avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara, este posibil ca un angajator să dea o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara, este posibil ca un angajator să dea o decizie de ...

Bună seara, este posibil ca un angajator să dea o decizie de concediere unui angajat pe motiv de restrângere a activității și în aceeași zi să angajeze pe perioadă nedeterminată un alt angajat care era pe perioadă de probă de 30 de zile?
Cel mai recent răspuns: LOPY , utilizator 21:49, 23 Decembrie 2020
Iar alegerea celui care rămâne ca să spunem așa se face în baza criteriilor de performanță.
Nu este obligatorie la concedierea individuala.
Dar cum poate decide angajatorul concedierea unui angajat și tot odată angajarea altui angajat când situația financiară este redusă în ultimele 6 luni și implicit volimul de mucă? Cum poate da o decizie de concediere pe această situație și în aceeași zi să angajeze o altă persoană cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, pe aceeași funcție cu aceeași fișă a postului ? E un mare semn de întrebare cu privire la buna credință a angajatorului.
Ce performanță ? Când angajatorul pune persoana care va fi concediată să învețe persoana nou venită să perfecteze acte, pentru că nu știa să_și îdeplinească atribuțiile de serviciu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii ..... Salariatul concediat poate contesta decizia de concediere .

Angajatorul deţine prerogativa organizării şi funcţionării activităţii sale, însă în cazul luării unor măsuri extreme de natură a afecta salariatul implicat în raportul de muncă, trebuie să-și justifice argumentele care au determinat această decizie.

"Concedierea individuală întemeiată pe art. 65 C. muncii, este una pentru motive care nu pot avea absolut nicio legătură cu persoana salariatului. În acest caz, angajatorul, nu poate lua în considerare criterii precum „aprecierile şi selecţia avută în vedere de şeful ierarhic superior” ori „evaluarea în funcţie de indicatorii de performanţă şi modul de îndeplinire a obiectivelor”, nici măcar în subsidiar. Aceste elemente se află în strânsă legătură cu persoana angajatului şi cu activitatea desfăşurată de acesta la locul de muncă, și sugerează faptul că disponibilizarea salariatului s-a realizat şi pentru motive de ordin subiectiv, nu doar obiective. În cazul conflictelor de muncă, dubiul profită salariatului, determinându-se astfel nulitatea deciziei de concediere."
(Petrică ARBĂNAŞ, Curtea de Apel București, Decizia nr. 115 /15 ianuarie 2015. Concedierea pentru cauză reală şi serioasă. Condiţii, www.idrept.ro.)

Alte discuții în legătură

Contract de munca christina_0621 christina_0621 Buna ziua, Am fost angajata la un centru medical pe postul de receptioner pe o perioada de 2 luni de proba, dupa care am semnat contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - reintegrare efectiva pe functie, in urma unei hotarari judecatoresti definitive Ciobanu Neculai Ciobanu Neculai V-as ruga sa ma ajutati cu o opinie juridica, in sensul daca se poate considera o reintegrare pe functie drept una efectivă pe post în sensul Codului muncii, ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post msc_angela msc_angela Buna ziua, Am o problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti, daca se poate. Sunt angajata la o firma, iar acum o luna am reusit si l-am angajat si pe sotul ... (vezi toată discuția)