avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajator "disparut", probleme cu cartea de munca..
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajator "disparut", probleme cu cartea de munca..

Buna ziua, sora mea s-a angajat la o firma din noiembrie 2008, dar pe cartea ei de munca apare cu data de 1 dec. 2008. Firma se ocupa cu consiliere financiara,avand in total 2 angajati plus patronul, iar salariul il primea de obicei cand se plictisea seful de rugamintile lor. Desi aceasta situatie era indeajuns de suparatoare, pe 1 iulie ,sora mea a gasit firma inchisa, seful nu mai raspundea la telefon.Ulterior ea afla ca acesta datora multi bani pe chirii, facturi si la clienti. De atunci ea nu-si poate recupera cartea de munca, cei de la fortele de munca i-au spus sa-l cheme in instanta. As dori sa va intreb daca alta solutie nu exista, ca ea sa-si recupereze cartea de munca, sa se poata angaja in alta parte. Va multumesc, si scuzati povestea poate prea lunga..
"Interpretarile personale" sunt de prisos atata timp cat nu exista proba veridicitatii in asemenea situatii.
In primul rand trebuie facuta sesizarea si va veti convinge de eficienta cercetarilor prin concret.
Mentalitatea ca politia (indiferent de sector) nu-si face datoria....este doar un
asa-zis "principiu social (al unora) care privesc angajatii din acest sector bugetar ca fiind "incompetent" pentru solutionarea infractiunilor comise de catre angajatori.
Cu scuzele de rigoare,va contrazic domnule consilier juridic@ freelis-intrucat cunosc sufieciente cazuri concrete care au fost solutionate pe aceasta cale amiabila cu ajutorul politiei in limita atributiilor legale care le au.
Informatia este de bun augur pentru toti cei aflati in dificultatea subiectului din topic.
Reducerea actiunilor in instanta este importanta-avand in vedere numarul dosarelor la Tribunalul Muncii-.
Cred ca exista diferente intre audierile din instanta de judecata si ancheta preliminara efectuata de politie.
Sunt doua autoritati distincte care pot sa ofere o solutionare concreta ,insa diferenta consta in faptul ca printr-o ancheta preliminara pot sa rezulte infractiuni comise de un angajator si se intocmesc dosare penale prin autosesizare in baza cercetarilor efectuate ( fiind aduse dovezi).
Prin acest mod,persoana (angajatul) prejudiciata obtine "scutirea"de a actiona pe cont propriu fiind inclusa in dosarul penal ca "parte vatamata" .
In procedura juridica civila-dreptul muncii-instanta nu se autosesizeaza atunci cand la dosar apar elemente constitutive cu privire la infractiuni comise de angajator (exemplu:-bancruta frauduloasa, atunci cand au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;samd)

Sper ca am oferit suficiente dovezi care sa justifice ca nu se compara procesul civil cu ancheta preliminara facuta de catre politie.

Va multumesc pentru intelegere!
cu stima si consideratie,
rodica_post

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor recuperare carnet de munca!!! gheo2004 gheo2004 Buna seara.Am cartea de munca neplatita de catre angajator din 2008 .Ulterior m-am angajat la o alta firma pe baza de contract inregistrat la ITM.In momentul ... (vezi toată discuția)
Plingere penala Dinu Luigian Dinu Luigian In 26.09.2007 societatea la care am lucrat a facut plingere penala impotriva mai multor colegi inregistrata la aceeasi data la S.I.F. Au trecut aproximativ 2 ... (vezi toată discuția)
Carnetul de munca gavril cristina daniela gavril cristina daniela Buna ziua , Din anul 2008 si pana in anul 2003 am lucrat la o societate comerciala ,unde mi s au platit toate darile catre stat iar carnetul de munca a fost ... (vezi toată discuția)