avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test paternitate negativ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test paternitate negativ

Buna ziua. Prietena mea a divortat in urma cu 6 luni de fostul sot, care acum a intentat proces pt efectuarea testului de paternitate. In cazul in care se dovedeste ca nu este el tatal biologic al copilului, instanta o poate obliga sa dezvaluie identitatea tatalui biologic? Fostul sot poate cere daune morale? Si de asemenea mama poate sa ceara tutela absoluta cu interzicerea apropierii acestuia de copil (in ideea ca daca se dovedeste ca nu e tatal biologic atunci nu are drepturi asupra copilului)? Va multumesc


Ioan Viorel Danciu a scris:

De curiozitate...
1. Pt ce ar mai dori fostul sot relatiii cu copilul in cazul in care se dovedeste ca nu e el tatal biologic ?
2. Daca isi doreste relatii cu copilul, de ce a mai deschis acest gen de actiune ?
3. Tutela nu are nici o treaba cu ce ati expus aici.



Din ce am inteles de la prietena mea fostul sot, si acum dupa atatea luni de la divort, inca o "hartuieste" (o urmareste pe retelele de socializare sa vada conversatii, telefoane; prin oras cu cine si unde merge, cat sta, la ce ora vine inapoi, am inteles ca i-ar fi spart contul de facebook si a vazut anumite conversatii intre ea si o alta persoana) iar toate acestea i le reproseaza de fiecare data cand vine in vizita la copil.
Asa ca, in acest caz, ca sa va raspund la intrebari:
1. Pentru simplul fapt ca pana acum el a crescut copilul si s-a atasat de el sau pur si simplu cauta o modalitate de a avea in continuare control asupra vietii ei.
2. A deschis acest gen de actiune ca in cazul in care se dovedeste ca nu e tatal biologic, mama sa plateasca daune morale pentru perioada in care acesta a crescut copilul si s-a atasat de el (si de asemenea vrea cu orice pret sa dovedeasca apropiatilor/cunostiintelor ca mama a savarsit adulter.)
3. Din cauza acestei hartuiri constante mama se teme ca daca testul va iesi negativ atunci el se va razbuna atat pe ea cat si pe copil (mama are dovada in scris - un bilet de adio scris de fostul sot - cum ca el este instabil psihic). Din acest motiv vrea sa il indeparteze pe fostul sot, ca sa isi apere copilul in fata unei eventuale razbunari.
Daca prietena dvs poate dovedi hărțuirea poate obtine un ordin de protectie, indiferent daca dl e tatal minorului sau nu. Cand trec prin asemenea momente desigur ca partile pot fi suparate si sa actioneze altfel decat pana acum. Daca testul de paternitate se dovedeste negativ, atunci dl nu mai poate pretinde in mod legal nici un fel de drept asupra minorului si va trebui sa se impace cu situatia. Sau mai exista o varianta si sa faca o intelegere cu mama la un mediator, indiferent de rezultatul testului. Se evita astfel situatii tensionate si posibilitatea hartuirii. Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2021
Ioan Viorel Danciu, Mediator
Buna seara,

Instanta de judecata va stabili paternitatea, prin testare ADN, aceasta fiind cea care prezinta cel mai mare grad de probabilitate.(99, 999 %).

Daca se va stabili ca fostul sot nu este tatal biologic, pe certificatul de nastere poate sa nu fie mentionat tatal natural, trecandu-se linie, la aceasta rubrica.( paternitatea putand fi determinata ulterior).

Asadar, parata nu este obligata sa precizeze identitatea tatalui natural.

Fostul sot poate solicita despagubiri morale, dovedind prejudiciul suferit.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ok. Am inteles. Si ca despagubire morala pana la ce suma poate sa ceara? Cat vrea el sau exista o limita? Mama poate sa refuze daca suma este prea mare?
Buna seara,

Sumele de bani solicitate varieaza, nu exista un cuantum prestabilit al acestora.

Instanta de judecata poate dispune obligarea dumneavoastra la plata acestor despagubiri.

Acestea se fundamenteaza pe raspunderea civila delictuala.

Dozarea cuantumului despagubirilor de natura morala se efectueaza in functie de prejudiciul moral suferit, de consecintele ce au rezultat din situatia prejudiciabila creata.

Instanta de judecata poate respinge ca neintemeiata solicitarea de a fi obligat la plata unor despagubiri de natura morala.

Daca, insa, actiunea civila este admisa, in parte, puteti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata( tot in parte).

Recunoasterea pretentiilor partii adverse, pana la primul termen de judecata, duce la imposibilitatea obligarii dumneavoastra la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de litigiul dedus judecatii.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate. buna ziua. va rog sa-mi spune-ti daca pot sa o chem direct in ... sicorn sicorn Buna ziua. Va rog sa-mi spune-ti daca pot sa o chem direct in nume personal pe fica mea care are 16 ani pentru tagada de paternitate a mamei sau trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in urma unui test de paternitate cerut de tata,s-a ... VicaSVica VicaSVica Buna ziua. In urma unui test de paternitate cerut de tata,s-a constatat că nu el este tatăl biologic al copilului la care a plătit pensie alimentara până ... (vezi toată discuția)
Cum obtin fetita,am sanse? Bsabam23 Bsabam23 Am stat in concubinaj cu o femeie care era casatorita. In timpul concumbinajului am devenut tatal unei frumoase fetite. Cand fetita sa nascut nu a putut fi ... (vezi toată discuția)