buna,stiu ca exista obligatia de raportare la BNR a compensarilor dintre o persoana jur.rom.si una straina,dar am o particularitate si anume daca pot sa fac compensare intre 3 persoane(din care doua romane si una straina) intrucat intre 2 pers.jur. nu am facturi reciproce .multumesc frumos.
Compensarea creantelor reciproce ale unei societati comerciale romane si ale unei persoane juridice straine nu este sub nici o forma restrictionata prin legislatia in vigoare, fiind aplicabile (in masura in care raporturile juridice sunt supuse legii romane) dispozitiilor cu caracter general prevazute de art. 1091, 1143-1153 Cod civil.
Este de subliniat totodata faptul ca Norma nr. 4/2004 a Bancii Nationale a Romaniei privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati a Romaniei a impus, fara insa a exista o sanctiune in cazul nerespectarii, raportarea operatiunilor nemonetare. Acestea sunt definite la art. 1 lit. (l) ca operatiuni de natura balantei de plati, care se desfasoara fara transferarea de fonduri, in totalitate sau partial, cum ar fi bartere, compensari („netting”), aranjamente de cliring si altele asemenea. Astfel, potrivit acestei reglementari, rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare cu nerezidentii, direct si nu prin intermediul unei institutii financiare, au obligatia de a raporta aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei – Directia Statistica, completand formularul cuprins in anexa 5 pe care o prezentam in continuare:
Sanctiunile pentru neindeplinirea obligatiei de declarare sunt prevazute de dispozitiile art. 60 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare: avertisment sau cu amenda de la 100 la 10.000 lei RON.
Din punct de vedere fiscal nu exista restrictii cu privire la operatiunile de compensare. Va fi necesara insa constatarea in scris a operatiunii, pe baza unui document unilateral sau bilateral, dupa cum posibilitatea compensarii a fost reglementata sau nu in contractul existent initial intre societatea comerciala romana si cea straina. Pe baza acestui document, efectele compensarii vor fi inregistrate in evidentele proprii.
Lustex ceea ce afirmi tu este corect daca se intampla intre 2 entitati economice , una romaneasca si una straina aici e vb de doua romanesti si una nerezidenta aflata la mijloc intre 2 romanesti , nu se inchide triunghiul ci ramane numai un V . D-na Magda a inteles , sunt sigur ca si smsimona ca aceasta compensare nu este posibila.
Compensare
mihaela2513
Buna ziua.
Doresc sa fac o compensare intre 4 societati si nu stiu cum sa fac procesul verbal de compensare.Firma A factureaza combustibil firmei B, ... (vezi toată discuția)