1. - rectific art.61 lit. a) coroborat cu art.264 alin.1 lit.f) din Codul Muncii.
2. - nu am semnat un act aditional la cim si nici cim expres cazurile de confidentialitate, am semnat o anexa care se numeste Clauza de Confidentialitate la Regulamentul Intern, care este de tip general .
Prin Noul Cod al Muncii, aprobat prin Legea nr. 53 din 24.01.2003 si publicat in Monitorul Oficial nr. 72 din 05.02.2003, angajatorii romani au primit "cadou" cateva clauze care pana atunci nu existau in legislatia romaneasca.
Acestea sunt:
- clauza de confidentialitate,
- -clauza cu privire la formarea profesionala,
- - clauza de neconcurenta,
- - clauza de mobilitate.
In articolul 20 –Legea nr.53 /2003-Codul Muncii -se precizeaza ca :- "in afara clauzelor generale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice".
Clauza de confidentialitate
articolul 26 din Codul Muncii se precizeaza:
- "Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca."
- Exista si o prevedere care este valabila atat pentru angajator, cat si pentru angajat. "Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese."
aliniatul 5 din articolul 17: "Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate."
Clauza de neconcurenta--- il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara."-
In afara de aceasta prevedere, Codul Muncii mai mentioneaza urmatoarele:
Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce ii sunt interzise salariatului pe durata contractului.
Indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu.
Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita pe durata perioadei de proba.
Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Si pentru ca este ceva nou in legislatia noastra, articolul 22 detaliaza si mai mult:
Aliniatul 1. Clauza de neconcurenta nu isi mai produce efectele la data incetarii contractului individual de munca.
Aliniatul 2. Prin exceptie de la prevederile alin. (1), clauza de neconcurenta isi poate produce efectele si dupa incetarea contractului individual de munca, pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, daca o astfel de perioada a fost convenita expres prin contractul individual de munca.
Aliniatul 3. Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.
clauza de mobilitate -poate fi inclusa intr-un act aditional CIM ,atunci cand :
a)_partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca.
In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
Art. 26. – alin.(1) prevede :-Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
-alin.(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese. Exista, desigur, si reversul medaliei: "Nerespectarea de catre salariat a clauzelor speciale inserate in contractul individual de munca da dreptul angajatorului sa ceara plata de daune - interese."
Clauza cu privire la formarea profesionala este detaliata la articolul 188 din Codul Muncii: "Formarea profesionala a salariatilor are urmatoarele obiective principale:
adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;
obtinerea unei calificari profesionale;
actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;
reconversia profesionala determinata de restructurari socio-economice;
dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;
prevenirea riscului somajului;
promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale."
Si pentru realizarea aceastor obiective se prezinta urmatoarele forme (art. 189):
participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
ucenicie organizata la locul de munca;
formare individualizata;
alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.
Acestea sunt formele de clauze ce pot fi incluse in contractul individual de munca la angajare.
Vedeti care vi se potriveste in speta Dv.
Succes!