avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă O noua actiune?
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

O noua actiune?

Respingerea aplicarii legilor a caror constitutionalitate a fost stabilita de Curtea Constitutionala , char la recurs , constituie depasirea/neindeplinirea atributiuniilor de magistrat . Ce este de facut? Se poate initia o noua actiune ,prin care sa se solicite respectarea Deciziilor Curtii Constitutionale ?
Cel mai recent răspuns: handsu , utilizator 05:59, 8 Februarie 2010
Presedintele instantei intervine , ramana la aprecerea sa subiectiva , sau - in cel mai bun caz - sustine , ca magistratul este independent ? As dori mai inainte sa aflu , daca exista vreo reglementare concreta aplicabila in cazul nerespectarii DCC ,ori legea este clara , ca acestea sunt general obligatorii , fara nici o sanctiune imediata in cazul nerespectarii lor ? In acest caz ar fi ,in sens mediat , "liberalizarea " abuzului de drept .
Nerespectarea unei hotărâri a Curţii Constituţionale nu aduce nicio sancţiune.
Cu respect , in acest fel exista o contradictie ireconciliabila . Pe deoparte , conform Constitutiei deciziile CC sunt din clipa publicarii lor general valabile , pe de alta parte , in cazul nerespectarii , neaplicarii acestor decizii general valabile nu se intampla nici o nelegalitate , nu exista nicxi o sanctiune , nici in sensul , ca hotararea pronuntata sa devina nelegala , anulabila . Mai are rost existenta CC , daca - in aceste circumstante - este doar de forma ? O reglementare constitutionala fara nici o valoare ? Mai este valabila Constitutia ? Sau numai unele parti nu ?
Nu este pentru prima data cand se constata un vid legislativ intr-un anumit domeniu .. daca hotarea data se bazeaza pe un text de lege declarat necosntitutional atunci incercati sa exercitati o cale extraordinara de atac.

Depuneti o sesizare la Inspectia Judiciara din cadrul C.S.M.-ului , sectiunea pentru judecatori.
Problema este , ca instanta refuza sa ia in considerare o lege , constitutionalitatea careia este stabilita prin DCC . In cazul acesta solutia ar putea fi, de asemenea , cea indicata ? Cu ce sperante?

Alte discuții în legătură

In ce fel raspund judecatorii din romania de greselile comise? Cris1971 Cris1971 Conform informatiilor care circula din gura in gura, in Romania judecatorii nu raspund de greselile pe care le fac odata cu emiterea unei sentinte sau a altor ... (vezi toată discuția)
Poate fi dat in judecata un magistrat? dodonica dodonica Se poate actiona in judecata un magistrat, judecator sau procuror? pentru abuz in seviciu, neglijenta ? Care sunt caile cele mai rapide? (vezi toată discuția)
Sa intelegem mai bine legea si procedura legala! Just-drept Just-drept A) = Art.52, alin.3 din Constitutia Romaniei, spune: Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului ... (vezi toată discuția)