avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunurile proprii devin comune dupa 5 ani?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunurile proprii devin comune dupa 5 ani?

am si eu o intrebare...
Am o relatie de cativa ani, intr-o anumita perioada am achizitionat un apartament, pe numele meu , in rate, pe care il platesc impreuna cu logodnica mea...dupa casatorie, intr-un nefericit caz, in care noi 2 ne vom despartii, aceasta are drept la imobil?...
se spunea ca sa dat o lege, ca dupa o perioada de 5 ani, B-)legitim casatoriti, , bunurile se impart...ce imi puteti spune?
multumesc frumos
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2009
marino, utilizator
Stoica Ioana a scris:

@andreea Asa este, prescriptia intre soti e suspendata.Eu am avut in vedere perioada in care cei doi raman logoditi.

Pai daca cei doi sunt logoditi , inseamna ca au facut cununia civila , deci sunt sot si sotie !
Prescriptia inceteaza in termen de trei ani numai pentru perioada in care au fost casatoriti .


:offtopic: Pe mine nu inceteaza sa ma mire si nu inteleg de unde a aparut folclorul potrivit caruia bunurile proprii devin bunuri comune dupa 5 sau 10 ani de casatorie .

Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca foarte multe persoane care se presupune ca sunt educate , continua sa creada asta . Dupa aia ne mai miram de ce au fost cumparate apartamente de zecii de mii si chiar sute de mii de euro , apartamente care nu existau decat pe hartie , contractele fiind incheiate in mod evident in defavoarea cumparatorului .
Logodna nu inseamna casatorie civila. Stricto sensu ea inseamna o slujba anume la biserica, dar de fapt azi se rezuma la faptul ca cei doi au hotarat sa se casatoreasca.
romania inedit

Sunteti in eroare. A fi logodit nu insesmna a avea , nicidecum , statutul unei persoane casatorite.
Prin urmare, bunurile nu vor face parte din comunitatea matrimoniala.Pot fi dobandite, cel mult , bunuri proprietate comuna pe cote-parti.
Sau se poate naste un drept de creanta in cadrul raportului obligational.


Cum am amintit si eu si @andreea lisievici , prescriptia intre soti nu curge, e suspendata.De la data desfacerii casatoriei prin divort , in mod irevocabil, aceasta isi reia cursul.

Ati amintit de cand ar curge prescriptia intre concubini.Raspunsul e de la nasterea dreptului.
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
@ Stoica Ioana, eu venii cu completari , dar mesajul meu fu considerat offtopic si sters , fara ca dumneavoastra sa aveti posibilitatea sa vedeti ce m-a determinat sa cred asta .

Practic logodna = uniune consensuala , deci bunurile achizitionate in timpul logodnei sunt ale titularului de pe factura , partenerul lui/ei avand doar un drept de creanta , drept care trebuie dovedit si care se prescrie in 3 ani .
Exista ,in cazul de fata, proprietate comuna pe cote parti (obisnuita sau temporara , fortata si perpetua ).
Exista copartasi , avand o cota parte individualizata din dreptul de proprietate.
Exista si un drept de creanta.Sunt notiuni distincte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cu rate luat inainte de casatorie alexa1999 alexa1999 buna ziua, am un apartament prin prima casa, luat acum 2-3 ani si anul acesta ma casatoresc. ideea e ca voiam sa stiu daca regimul comunitatii legale ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar Username08 Username08 Pe data de 23 iulie 2018 logodnicul meu a semnat actul adițional pentru achiziționarea unui apartament prin credit ipotecar. Dosarul este încă în curs , ... (vezi toată discuția)
Divort, copil, partaj, apartament achizitionat anterior, contract comodat SebastianP SebastianP Buna ziua, Am urmatorul caz: - sunt casatorit de 11 luni si am un copil din casatorie; - am un copil dintr-o relatie anterioara casatoriei, in tutela ... (vezi toată discuția)