avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte care nu este proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte care nu este proprietar

Buna ziua, stiu ca presedintele asociatiei de proprietari trebuie sa fie membru al asociatiei si, implicit, proprietar in bloc. La noi in bloc presedintele locuieste in bloc dar nu este proprietar, proprietari sunt parintii sai. Presedintele nu este contestat, a fost ales cu entuziasm. In bloc avem foarte multi proprietari foarte in varsta, proprietari plecati la munca in strainatate, persoane care au cate doua locuri de munca si ne-a fost foarte greu sa gasim pe cineva potrivit si care sa accepte functia. Ce putem face ca sa intram in legalitate ?
In acest moment suntem in curs de a actualiza acordul asociatiei si apoi vrem sa demaram actiunile in instanta pentru doi proprietari cu datorii foarte mari asa ca incercam sa respectam legea cat putem de strict.
Intrebarea este, ar fi suficienta o procura la notariat, prin care parintii sa mandateze pe fiu sa le reprezinte interesele pentru apartamentul din bloc?
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2020
joannablue, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adina EP , utilizator 08:22, 22 Octombrie 2024
Am inteles raspunsul, multumesc. Din pacate foarte dezamagitor pentru mine. Presedintele este deja ales, isi exercita functia de doua luni, nimeni pana acum nu si-a pus intrebari daca e proprietar sau nu. Ne este foarte greu sa convocam AG acum la asa scurt timp dupa ce am avut adunare generala extraordinara pentru alegerea presedintelui.

Multumesc pentru raspunsurile prompte, din partea mea topicul se poate inchide.

Nu pot sa nu ma gandesc insa daca vreunul din cei ce fac legile arunca vreo privire pe discutii de genul asta. Sa observe in ce situatii sunt pusi oamenii din cauza unor legi negandite. Ca fapt divers, ca sa convocam AG, trebuie sa trimitem scrisori cu confirmare de primire tuturor proprietarilor care nu sunt in tara si care nu semneaza tabelul convocator. Imi cer scuze pentru divagatie dar sunt foarte dezamagita.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2020
joannablue, utilizator
Poate va ginditi la o solutie online, exista o portita in lege.
Art. 49
(4)Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata. Pentru situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Doar pentru proces angajati un avocat, o sa reprezinte el asociatia.
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2020
latka, utilizator
Da, ar fi de mare ajutor sa putem lua hotarari online. Dar ne trebuie AG ca sa schimbam statutul.
Daca tot facem efortul asta, nu am putea schimba statutul si ca membri ai asociatiei pot fi proprietarii sau reprezentantii lor legali? Implicit si membrii in comitet si presedintele sa poata fi alesi dintre reprezentanti. Asta ar fi de real ajutor. Stiti cati proprietari la noi in bloc sunt foarte in varsta si sunt reprezentati de copiii lor in asociatie? Avem proprietari de peste 90 de ani care sunt in ingrijirea copiilor lor. Sau cei plecati la munca care incotro, la fel, de apartamentele lor au grija membrii famiilor lor.
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2020
joannablue, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti trece in statut lucruri in afara legii. Reprezentarea la o sedinta e legala, asa scrie in legea 196, dar calitatea de membru asociatie nu o au decit proprietarii.
Am inteles, va multumesc. Discutia a fost de ajutor pentru mine, mi-am lamurit niste lucruri.

Mai insist cu doua intrebari, stiu ca exagerez si devine offtopic dar e important pentru noi. Daca angajam un avocat care sa reprezinte asociatia in instanta, ce sanse sunt ca cererea sa nu fie acceptata sau sa fim contestati din cauza faptului ca presedintele nu este proprietar? Asociatia a mai actionat in instanta cele doua apartamente si pe undeva lucrurile s-au impotmolit, apoi presedintii de la acele momente au plecat din bloc. Suntem ingroziti de problemele generate de cele doua apartamente.

Si, a doua intrebare, cenzorul nu ar fi trebuit sa se sesizeze si sa ne sesizeze ca nu am procedat corect alegand astfel presedintele? Pana la urma, noi suntem niste bieti oameni care in timpul liber incercam sa avem grija de proprietatile nostre, nu suntem cunoscatori de legi. Sincer, pe mine sa fiu membru in comitetul unui bloc cu 100 de apartamente ma depaseste si as fi vrut sa nu ma implic dar am considerat ca nu am incotro. (si am cel putin studii medii, sa zicem. Nu ar trebui ca un om cu studii minime sa isi poata administra proprietatea?)
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2020
joannablue, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea 196/2018: ... prettydaniola prettydaniola Cum se interpreteaza Art 49 pc 3 d) din legea 196/2018: proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru ... (vezi toată discuția)
Împuternicire pentru adunarea generalĂ. conform legii196/2018, ... mira55 mira55 ÎMPUTERNICIRE PENTRU ADUNAREA GENERALĂ. Conform Legii196/2018, art.49, alin(3): d) proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea ... (vezi toată discuția)
De câte ori pe an trebuie sa se intruneasca asociatia de proprietari ... gerhardt gerhardt de cite ori pe an trebuie sa se intruneasca Asociatia de proprietari ? si daca trebuie inregistrata in registrul Blocului ? (vezi toată discuția)