avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul compensatoriu

Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 00:36, 3 Ianuarie 2010
1. Salariul compensator nu este un drept salarial, este un drept prevazut in CCM si are ca termen de prescriptie 6 luni.
2. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
ctynn a scris:

se poate cere acel salariu compensator in termen de maxim 3 ani in temeiul art. 283 alin (2)


Termenul de prescriptie este de 6 luni :)
"e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia"
se poate referii strict la inceperea executarii unui CCM
Colegii mei au explicat mai sus,iar pentru analiza unui text de lege,ceea ce va intereseaza nu trebuie scos din context,adica in cazul neexecutarii si nu inceperea neexecutarii,relevant aici este termenul care este de la data dreptului de actiune.

Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
CCM reprezinta o negociere intre patronat si sindicat pana la nivel de unitate astfel , se poate intelege , ca sindicatelor le este necesar un timp mai scurt pentru a convinge/insista pe langa patronat sa acorde la nivelul CIM-urilor ceea ce s-a negociat si la nivelele superioare , totodata , se poate avea in vedere , faptul ca toate clauzele din CCM revin CIM-urilor inca de la data semnarii CCM conform si codul muncii art. 238

Alte discuții în legătură

Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Compensatie conf. art.78 alin.1-2 din contractul colectiv la nivel national catalinu catalinu Buna ziua, Situatia sotiei mele este urmatoarea..... La data de 17.02.2010 a terminat concediul de ingrijire copil si a mers la fostul loc de munca unde a ... (vezi toată discuția)
Drepturi concediere individuala lucia b lucia b sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca ... (vezi toată discuția)