avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Obligativitatea purtarii masti langa scoli
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Obligativitatea purtarii masti langa scoli

[Obligativitatea purtarii masti langa scoli] Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, va rog sa-mi spuneti ce baza legala au autoritaritile pentru a impune purtarea mastii in aer liber daca persoana se afla la 100m de scoli.

Mi se pare cel putin o decizie aberanta, la fel ca multe altele date anul acesta care au fost anulate in instanta pentru ca nu erau constitutionale, deci stim deja de tendinta statului de a ne abuza libertatile. Sa ne intelegem, transmisia in aer liber este foarte putin probabila, iti trebuie contact cu persoana 15 min in spatiu inchis in general. Daca era asa de usor sa iei COVID doar pentru ca treci 1 secunda pe langa o persoana aflata la 2m pe strada, eram toti infectati pana acum.

Va rog sa-mi spuneti cum se poate ataca in instanta decizia in sine (nu am de gand sa astept sa vina prima amenda, abuzurile astea trebuie aplatizate de la radacina) sau cum se poate obtine o exceptie medicala pentru ca eu chiar nu respir bine cu masca pe fata. Eu respir mai mult pe o nara din cauza unor cornete umflate.

O port destul in magazine, cand stau afara vreau si eu sa respir normal.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
AES87, utilizator
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 16:39, 17 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

AES87 a scris:


Ca sa ne intelegem cat de aberanta este decizia, daca mergi pe bulevardul Chisinau din Bucuresti acolo nu iti trebuie masca desi e multa lume, dar daca mergi dupa blocuri unde nu prea e lume, iti trebuie pentru ca sunt multe scoli.

Mda, total aberant, trebuie atacata in instanta.

Nu cred ca ati citit complet deciziile ISU, masca va fi prtata "oriunde se formează aglomerări de persoane pe domeniul public și nu poate fi respectată distanțarea fizică; în zone de promenadă: parcuri de agrement, parcuri de distracții și piațete;", Daca pe bulevardul Chisinau se intimpla sa nu poata fi pastrata distantarea fizica, sigur se va purta masca.

Un exemplu clasic e toata zona pietonala din centrul Brasovului. Politistul te roaga o singura data sa-ti pui masca, poate esti strain de zona, de oras. Si treaba asta e veche, de prin vara.

Daca nu va convine, mergeti in instanta. eventual fara masca . :)
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
latka, utilizator
@CLAUDIU LASCOSCHI

Problema este urmatoarea, nu toate persoanele au acelasi risc de deces din cauza virusului si mai exista si alte riscuri. Putem ajunge in situatia in care masurile luate provoaca mai mult rau decat virusul in sine.

Daca vorbim sa zicem de un tanar de 25 de ani, sansele ca el sa moara de COVID sunt extrem de mici, mai rau este afectat daca isi pierde job-ul si nu isi poate gasi alt job din cauza unei crize economice de proportii generate de inchiderea HoReCa.
AES87

Am.citit ce ati scris si am inteles.
Va si inteleg punctul.de vedere si stiu de mult timp aceste lucruri.

Cred ca dvs. nu ati inteles ce a zis prof. Streinu Cercel..
Masca trebuie purtata de dimineata pana seara.

Tinerii de 25 de ani ii îmbolnăvesc pe altii daca se infecteaza.
De la tineri s-a accentuat problema in Romania.
Pe unii nu i-a interesat ca ii infecteaza si pe altii.
Si in tarile occidentale tot de la ei a pornit tot ce e acolo.
Indiferenta ucide in acest caz la modul propriu.
Daca un tânăr transmite la alte 10 persoane si acele 10 persoane transmit la alte 100 de persoane și tot asa am ajuns aici unde ne aflam.astazi.
Si.tot ei se plang ca trebuie purtate masti pe strazi.
Daca erau responsabili era altceva si aveam un numar mai redus de infectari.

Nu s-a stabilit științific ca mastile afectează sănătatea tinerilor.

Eu am si gândit posibilitatea ca tinerii infectati sa poata merge în excursii în zone anume unde sa nu poarte masti.Era vorba de cca 2 saptamani.
Era o masura foarte utila si eficienta din punctul meu de vedere dar statul roman nu cred ca ar face fata la asa ceva.
S-ar fi redus substanțial numarul de infectari pentru ca tinerii nu mai transmiteau la nimeni.
Se elimina vreo 75% din numarul de transmitere a virusului daca nu chiar mai mult de atât.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Aglomeratie n-am vazut si totusi sunt destule scoli in zona mea. Sunt probabil cateva moment de varf, in general trecatorul de rand nu le va prinde. Probabil sa vor da multe amenzi aberante gen amenda la o ora cand absolut toti copii sunt in interior la lectie iar pe trotuar esti doar tu si politaiul "in civil".

Stiu ca s-au dau sanctiuni aberante similare in perioada de lockdown (toate ilegale si distruse in instanta).

latka a scris:

Pai daca tot spuneti ca in citeva secunde ati parasit zona, care-i problema sa purtati masca acel atit de scurt timp ? Calea aeriana e cea mai probabila cale de contagiune. In spatiu deschis plus aglomeratie (aici s-ar incadra zona sub 100 de metri fata de scoli) exista un astfel de risc.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eeee. Probabil se vor da amenzi si simbata sau duminica, cind scolile sunt inchise. Probabil se vor da amenzi si daca scoala e online. :))) Deja treceti la prezumtia de vinovatie. N-aveti decit sa filmati cu telefonul si sa contestati PV de contraventie, daca mergeti tot timpul cu drobul de sare deasupra capului.

V-am dat exemplul din Brasov (care e de citeva luni asa) , unde nu se ia nimeni de tine, te roaga prima data sa-ti pui masca, in zona aglomerata. Si chiar e.

Meregeti in instanta si "distrugeti", daca tot sunteti contra la absolut orice.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce trebuie purtata masca in starea de alerta si nu exista aceasta obligatie in starea de urgenta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Raspunsul este simplu. S-a constatat ca este necesara purtarea mastii foarte tarziu la nivel mondial. Nu este vorba de incalcarea unor drepturi ... (vezi toată discuția)
Este legala amendarea persoanelor care nu poarta masca in spatiu ... eduard27 eduard27 este legala amendarea persoanelor care nu poarta masca in spatiu deschis? (vezi toată discuția)
Obligativitate purtare masca in spatii publice inchise misu77 misu77 Buna ziua, Este obligat un copil de 3 ani sa poarte masca intr-un spatiu public inchis,transport in comun etc? Multumesc! (vezi toată discuția)