avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... obligatia de a executa contractul vs reziliere contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

obligatia de a executa contractul vs reziliere contract

In primavara anului 2008 am inceiat un contract cu o firma pt executia unei mansarde. Contractul prevedea la "Alte clauze" obligatia firmei respective de a efectua contra cost :studiul geo ,proiectul,expertiza tehnica,etc ,adica documentatia necesara eliberarii autorizatiei de constructie.Am achitat un avans printr-o factura in care era precizat "avans contract (studiul geo,ridicare topo etc) Deoarece firma respectiva nu a executat nimic am actionat-o in instanta cerand rezilierea contractului si restituirea avansului platit. Instanta mi-a respins cererea de reziliere si restituire a avansului interpretand cererea ca o cerere de obligare in executarea contractului,obligand firma sa plateasca penalitati de 0.5%pe zi conform contractului.Deoarece nu era prevazuta data de la care curg penalitatile am facut o cerere de explicare a dispozitivului.Cererea mi-a fost admisa si surpriza "data de la care curg penalitatile este data obtinerii autorizatiei de constructie" Ce-ar trebui sa fac acum :o cerere de explicare a explicatiei sau recurs ?(Avand in vedere ca din hotararea actuala se intelege absurditatea ca penalitatile de neexecutare curg din momentul executarii).In afara de faptul ca hotararea este absurda si nu se poate executa ,ce-ar trebui sa invoc in motivarea recursului?
Cel mai recent răspuns: moraru alexandru , utilizator 13:06, 6 Decembrie 2010
In cazul in care dvs. ati cerut rezilierea contractului si instanta v-a respins cererea si a obligat paratul la executarea contractului, adica la ceea ce dvs, in calitate de reclamant, nu ati cerut, instanta a incalcat unul din principiile fundamentale ale procesului civil si anume principiul disponibilitatii. Drept urmare hotararea trebuie recurata. Fiind un litigiu comercial, in recurs instanta poate examina cauza sub toate aspectele, recursul nefiind limitat la motivele de casare prevazute de art. 304 C.proc.civ. Cu alte cuvinte, puteti invoca prin cererea de recurs orice motiv considerati dvs. de nelegalitate a hotararii recurate.
citez din hotarare: "Admite in parte actiunea civila. Respinge cererea de desfiintare a contractului prin declararea ca rezolut si cererea privind restituirea avansuluiachitat de reclamant. Obliga pe parata sa-i plateasca reclamantuluipenalitati de neexecutare contractuala in procent de 0,5%pe zi de intarziere.." Nefiind precizata data de la care curg penalitatile am facut o cerere de explicare a dispozitivului.Raspunsul a fost: "Admite cererea de lamurire a dispozitivului sentintei formulata de reclamant si in consecinta penalitatile de neexecutare contractuala in procent de 0,5% pe zi de intarziere se vor aplica la suma platita de reclamant cu titlu de avans, iar data de la care urmeaza a se calcula perioada de curgere a penalitatilor este data eliberarii autorizatiei de constructie..." ori in momentul in care se elibereaza autorizatia de constructie eu urma sa-i platesc diferenta(deoarece achitasem doar un avans ,asa cum precizeaza si instanta) nicidecum sa cer penalitati de intarziere.De aceea practic sentinta nu are nici un efect. ESTE UN MOTIV BUN DE RECURS??
Poti sa ne expui si capetele de cerere formulate in cadrul actiunii tale?
Citez din cerere:"...ma consider indreptatit sa cer rezolutiunea contractului incheiat cu S.C. din vina acesteia.Mentionez ca am achitat un avans firmei respective conform chitantei din 14 07 2008...Temei legal art. 1020,1021 din codul civil."
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
moraru alexandru, utilizator
reiau subiectul deoarece consider ca este destul de interesant evolutia cazului .
Deoarece ,dupa cum am aratat, sentinta judecatoriei nu putea avea nici un efect in nici o simulare posibila am facut o cerere de indreptare eroare materiala aratand ca de fapt calculul penalitatilor se face PANA la executarea contractului si nu DE la momentul executarii contractului.Cererea mi-a fost respinsa.
Impotriva incheierii de respingere ,am facut recurs ,aratand ca sentinta ,asa cum ramane ea luand in considerare incheierea de admitere a explicarii dispozitivului si de respingere a cererii de indreptare eroare materiala nu are nici un efect.
La primul termen instanta constata prin incheiere ca" recursul este declarat in termen motivat in termen si scutit de taxa de timbru ."
Dupa ce a ramas in pronuntare ,instanta a repus dosarul pe rol reluand exceptia tardivitatii ,sustinand ca termenul de recurs curge din momentul cand s-a dat sentinta.Recursul mi-a fost respins pe motiv de tardivitate. Parte adversa nu s-a prezentat niciodata ,nici la fond si nici la recurs si nici nu a fost reprezentata . Din punctul meu de vedere consider ca-i o aberatie ,deoarece instanta a socotit curgerea termenului de recurs dintr-un moment in care nu aveam nici un interes sa promovez vreo cale de atac ,deoarece m-i se aprobase penalitati de intarziere. Se mai poate face ceva impotriva hotararii instantei de recurs??. Daca ajunge la executare si merg la un executor judecatoresc care i-mi scrie ca nu are ce sa execute conform sentintei ,pot sa ma indrept impotriva judecatorului care a dat-o.??Ce solutii mai am??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se mai poate face? moraru alexandru moraru alexandru In urma unui proces pt rezilierea unui contract ,am obtinut penalitati de intarziere de 0,5% pe zi . Deoarece nu era scris termenul de cand se aplica ... (vezi toată discuția)
Neexecutare contract sammy44 sammy44 buna ziua. am incheiat un contract cu o firma de c-tii pt. construirea unei case si desi am dat avans 96% din valoare , constructorul a executat doar partial ... (vezi toată discuția)
Proces euroins DanHirjoaba DanHirjoaba Dupa un an jumate de la data producerii accidentului si un an de la primul termen in sfarsit s-a dat o hotarare: [b]Solutie: Admite în parte cererea. Obligă ... (vezi toată discuția)