avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile de vizitare ale bunicilor in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile de vizitare ale bunicilor in caz de divort

buna ziua,

1.as dori sa stiu daca din punct de vedere legal, in legislatia romana, bunicii au vreun drept de vizitare in cazul unui divort cu minor, sau doar in urma unei actiuni in instanta acestia il pot pot obtine si pe ce baza s-ar acorda acesta, adica ce probe ar trebui sa prezinte ?
2.deasemenea as vrea sa stiu daca bunicii au dreptul de a cere unitatilor de invatamant informatii despre evolutia scolara a nepotului, fara sa ceara acordul partii careia ii este incredintat copilul?
3.Tatal are dreptul de a solicita informatii de la scoala privitoare la copil, avand in vedere ca i s-a acordat drept de vizitare doar la domiciliul minorului de 2 ori pe luna?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ysis80 , utilizator 11:41, 23 Mai 2011
Art 14 prevede:
Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihică, intelectuală sau morala a copilului.”

Aveti doua ipoteze legale:
1.relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile
2.relatiile personale cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viata de familie,

nu pot fi amestecate.:D:D
Trebuie sa existe motive temeinice si dovedite de catre partea care se opune intrucat altfel, in mod normal actiunea trebuie admisa.
Insa, in practica sunt foarte rare aceste actiuni in justitie.In general partile se inteleg sau pur si simplu nu se implica in procese.

avocat Claudiu Lascoschi
si, daca se implica, cine are de castigat: parintele caruia i-a fost incredintat copilul sau parintii celuilalt parinte?
cum se explica in jurisprudenta urmatoarele spete:
1. parintele obligat la plata pensiei de intretinere nu poate fi acuzat de abandon daca nu are venituri legale, desi munceste la negru....
2. parintele care sta cu copilul trebuie sa faca act de prezenta la domiciliu cand e program de vizita, indiferent daca celalalt parinte vine sau nu.
de ce in primul caz cand nu plateste pensia nu e acuzat ca nu respecta hotararea...iar in al doilea caz, doamne fereste, daca o data nu e gasit copilul in timpul programului de vizita politia sesizata ia act de aceasta?
deci, nasti copilul...nu te ajuta nimeni....creste copilul si sar ca hienele cu drepturi de rude: bunici...sau altceva.
dar bunicii astia nu pot fi acuzati in instanta ca neglijeaza nepotii si nu participa la cresterea si educatia lor? daca cineva ii da in judecata pt asta, are de castigat?


Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2009
ralu_2008, utilizator
Aveti si dvs dreptate.
Eu incerc doar sa fac sa fie respectata legea.
Si avocatii.

Lipsa comunicarii cu minorul afecteaza dreptul de vizita.Se va da 2-3 ore, nu mai mult.Este si aceasta un fel de sanctiune.Instanta va avea in vedere acest aspect.
Eu cred ca este prea mare suferinta in aceste procese si de aici se creaza o situatie ca la meciurile intre Steaua si Dinamo pe stadion...

avocat Claudiu Lascoschi
un copil incredintat mamei in varsta de 8 ani este obligat sa plece cu tatal lui pt ca asa scrie in hotararea judecatoreasca ce prevede dreptul tatalui la relatii personale cu copilul.
pe de alta parte, copilul are dreptul de a avea aceste relatii, nu obligatia.
in situatia in care copilul nu este prezentat tatalui asa cum scrie in hotarare se face reclamatie pt nerespectarea hotararii.
in situatia in care tatal are drept la relatii poate fi obligat sa si-l exercite....NU
de ce copilul care are dreptul de a avea relatii este obligat sa si-l exercite, iar tatal care are acest drept nu poate fi, la randul sau obligat sa si-l exercite?
este reglementat undeva ca suntem obligati sa ne exercitam un drept?

Alte discuții în legătură

Se poate ca bunica să mă dea în judecată pentru program de vizită? rotatiudianaandreea rotatiudianaandreea Buna ziua, Mi-a murit soțul in urma cu 2 ani jumate. Eu locuiesc cu fetița mea in casa părinților mei, Bunicii ei ei s-au mutat intr-un sat in apropiere ... (vezi toată discuția)
Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)
Vizitare minor de catre bunici BiancaTudose BiancaTudose daca imi poate oferi cineva o parere, as fi recunoscatoare. . A si B au trait in concubinaj mai multi ani, timp in care au facut un copil, recunoscut de B. A ... (vezi toată discuția)