avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am atins un pieton cand eram in marsarier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am atins un pieton cand eram in marsarier

Buna ziua! Problema in legatura cu care va cer sfatul este urmatoarea:

Astazi am intors masina pentru a iesi dintre blocuri dintr-o parcare, si in timp ce executam manevra in marsarier am atins (repet: atins!) un pieton care s-a dezechilibrat si din cauza ghetii si a zapezii a cazut si si-a fracturat mana (din cauza greutatii proprii). Mentionez ca pietonul nu se afla nici pe trotuar, nici pe trecere, ci pe drum efectiv (pe carosabil). Initial, cand am inceput manevra, nu l-am vazut, pentru ca inca nu era in dreptul masinii. L-am vazut peste cateva momente, insa m-am gandit ca o sa astepte sa trec, nu ca o sa-si continue drumul si ca o sa se bage in spatele masinii. Ulterior, am vorbit cu el si mi-a spus ca a avut impresia ca o sa ma opresc pentru ca el sa treaca. Deci fiecare a crezut ca celalalt va ramane pe loc.
In fine, am vrut sa-l ridic sa-l duc la spital, dar a inceput sa tipe ca din gura de sarpe ca el vrea sa vina politia. Politia a ajuns la locul incidentului, a facut poze si tot tacamul iar pietonul a fost transportat la spital unde s-a stabilit ca are fractura la humerus. Am dat declaratii la sectie, si din ce mi-au spus politistii, este foarte probabil ca eu sa scap nevinovat, chiar daca individul se afla in spital (este ca si cand ar fi traversat in loc nepermis, din ce am inteles eu).
Problema este ca "victima", pentru a scrie in procesul verbal ca nu are nicio pretentie si ca nu doreste sa intru sub urmarie penala, imi cere sa ii platesc tija care urmeaza sa-i fie introdusa in brat + operatiile + spitalizarea (vreo 40-50 milioane lei vechi dupa estimarile sale). Este legitima doleanta lui? De ce sa ii platesc spitalizarea atat timp cat eu voi fi considerat nevinovat in dosarul politiei? Am aflat ca IML va stabili perioada de spitalizare undeva la 21 de zile. In ce situatie se platesc aceste zile de spitalizare?
Si inca o intrebare.. Daca el intenteaza proces,are vreo sansa sa il castige? Va reamintesc, eu doar l-am atins, nu l-am lovit, nu i-am produs vreo vanataie, tabla de pe masina este intacta, nu este indoita/infundata. Sincer, acest lucru ar fi fost oricum imposibil, avand in vedere ca executam o manevra de intoarcere pe un carosabil inghetat, si sunt aproape convins ca daca acest incident se petrecea pe un carosabil uscat, pietonul nu ar fi avut cum sa se dezechilibreze, sa cada si sa-si rupa mana.

Multumiri anticipate,
Daniel
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
surroundead, utilizator
Cel mai recent răspuns: stefan_dumitru_m , utilizator 11:15, 29 Decembrie 2009
cermak gruianu a scris:

Pretentiile pietonului sunt intemeiate.

L-ati lovit si datorita ghetii, acesta s-a dezechilibrat si a cazut.Se numeste praeterintentie, adica dvs. trebuia sa fiti mai prevazator deoarece daca nu-l loveati, acesta nu se dezechilibra, nu cadea pe gheta si nu-si fractura umarul.





din p.m.d.v nu are nici o legatura cu praeterintentia, aceasta avand un caracter mixt, intentie si culpa...departe chestia cu previziunea specificata de dv, iar despre intentie (necesara pt a vb de praeterintentie)...din cele rezumate aici , nici nu poate fi vorba...sarbatori fericite
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2009
stefan_dumitru_m, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier - stabilire vinovat credobiz credobiz In data de 3 august, ma aflam la o intersectie dintre blocuri (strazi secundare). Intersectia nu era semaforizata...era doar cedeaza trecerea, nu erau treceri ... (vezi toată discuția)
Accident auto vatamare corporala liviu8419 liviu8419 buna ziua am avut si eu un accident auto am derapat si am lovit 2 oameni care se pregateau sa traverseze strada pe verde la semafor, acum am fost cautat de ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare corporala degrize degrize Buna ziua, In ianuarie 2007 am lovit o batrana efectuand manevra de marsarier . Batrana era pe strada si politia a spus ca e culpa comuna. Vreau sa va intreb ... (vezi toată discuția)