avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... verificare apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

verificare apometre

Buna ziua si La multi ani!
Am si eu o intrebare in legatura cu verificarea apometrelor.E obligatorie pentru apartamente ?Sau e valabila doar pentru cele de scara?Am primit de la societatea de apa si canalizare notificare sa le verific , de nu platesc la pausal.E lege pentru asa ceva?Va multumesc.
Mai fac o incercare cu ajutorul cuvintelor asezate in fraza de dv.
Asa cum corect spuneti, verificarea apometrului de pe scara intra in obligatia furnizorului, pentru ca pe baza acestuia se masoara si factureaza consumul catre asociatie.
Tot asa si proprietarul va fi pus la plata apei consumate pe baza apometrului individual, din apartamentul sau. Asociatia plateste conform apomertului de scara iar proprietarul conf apometrului de apartament. Iar acesta trebuie sa indice corect pentru ca altfel proprietarul poate consuma real 3 mc iar apometrul sa indice 10 mc sau invrers.
Asociatia nu poate refuza factura pe motiv ca furnizorul nu a hotarat in adunarea generala a actionarilor verificarea apometrelor de scara, ci numai daca apometrul de scara nu are verificarea metrologica facuta. Asociatia cere furnizorului certificatul metrologic al apometrului de scara. Asociatia poate chiar sa sesizeze furnizorul ca apare un consum nejustificat de mare si furnizorul va efectua verificarea metrologica a apometrului chiar daca este in termen de valabilitate.
Asa trebuie sa se procedeze si cu apometrele din apartamente. Nu trebuie ca un proprietar sa astepte hotararea adunarii generale pentru a face verificarea metrologica a apometrului individual in situatia cand constata ca a luat-o razna sau cand verificarea a expirat.
Ma bucur ca am deschis un subiect interesant.Mi-a adus un vecin un ziar unde se dezbatea aceasta problema.Ziarul Click din 08.06.2009 , unde se spune : "Conform legii asociatiilor de proprietari 230/2007 , contoarele de apa montate in apartamentele blocurilor nu se supun controlului metrologic legal , intrucat nu sunt destinate realizarii de masurari din domeniile de interes public."Si , intradevar , asa cum bine au subliniat participantii la discutii , asociatiile de locatari hotarasc termenele la care se verifica aceste apometre.Si intrebarea este: noi cei care locuim intrun bloc ce nu are asociatie de locatari ce facem?Verificam sau nu?O intrebare hamletiana.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
anacami2, utilizator
Pai daca vreti sa stiti ca niste aparate, in functie de masuratoarea carora ...platiti consumul de apa si va intereseaza cati bani dati pe acest consum, daca este corect sau nu, faceti verificarea.
Daca va este indiferent ce arata aceste contoare si nu va intereseaza banii, nu faceti verificarea.
...............................
:bow: Intrebarea nu este atat de hamletiana, cum pare!
Este vorba de unul din aspectele datatoare de pierderi de apa, nefunctionarea corecta a contoarelor datorita expirarii metrologice sau a altor cauze care se pot descoperi cu prilejul verificarii metrologice.
Pierderile de apa ....costa bani!
anacami2 a scris:

Am si eu o intrebare in legatura cu verificarea apometrelor.E obligatorie pentru apartamente ?Sau e valabila doar pentru cele de scara?Am primit de la societatea de apa si canalizare notificare sa le verific , de nu platesc la pausal.E lege pentru asa ceva?Va multumesc.

Citind cu mai multa atentie mesajul postat initial si apoi al 2-lea in care se precizeaza ca este un bloc unde proprietarii nu s-au organizat in asociatie, inteleg faptul ca furnizorul factureaza apa fiecarui proprietar. Pe ce baza? Pe baza apometrului instalat in apartament.
La fel si furnizorul de energie electrica factureaza pe baza contoarului electric montat la intrarea in apartament, direct proprietarului.
In ambele cazuri furnizorul poate impune verificarea aparatului si/sau inlocuirea acestuia la anumite intervale sau daca se dovedeste ca nu indica corect.
De fapt furnizorul de apa a venit cu 2 variante si proprietarul poate alege: verifica apometrul sau plateste "pausal".
Discutiile in contradictoriu s-au dus mai mult pe implicarea asociatiei, pe acordul asociatiei, pe hotararea adunarii generale, etc.
As vrea sa aud daca vin reprezentantii furnizorului de energie electrica si impun verificarea sau schimbarea contoarului electric, o sa refuzati acest lucru pentru ca adunarea generala nu a hotarat asa ceva!?
O sa ramaneti pe intuneric pana la adunarea generala si chiar mai mult.
La fel puteti ramane fara apa.
Contractele incheiate direct intre furnizori si proprietari nu au nimic in comun cu adunarea generala a proprietarilor.
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Obligatie schimbare/verificare contor/ aparat inregistare consum apa rece in apartament Arabellla Arabellla Buna ziua, Exista vreo lege care obliga proprietarul unui apartament sa isi schimbe contoarele/aparatele de inregistrat consumul de apa rece din ... (vezi toată discuția)
Contorul de apa care se apropie de expirarea garantiei verificarii metrologie sau a expirat deja. szabyku szabyku Buna ziua. Spuneti-mi va rog, in a cui sarcina cade sa verifice sau sa schimbe contorul de apa care este aproape de expirare din punct de vedere al garantiei ... (vezi toată discuția)
Verificare metrologica obligatorie a contoarelor de apa din apartamente sbasa sbasa adunarea generala poate obliga proprietarii din cadrul asociatiei sa-si verifice metrologic contorii de apa din apartamente? (vezi toată discuția)