Contractul descris mai sus (asa cum a facut-o initiatorul topicului) este asimilabil, din punct de vedere fiscal, unei conventii civile de prestari servicii (asa cum remarca si @danike). Ca urmare, beneficiarul serviciului adica, societatea comerciala, va retine si vira 10% sub forma de impozit si, pana cel tarziu pe 25 a lunii urmatoare, il va vira si il va declara in declaratia 100. De asemenea, pana pe 28 februarie anul urmator va depune declaratia 205.
Prestatorul de servicii va depune pana la 15 mai anul urmator declaratia 200 privind veniturile realizate si dupa ce-i vine decizia de impunere in maxim 60 zile va plati diferenta de 6%. Daca nu mai are si alte surse de venit, va trebui sa plateasca si 5.5% din venitul brut realizat sub forma de CASS, dar nu mai putin de 5.5% din salariu minim pe economie.
Acest contract este un contract de mandat comercial pentru efectuarea unor activitati altele decat de administrare a unei societati comerciale, prin urmare neaplicandu-i-se prevederile Legii 31/1990 a societatilor comerciale. Venitul din activitatea de mandat comercial este definit de art. 46 din Codul fiscal ca venit din activitati independente (a se vedea mai jos dispozitiile legale).
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, pentru care platile anticipate se fac prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, au obligatia, in vederea inregistrarii, sa depuna la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala in termen de 30 de zile de la data data inceperii activitatii sau data obtinerii primului venit, conform art.72 alin 6) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Veniturile obtinute din mandatul comercial se impoziteaza cu impozit pe venit de 16%, platibil potrivit recomandarilor dl. Iulian Manea, cu precizarea ca este obligatorie plata CASS in cuantum de 5.5% in conditiile art. 257 lit. b) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii (a se vedea mai jos dispozitiile legale). Astfel, contributia de 5.5% se aplica veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit. Legea stabileste doar limita minima a bazei de impozitare la care se aplica contributia de 5.5%: dacă acest venit din activitati independente este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, baza de impozitare la care se aplica contributia nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar. In concluzie, in cazul in care se realizeaza venituri din alte surse si din venituri din activitati independente, contributia de 5.5% se aplica tuturor acestor venituri.
Potrivit Art. 46 din Codul fiscal - (1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
Potrivit Art. 52 din Codul fiscal - (1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
(...)
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele menţionate la art. 78 alin. (1) lit. e.
Potrivit Art. 257 din Legea 95/2006 - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar (...).