avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa chem in civil un vecin care planteaza pomi cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa chem in civil un vecin care planteaza pomi cu ramura mare ...

Pot sa chem in civil un vecin care planteaza pomi cu ramura mare la minimum legal dar acei pomi imi produc daune, radacinile ajungand la fundatia casei si imi afecteaza propria gradina?
Cel mai recent răspuns: Toka3 , utilizator 08:15, 7 Aprilie 2021

Abia daca va dauneaza, abia atunci vezi ce a produs paguba si daca se constata ca e vb de vreo radacina a pomului vecinului.


Daca pune un tert la 2m de gard un pom care are conform caracteristicilor speciei coroana intre 7-12m si radacinile intre 7-14m nu e evident ca afecteaza proprietatea mea? Trebuie sa astept 10 ani ca sa calculez 7-2=5m pe proprietatea mea? Si intai sa-mi crape peretii casei?

Legile tarii au prevederi legate de intentie chiar daca faptul nu s-a produs inca, rea-vointa in savarsirea unui act, tulburare de posesie si cred ca aveti dreptate primul pas e sa cer o evaluare la un specialist in silvicultura cu factura si raport.


Daca pune un tert la 2m de gard un pom care are conform caracteristicilor speciei coroana intre 7-12m si radacinile intre 7-14m nu e evident ca afecteaza proprietatea mea? Trebuie sa astept 10 ani ca sa calculez 7-2=5m pe proprietatea mea? Si intai sa-mi crape peretii?


Codul Civil - CAPITOLUL II: Aplicarea legii civile
Art. 16: Vinovăţia
(2) Fapta este săvârşită cu intenţie când autorul prevede rezultatul faptei sale şi fie urmăreşte producerea lui prin intermediul faptei, fie, deşi nu îl urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii acestui rezultat.

Exista daune intarziate fata de momentul actiunii/plantare, dar efectele sunt foarte grave ex, daramare pereti casa, crengi si radacini peste proprietatea vecinului, reziduuri etc. Alegand distanta respectiva prea mica data de marimea naturala a pomului acest tert comite cu intentie si in mod planificat fapta si daunele ulterioare fiind in culpa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pot sa chem in civil un vecin care planteaza pomi cu ramura mare la minimum legal dar acei pomi imi produc daune, radacinile ajungand la fundatia casei si imi afecteaza propria gradina?


am plecat de la asta si raspunsul e nu, nu il puteti chema in judecata pt daune ce nu le-a produs si nici sa il obligati sa isi taie pomii daca i-a plantat unde trebuie.
actiunea e neintemeiata.
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
nu il puteti chema in judecata pt daune ce nu le-a produs


incercati sa priviti din perspectiva logicii juridice. de ce un bloc poate fi consolidat chiar daca un proprietar refuza si cutremurul nu a venit si poate nici nu vine, o cantina poate fi amendata pentru lipsa conditiilor desi inca nimeni nu a reclamat ceva etc.

Din fericire domeniul juridic nu se ocupa doar cu constatari ca la daune auto ci ofera si mecanisme de preventie si corectare inainte ca daunele sa se produca sau sa se agraveze.

Chiar si asa dauna poate exista si acum daca eu vreau sa construiesc casa langa gard dar ar insemna ca radacinile lui sunt la 4 metri de casa si stiind ca ajung la 7 metri devine o mare problema sa dispun de propria proprietate.

Oricum se pare ca pe forum e usor sa primesti sfaturi copy-paste din lege dar pentru consultanta juridica trebuie platit un avocat.
Dupa ce veti arunca bani pe diverse interpretari veti ajunge si dvs la concluzia ca cele mai bune sfaturi (inclusiv pentru ipoteza in care ajungeti in fata unui judecator) sunt cele "copy paste din lege".

Alte discuții în legătură

Buna, as avea situatia urmatoarea: un vecin si-a plantat un nuc ... lucianmija lucianmija Buna, As avea situatia urmatoarea: Un vecin si-a plantat un nuc in gradina lui, la aproximativ 3 metri fata de casa in care locuiesc eu. Ideea e ca nucul ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Taiere nuc skyboy2011 skyboy2011 Buna ziua,vecinul meu din partea de Est are unu nuc la 30 de cm de hotar care imi produce umbra pe o suprafata mare din terenul meu.Care este calea legala pt ... (vezi toată discuția)