avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Părinții meu au divorțat și nu au ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Părinții meu au divorțat și nu au făcut partajul ...

Bună ziua! Părinții meu au divorțat și nu au făcut partajul deoarece tatăl meu la un an după divorț a decedat. Bunurile ii rămân toate mamei s.au trebuie să facă partajul cu noi copiii? Ne.am prezentat la notar dar nici ei nu ne.au dat un răspuns concrect... Facem doar succesiunea? În situația de față se poate vinde un teren dacă toți moștenirii, inclusiv mama suntem de acord?
Mulțumesc! Vă rog să mă lămuriți și pe mine deoarece niciodată nu am primit un răspuns la fel... Vă rog să-mi spuneți pe ce legi, ordonanțe să mă uit pentru a-mi desluși problema
Declarațiile de renunțare la mostenire nu au termen de valabilitate.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat. O zi frumoasă
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2021
gi-jane2, moderator
Art 108 din Procedura succesorală Legea 36/1995
În succesiunile care privesc bunurile comune ale autorului succesiunii și ale soțului supraviețuitor, cotele de contribuție ale acestora la dobândirea bunurilor și asumarea obligațiilor se stabilesc prin acordul moștenitorilor consemnat în încheierea finală sau, după caz, în actul de lichidare încheiat în formă autentică.
Vă rog să-mi explicați la ce se referă.
Mulțumesc
"Important! Codul civil impune ca, la momentul deschiderii mostenirii, sa nu existe intre sotul decedat si sotul supravietuitor o hotarare definitiva de divort. Prin urmare, va mosteni si sotul supravietuitor care se afla in plin proces de divort, atata timp cat acesta nu s-a finalizat prin hotarare definitiva. "

În situația mea există între părinți o hotărâre definitivă de divorț fără că ei să fi împărțit bunurile.... Peste tot în lege scrie negru pe alb soțul supraviețuitor primește.
Dacă fratele meu a renunțat la succesiune printr.o declarație notarială ne mai trebuie la dosar copie legalizată după certificatul lui de naștere.
Ce răspuns să îi dau notarului unde vrem să facem succesiunea că ne cere cadastru și intabulare pe bunurile tatălui. Am încercat să le facem dar noi nu suntem proprietari, după succesiune ne elibereaza notarul un certificat de moștenitor și pe baza lui facem cadastru și intabulare.
Să mergem la al treilea notar?
Să deschidem succesiunea în instanță?
Este diferență mare la preț între o succesiune la notar sau în instanță?
Mulțumesc
Se refera la faptul ca in cadrul procedurii succesorale se va incheia un act de lichidare a regimului matrimonial, prin care soțul supraviețuitor și moștenitorii declara ce bunuri proprii a dobândit fiecare sot, ce bunuri comune au dobândit împreună, care este cota de contribuție la dobândirea bunurilor comune și eventualele datorii.
La dvs nu mai este cazul, pentru că regimul matrimonial al părinților dvs a încetat prin divorț.
Astfel, cotele fiecăruia vor fi stabilite în încheierea finală, atunci cand veti dezbate succesiunea.

Alte discuții în legătură

Succesiune după deces și divorț Georgică G Georgică G Părinții mei au divorțat dar nu au făcut partaj după divorț. Au deținut în devălmășie două imobile în care locuiau fiecare separat. Mama mea a ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in cazul unui mostenitor ani_b ani_b Suntem 3 frati ....2 din prima casatorie a mamei mele si EU din a 2-a .In urma divortului de primul sot mama nu a ramas cu nici un bun ... (vezi toată discuția)