avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitati de dobandire imobil cand proprietarul are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitati de dobandire imobil cand proprietarul are mostenitor rezervatar

Buna ziua,

Întrebare/situație:

Mama mea a avut o sora (pe numele Maria, decedată) care a fost casatorita cu Nicolae. Nicolae are o fiica din prima căsătorie (Ioana). Maria și Nicolae nu au avut însă un copil impreuna. În timpul vieții Maria a lăsat un testament conform careia lasă toate bunurile mobile și imobile soțului ei (Nicolae). Nicolae, la rândul lui a făcut un testament ca lasă toate bunurile mobile și imobile fiicei ei din prima căsătorie (Ioana). Între timp relația personală dintre Nicolae si fiica ei Ioana s-a stricat, iar Nicolae dorește sa lase apartamentul lui mie. Caut o modalitatea pentru a intra în proprietatea apartamentului respectiv, astfel incat aranjamentul sa nu poată fi atacat de Ioana, înainte sau după decesul lui Nicolae. Între mine și Nicolae nu exista relații de rudenie, în afara faptului ca a fost soțul surorii mamei mele.

Întrebări:
1. Pentru a revoca testamentul deja făcut (conform careia lăsa totul Ioanei) Nicolae trebuie sa meargă la același notar care a autentificat testamentul, sau poate merge la orice notar?

2. Care ar fi cea mai potrivită procedura/forma legală pentru a intra în posesia apartamentului menționat (înainte sau după decesul lui Nicolae), date fiind cele de sus, astfel incat aranjamentul sa nu poată fi atacat în niciun fel de Ioana? Sa fac un contract de vanzare cumpare la pret real ar fi dificil, ca nu am de unde sa platesc pretul real al apartamentului.

Donație? Contract de vanzare-cumparare? Contract de renta viagera? Sau altceva?- mentionez ca nu tin neaparat sa intru în posesia apartamentului înaintea decesului lui Nicolae, deci și un contract de genul renta viagera ar fi OK pt. mine, atata timp cat nu se poate ataca de către Ioana, bineinteles atata timp cat eu îmi îndeplinesc obligațiile contractuale.


Cu Stimă,
Attila
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2021
zsigmondati, utilizator
Cel mai recent răspuns: zsigmondati , utilizator 10:07, 30 Iulie 2021


Voinea Liviu a scris:

Daca e rezervatar va avea dreptul la rezerva succesorala indiferent de ce acte faceti dvs.


Este un pic greu de procesat. Asta practic inseamna ca proprietarul nu poate dispune de bunul lui cum vrea, si dvs., daca cumparati un ap. de la un asemenea proprietar riscati sa fiti dat afara ca cineva era mostenitor rezervatar?

Numai bine,
Attila

Voinea Liviu a scris:

Daca e rezervatar va avea dreptul la rezerva succesorala indiferent de ce acte faceti dvs.


Rezervatarul va avea dreptul la rezerva orice act s-ar incheia, dar, in functie de actul incheiat rezerva poate include sau nu bunul instrainat. Cata vreme dreptul de proprietate se transmite in mod oneros, rezervatarul nu poate emite nici un fel de pretentie.

Contractul de renta viagera presupune efectuarea unei prestatii periodice, deci va trebui sa ii achitati proprietarului o suma de bani (sau sa ii dati alte bunuri fungibile) pe toata durata vietii acestuia. Dupa ce treceti de pragul de 50.000 lei banii vor trebui achitati obligatoriu in cont. Daca va achitati obligatiile la timp si aveti si o dovada in sensul asta, rezervatarul nu poate emite pretentii cata vreme proprietarul nu suferea de o boala letala la momentul incheierii contractului si traieste mai mult de 30 de zile de la data incheierii acestuia.
Deci inteleg din raspunsul dvs., ca un contract de renta viagera ar fi o solutie destul de sigura.

