avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Judecata cu furnizorul pentru predarea telefonului ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Judecata cu furnizorul pentru predarea telefonului mobil altor persoane decat proprietarul si efectuarea de convorbiri abuzive

In vara lui 2008 un agent de la RDS care se ocupa de distributia de telefoane mobile in reteaua mobila Digi a inmanat un asemnea telefon chiriasilor din apartamentul nostru. Acestia au semnat pentru el dar nu ne-au instiintat de existenta lui. Dupa ce au plecat din apartament, timp de aproape 2 luni au folosit in mod abuziv telefonul efectuand convorbiri in valoare de aproape 3000 de lei. Noi nu am stiut nimic pana cand am fost chemati de catre RDS sa platim in avans o suma de 350 de lei pentru ca avem convorbiri foarte mari. Dupa o scurta verificare la RDS a desfasuratorului convorbirilor am aflat de existenta acelui telefon mobil de pe care au fost facute toate apelurile. Sotul meu a fost de mai multe ori in audienta la directorul RDS ca sa rezolve pe cale amiabila, explicandu-le situatia si faptul ca nu vom plati nimic pentru ca noi nu am stiut nimic despre existenta acelui telefon iar vinovat este angajatul RDS care trebuia sa ne predea doar noua telefonul. Nu s-a rezolvat nimic de atunci, au zis ca sa asteptam ca o sa ne dea in judecata chiar daca angajatul lor a fost de vina.Acum ne-a venit o somatie de plata la tribunal in valoare de 4500 de lei, pentru ca au adaugat 1500 de lei penalitati. Doresc sa va intreb daca in aceasta situatie si cu ajutorul unui avocat avem sanse de castig la judecata. Din cauza acestei situatii au fost intrerupte toate serviciile RDS, chiar si cel de cablu, care pana la1 aprilie 2009 se factura separat si il plateam in continuare. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Isabela_bv , utilizator 16:35, 8 Ianuarie 2010
=D> Legally, si multumesc pentru raspuns (; uneori imi este si mie dor de dreptul penal, si, parca, din raspunsul dvs. si din scurte aminitiri, imi este dor de judecatorii profesori de drept penal (a)

In acest caz, un avocat informat (cu privire la datele concrete ale cauzei, vreau sa zic) poate aprecia cel mai bine oportunitatea unor plangeri penale (care suspenda procesul civil si, poate ... duce recuperarea datoriei la Sf. Asteapta) in procesul actual sau separat, impotriva cui?, si asa mai departe.

Tot un avocat poate si sa aprecieze cel mai bine daca, in procesul civil trebuie introdusi fostul chirias si/sau angajatul RDS, si in ce forma (parte sau martor?).

Numai cineva cu cunostiinte juridice si care a studiat toate actele, starea de fapt, si a cunoscut pe autorul topicului direct (a se citi: a vazut in ochii sai cata rabdare poate avea persoana tarata in acest proces fara voie), poate sa ia hotararea cum sa procedeze. Asta si in functie de evnimentele ce vor urma.

Cel mai bun mers pe care ii vad acum (de la anul nou incerc sa ma las de cafea, poate nu vad chiar bine) este:
inscrierea in fals a semnaturii din contract, depunand toate eforturile (cereri scrise, insistenta in fata instantei) ca falsul sa se constate direct de catre instanta, prin verificarea de scripte, sa nu mai ajungem la expertize care costa.
Daca instanta constata falsul, teoretic litigiul se termina repede, autorul post-ului castiga, si e cea mai simpla, ieftina, eleganta si pacifista varianta.

