri proprii Illeana Illeana Buna ziua. Inainte de a ma casatori cu sotul meu, am detinut ca proprietate casa in care locuim acum impreuna. De asemenea, in timpul casatoriei am primit ca ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune teren Ramona38 Ramona38 Trei frati vor sa deschida succesiune pentru un teren agricol detinut de parintii lor . Tatal ,vaduv, s-a recasatorit cu o persoana care la randul ei avea doi ... (vezi toată discuția)