Bineinteles, as achita la timp, lunar sau trimestrial suma stabilita in contract, exclusiv prin virament bancar de la bun inceput, astfel incat sa am o dovada clara.

Marimea sumei lunare/trimestriale stabilite, are vreo importanta? Imobilul respectiv valoreaza in jur de 50.000 - 60.000 EUR.
Spre deosebire de contractul de vanzare, care este un act comutativ (in cadrul careia inca de la incheierea actului se cunoaste si este certa intinderea drepturilor transferate), contractul de renta viagera este un act aleatoriu "care, prin natura lor sau prin voinţa părţilor, oferă cel puţin uneia dintre părţi şansa unui câştig şi o expune totodată la riscul unei pierderi, ce depind de un eveniment viitor şi incert" - decesul credirentierului - daca acesta traieste mult, este posibil ca valoarea rentei sa depaseasca valoarea imobilului - daca el decedeaza in scurt timp, in mod evident valoarea rentei platite va fi inferioara valorii imobilului.
Astfel, avand in vedere exceptia stabilita de art 2247 Cod CIvil (decesul survenit in mai putin de 30 de zile de la data incheierii contractului din cauza unei boli letale de care credirentierul suferea deja la momentul incheierii contractului) se admite faptul ca in cadrul contractului de renta viagera, disproportia intre prestatii poate exista.
Bineinteles, aprecierea asupra "disproportionalitatii" poate ramane la latitudinea unui judecator in cazul in care mostenitorul credirentierului invoca anumite pretentii - dar, fiind vorba de un contract aleatoriu, nu stiu ce sanse ar putea avea. In aprecierea acestei situatii, in jurisprudenta se obisnuieste a se tine cont de varsta credirentierului la momentul incheierii contractului - e una sa te angajezi sa prestezi renta viagera unei persoane de 18 ani si alta sa prestezi renta viagera unei persoane de 80 de ani, apreciind ca, probabil, persoana de 18 ani va mai avea de trait destul de mult pe cand cea de 80 de ani ... nu la fel de mult. Totusi, caracterul aleatoriu al contractului ramane in picioare - persoana de 18 ani putand sa moara dupa o luna in urma unui accident, la fel cum cea de 80 de ani poate sa traiasca inca 20 de ani sau mai mult.
Acestea fiind spuse, bineinteles, cu cat e mai mare renta, cu atat mai bine. Daca stabiliti o renta derizorie (de exemplu 2-300 de lei pe luna), contractul, chiar asa aleatoriu, poate fi "atacat".
In ceea ce priveste stabilirea cuantumului, stabiliti prin simpla negociere cu credirentierul.


Buna ziua. Multumesc frumos pentru raspuns.

Eu ma gandeam la o renta in jur de 1000 de lei, car este totusi significant pentru un pensionar. Dansul se bucura inca de sanatate buna, doamne ajuta sa traiasca cat mai mult :) Scopul meu nu e sa ma imbogatesc (nici nu depind de banii aceea), dar daca ii face placere sa-mi lase mie locuinta, adica munca unei vieti, accept. Insa, nici nu as vrea sa ma bag in ceva care mai tarziu se lasa cu procese prin instante, ca nu am nici chef nici timp de asa ceva. De aceea cautam o solutie care sa fie cat mai sigura si cat mai “ne-atacabila”.

Asa dupa aprecierea dvs., 1000 RON pe luna e OK?

Cu stima,
Attila



Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2021
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Renta viagera imobiliare SVD SVD Sarbatori fericite ! Cit de sigur este un contract de renta viagera imobiliara ? Ce conditii trebuie stipulate pentru a da siguranta primirii, pe toata durata ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere vs renta viagera gi-jane2 gi-jane2 Buna ziua! As avea nevoie de un sfat, poate reusesc , cu ajutorul dumneavoastra sa aleg o solutie corecta sau care sa implice mai putine riscuri de a fi ... (vezi toată discuția)