Cu acest scop (in nadejdea de mai sus), in prima faza, nu as pomeni in instanta nimic despre chirias (dar asta depinde de starea de fapt: daca chriasul a stat in acelasi apartament cu proprietarul, si nu in apartamente diferite, cum am presupus eu la inceput, atunci "nu da bine" sa nu pomenesc de el), sau as pomeni minim, bazandu-ma (usor speculativ, asa-i la razboi) pe faptul ca nu stiu ce a facut RDS, cui a dat telefonul. Sa vina ei sa spuna ce au facut, as face eu pe niznaiul...!
As fi insa pregatit temeinic (cu actele redactate si in geanta la fiecare termen) sa am jude ostil, si de cerut expertiza, si de introdus in proces pe rand angajatul RDS (ca martor), si chiriasul meu (ca parte).
Si cu pangerile penale, si separat, si in cadrul civilului...(tot in geanta, daca nu-mi place, pe loc, ce iese din administrarea de probe).
Si gata, ca, daca d-na Isabela angajeaza avocat, ii stric distractia.
Hi-hi!, tare curios as fi ce iese din asta pana la urma.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
@ smeagull, desi la inceput am avut alte opinii, nu stiu cat de avizate, poate nu am luat in calcul toate elementele spetei, acum cred ca , daca instanta intr-adevar ar accepta efectuarea unei expertize , ar fi simplu sa se demonstreze cine a semnat actul aditional. De aceea cred ca este nevoie sa fie ,,pomenit" chiriasul, fiind , ca sa ma exprim asa, pionul principal. Daca s-ar incerca doar sa se demonstreze ca nu titularul contractului a semnat , ar fi si asa ok, insa , ar trebui sa nu fie laste necunoscute si sa se ingreuneze aflarea adevarului . Se amesteca destul de mult aici civilul cu penalul , intr-adevar, insa, probelemele de ordin civil care au luat nastere sunt consecinta directa a faptelor de natura penala. Asadar , trebuie gasite cauza pentru a sti cine trebuie sa remedieze efectele.
Ar fi necesar ca userul care ne-a scris , respectiv cel care se afla in postura de a plati ceea ce nu datoreaza , sa depuna toate eforturile pentru a-si asigura exonerarea de o raspundere ce nu trebuie sa ii fie pusa in carca. In acest fel , ar trebui pusi la punct si acesti ,,disperati " furnizori de servicii , care se comporta ca niste comisi -voiajori, plecand ,, prin sat" sa ofere telefoane mobile, ignorand legea, recurgand la metode ce exced sfera legalitatii .
Este nevoie de un avocat bine pregatit si gata sa ,,lupte" in aceasta cauza pe ,care, nu o vad prea usor elucidata.
legally a scris:

@ smeagull, desi la inceput am avut alte opinii, nu stiu cat de avizate

@ Legally, opinia dvs. a fost avizata si corecta avand in vedere experienta dvs. cu respectivul furnizor (semnat acte la sediul lor, etc.). Oricine ar fi primit telefon in modul (corect contractual) descris de dvs., ar fi gandit la fel.

Cred ca aveti dreptate, si ca apararea deschisa si completa propusa de dvs. ar putea fi mai eficienta.
Personal ii urez mult noroc.
Va multumesc pentru interesul manifestat fata de cazul meu. Domnule smeagull, mentionez faptul ca, chiriasii au locuit singuri in apartamentul nostru, noi avand domiciliul in alta locuinta. Si noi ne bazam cel mai mult pe acea semnatura, sa se demonstreze ca nu este a sotului. Nu stiu ce va fi pana la urma, imi e teama si nu am liniste dar va asigur ca vom contacta un avocat. As dori sa gasim un avocat in cunostinta de cauza, care sa poata face fata situatiei si sa ne ajute sa castigam si sa ne recuperam cheltuielile de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional cu semnatura falsa ctr ctr Buna ziua, Imi pare bine ca am gasit acest forum, unde pot adresa o intrebare: In dec. 2008 am fost la un furnizor de telef mobila sa-mi schimb abonam la ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract rcs-rds gabriel_gavrila gabriel_gavrila Buna ziua! va supun atentiei modalitatea prin care RCS-RDS prelungeste contractele clientilor. nu stiu cat de legala este aceasta practica. deci, avem ... (vezi toată discuția)
Abuz rds silviun silviun Buna ziua , Locuiesc in Franta si acum aproximativ o luna am calatorit in Romania pentru a-mi rezolva niste probleme personale.Avand nevoie sa comunic ... (vezi toată discuția)