avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ...

Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa:

"In calitate de promitenti cumpărători, declaram pe proprie răspundere că la data autentificarii prezentului inscris, nu solicitam notarea promisiunii în cartea funciară a terenului."

Este ceva ce ar trebui sa ma ingrijoreze?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 20:09, 18 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
N-am văzut ultimul dvs. mesaj.
Foarte bine că cereți draft. Mergeți cu el la un specialist să îl citească integral, urmează să dați o mulțime de bani și, oricâtă bunăvoință ar avea cineva pe un forum, din bucățele nu vă poate da sfaturi complet utile. Poate acea scăpare cu terenul nu e singura. Dacă au uitat doar să înlocuiască cuvântul teren cu apartament, iar clauza o să fie prezentă și în contractul dvs.?
Deși e ciudat, totuși... Promisiunea nu poate fi notată în CF pentru apartament pentru că el deocamdată nu există.

În locul dvs. nu aș semna nimic înainte de a merge la un avocat cu draftul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cred ca daca ati nota promisiunea de vanzare in cartea funciara a terenului, nu mai poate sa intabuleze constructia pe numele vanzatorului, el neavand acte pe cladire deocamdata.
Oricum, sfatuiti=va cu un avocat cu draftul in fata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult pentru toate raspunsurile!

Cred ca aveti dreptate cu ce spuneti dvs. nu poate trece antecontractul in cartea funciara a terenului, din cauza ca nu are acte pe imobil.

"In calitate de promitenti cumpărători, declaram pe proprie răspundere că la data autentificarii prezentului inscris, nu solicitam notarea promisiunii în cartea funciară a terenului."

Totusi in afara de clauza aceasta sunt alte clauze care imi dau curaj ca totul e in regula, plus urmatoarele aspecte:

- Draftul contractului primit in avans.

- Pe acelasi teren sunt inca 2 blocuri turn finalizate, in unul din ele fiind deja mutati proprietarii

- Pe langa acestea 2 blocuri finalizate, se mai afla in bloc ridicat care se afla la stadiul de finisaje si blocul unde este aparamentul pe care vreau sa il cumpar care este deja construit, compartimentat si urmeaza sa pune geamurile si sa faca finisajele.

- Langa se mai afla un al 3-lea bloc, care se afla in constructie cu 3 nivele.

- Dezvoltatorul a terminat si alte proiecte in zona, avand inclusiv o strada cu numele sau si alte proiecte imobiliare cu case.

Celelalte clauze din contract care ma fac sa cred ca nu as avea nimic de pierdut sunt urmatoarele:

"Noi ...... în calitate de promitent-vânzătoare, ne obligam ca până la încheierea actului de vânzare în formă autentică, să nu înstrăinam bunul imobil, să nu il ipotecam, să nu încheiem vreo altă promisiune bilaterală de vânzare și să îndeplinim toate formalitățile necesare edificarii si intabulării constructiei în cartea funciară."

"Noi ...... în calitate de promitent-vânzătoare, declaram pe proprie răspundere, cunoscând dispoziţiile Codului Penal cu privire la falsul în declaraţii, că terenul ce face obiectul prezentei promisiuni se află în proprietatea societatii, este liber de sarcini, are acces direct la drum, nu face obiectul nici unui litigiu aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti civile sau penale, se află în circuitul civil, nu a fost naţionalizat sau expropriat, în caz contrar, înţelegând să răspundem atât civil cât şi penal."

"Ni s-au adus la cunoștință dispozițiile art.2386, alin. 2 Codul Civil prin care promitentii cumpărători au un drept de ipotecă legală asupra imobilului, respectiv pentru restituirea sumelor plătite cu titlu de avans în caz de neexecutare a promisiunii de a contracta din partea promitentei vânzătoare."


O sa cer oricum niste lamuriri si maine inainte de semnarea contractului asta e clar. Va multumesc mult pentru ajutor!

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu a gresit deloc....daca nu a finalizat constructia, inclusiv partea de hartogaraie (ex. proces verbal de finalizare a constructiei in relatia cu primaria care a eliberat autorizatia de constructie, apartamentare, intabulare la OCPI, etc.) nici nu exista alta proprietate in afara de teren, ci doar o constructie aflata in stadiul de edificare.
Mare grija ce semnati! Am mai vazut eu dezvoltatori care se laudau cu alte blocuri construite si, din 2018 pana in prezent nu a reusit sa il finalizeze pe cel in care oferea apartamente la vanzare. Ba chiar unii care construiau fara autorizatie de constructie, si asta in Ilfov, la 2 pasi de Bucuresti (sub pretextul ca pana la finalizare fac ei rost de tot).
Atentie, banutii se duc la dezvoltator, de regula un SRL cu capital social de 200 lei (mai mare rasul sa faci afaceri de sute de mii de euro si sa ai un astfel de capital social). De regula nici macar terenurile nu sunt in proprietatea societatii care construieste, tocmai ca sa se protejeze.
Chiar daca o sa castigati procesul (in eventualitatea in care aveti probleme si se ajunge la judecata), nu o sa aveti ce sa mai luati de pe urma lor, daca semnati fara o minima consultare a unui avocat.
Din pacate educatia este atat de precara in Romania pe acest domeniu, iar oamenii se duc spasiti precum mielul la taiere, astfel ca accepta toate conditiile impuse, iar ei isi freaca mainile de bucurie cand dau de astfel de clienti neinformati....cand au 9 persoane cu astfel de clienti neinformati si vine unul care le scoate peri albi, insotit de avocat...pe cine credeti ca alege de client?!
Insa exista acel proverb romanesc, cine nu deschide ochii, deschide punga.
Pentru cativa euro in plus, recomandarea ar fi sa achizitionati o proprietate care este finisata, cu toate actele la zi, astfel ca puteti inca de a doua zi sa mergeti la notar pentru a face toate demersurile si actele necesare transferului de proprietate contra platii pretului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract apartament in constructie TheKindred TheKindred Buna ziua, Am rezervat un apartament intr-un bloc aflat in constructie (momentan blocul este ridicat \"la rosu\", se va finaliza la vara) si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma euvictoria euvictoria Buna ziua, Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru ... (vezi toată discuția)