avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul supravietuitor a cumparat apartamentul, fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul supravietuitor a cumparat apartamentul, fără să se dezbată succesiunea.

Sotul supravietuitor a cumparat apartamentul, fără să se dezbată succesiunea.


Vecina mea de la etajul 8 are o situație mai încurcată.
La începutul anului 1991 moare tatăl. Rămân de pe urma lui 3 copii + soția supraviețuitoare într-un apartament care era dat de la Stat cu un contract de închiriere.
Spre sfârșitul aceluiași an, 1991, soția cumpără apartamentul și devine proprietară.
La notar se duc cu toții în anul 1992, după 15 luni de la deces și 2 copii declară că vor să renunțe în favoarea mamei, dar vecina mea nu a dorit să renunțe. Au spus că nu sunt bunuri mobile/ imobile după defunct, dar primesc fiecare câte un certificat de moștenitor pe calitate în care scrie clar că nu sunt bunuri mobile și imobile după defunct.

Avea dreptul soția supraviețuitoare să cumpere acel imobil?
Nu cumva aveau și copiii dreptul la acel apartament?
Atunci platiti consultatia la un avocat si va explica acesta de cate feluri sunt proprietatile, cum se pot obtine ( contract de vanzare-cumparare, mostenire, uzucapiune), ce este un contract de inchiriere, etc.

Va costa in jur de 300-500 lei ora de consultatie si cred ca este timp suficient sa intelegeti ce si cum...
Sau incepeti sa studiati Codul civil si cel de Procedura civila.
Pentru ca fii defunctului sa mosteneasca imobilul in discutie trebuia ca acesta (imobilul) sa fie in masa succesorala de pe urma decedatului (adica ca decedatul sa fi fost proprietar si nu chirias).

Or atata timp cat bunul nu era in proprietatea acestuia ci era doar chirias (= dreptul de a locui in imobil), acest drept se stinge la data decesului si nu se transmite mostenitorilor.
Nu e vb de moralitate aici, legal copiii nu aveau ce mosteni daca tatal nu a avut nimic in proprietate. Copiii nu aveau la ce renunta, casa fiind in propretatea statului.
Copiii o vor mosteni pe amma cand va veni vremea, acum e unic proprietar * ea, mama)

Silvia1945 a scris:

Aveți dreptate, dar răspunsul dvs este unul moral.
Caut un răspuns cu temă legală, bazat pe articole de/din lege.

Apartamentul le-a fost dat în urma demolării casei, a unei exproprieri pentru construcția de blocuri pe acel teren.
Le-au dat un apartament, așa era legea vremii, o familie să aibă o singură locuință.
Tatăl + fiica acestuia (vecina mea) aveau un testament, prin care moșteneau în indiviziune și părți egale, proprietatea demolată/ expropriată, fiind moștenitori testamentari.
Presupun că în baza actelor de proprietate asupra curții+casei demolate, pe contractul de chirie au fost trecuți proprietarii (tatăl decedat + vecina- fiind fiică a acestuia, NU soția supraviețuitoare care a cumpărat apartamentul pe numele ei în baza Decretului Lege 61/1990).
Întrebările corecte erau:
1. Pe acel contract de chirie nu trebuiau să fie trecuți ambii foști proprietari?
2. Soția supraviețuitoare avea dreptul să cumpere locuința, în condițiile în care apartamentul era dat de către stat în urma exproprierii, având ca bază o moștenire a soțului și a fiicei acesteia? Știam că moștenirile nu intră în categoria bunurilor comune...


gi-jane2 a scris:

Nu e vb de moralitate aici, legal copiii nu aveau ce mosteni daca tatal nu a avut nimic in proprietate. Copiii nu aveau la ce renunta, casa fiind in propretatea statului.
Copiii o vor mosteni pe amma cand va veni vremea, acum e unic proprietar * ea, mama)

Silvia1945 a scris:

Aveți dreptate, dar răspunsul dvs este unul moral.
Caut un răspuns cu temă legală, bazat pe articole de/din lege.



Ultima modificare: Vineri, 13 August 2021
Silvia1945, utilizator
doamna, actul de proprietate e una si proprietatea se transmite urmasilor, contractul de inchiriere, dar espre folosinta etc, e altceva, in acest caz, proprietatea nu le apartinea.
daca va las prin testament un imobil si imobilul piere, dvs nu mai aveti ce mosteni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la apartament D_Adrian02 D_Adrian02 Buna ziua , locuiesc intr-un apartament cu 4 camere impreuna cu mama si fratele meu , tatal meu a decedat acum cateva zile ( apartamentul este cumparat de ... (vezi toată discuția)
Obligarea la împărțirea moștenirii prin vânzarea casei mostenite Deneyra Deneyra Bună ziua!As vrea să știu dacă e posibil sa oblig ceilalți moștenitori ai imobilului sa-si vândă partea.In urma decesului tatălui meu,am moștenit ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)