Bună ziua. Ma aflu în situația următoare : sunt angajata ca responsabil cazare cu contract pe perioada nedeterminata la un hotel din Brașov începând cu 3 iulie 2020. În data de 20.11.2020 patroana mi-a comunicat verbal ca ma mai tine la serviciu pana în data de 15. 12.2020 după care îmi închide contractul de munca pentru ca nu mai poate susține financiar salariul meu. Toți ceilalți angajați rămân pe posturi fără diminuarea veniturilor. Am solicitat trecerea în șomaj tehnic dar nu a acceptat. Întreb dacă este legala o astfel de concediere și ce pot face în aceasta situație. Mulțumesc.
Decizia de concediere o puteti contesta in instanta - Tribunalul in raza caruia domiciliati.
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75 alin. (1) din acelaşi cod, neacordarea preavizului cu durata minimă prevăzută de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsă în contractele colective sau individuale de muncă, dacă aceasta este mai favorabilă angajatului, atrage nulitatea absolută a măsurii de concediere şi a deciziei de concediere.
(Decizia ÎCCJ nr. 8 din 8 decembrie 2014 (Decizia nr. 8/2014) privind examinarea recursurilor în interesul legii formulate de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 78 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare (Codul muncii, republicat), raportat la prevederile art. 76 lit. b) din acelaşi act normativ,)
Revin cu ultime ntrebari. Eu voi contesta decizia de concediere la tribunal. Nu voi contesta decizia în sine ci faptul ca nu mi s-a acordat preavizul stipulat în CIM. Doresc sa intreb când pot face contestatia: trebuie sa aștept pana în data de 15.12, data la care întra în vigoare sau o pot face de acum? De-asemenea, doresc sa intreb, având în vedere ca nu doresc sa fiu reangajata la aceasta companie, pot să-mi fac lichidarea ca să ma pot angaja în alta parte? Fără sa semnez hârtia aceea care se da la lichidare din care rezulta ca nu mai ai pretenții financiare, bineînțeles. Mulțumesc și scuze dacă am fost prea insistenta cu atâtea întrebări.
Termenul de contestare este de 45 de zile de la data comunicarii deciziei. ...... Puteti sa va angajati in alta parte .
1. Fisa de lichidare nu este obligatorie, cu exceptia persoanelor care au fost angajate pe functia de gestionar.
Nota de lichidare poate folosi salariatului deoarece aceasta arata datoriile salariatului fata de fostul sau angajator, insa angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului fata de angajator se poate stabili in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
2. Angajarea la un nou loc de munca nu este condiționata de prezentarea unei fise de lichidare de la fostul angajator.
Acordare preaviz
adela65
am fost concediata prin restructurarea postului.Nu mi s-a acordat preaviz si nici nu mi s-au platit zilele de preaviz. De fapt nu a pomenit nimeni de preaviz, ... (vezi toată discuția)
Restructurare post
mariamt
Am fost instiintata de restructurarea postului meu in cadrul companiei printr-o decizie interna; s-au mentionat conditiile economice si reorganizarea companiei ... (vezi toată discuția)