avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Liderul de sindicat poate fi lucrator desemnat sau ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Liderul de sindicat poate fi lucrator desemnat sau membru in ...

Liderul de sindicat poate fi lucrator desemnat sau membru in SIPP? Nu cumva este un conflict de interese?
Va rog un raspuns documentat, cu trimitere la legislatie.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:50, 19 August 2021
Nu este adevarat, va rog nu mai faceti afirmatii fara a fi informat in prealabil.
Va rog sa (re)cititi atent. Legea 62 / 2011 si Codul Muncii - nu spune niciunde in aceste 2 legi fundamentale despre ceea ce spuneti dvs.
De ex. , pt. afirmatia "Nu pot exista 2 CIM pentru 2 activitati diferite, in cadrul aceleiasi firme." - vezi Codul Muncii Art. 35. - (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
Informatii suplimentare aici: [ link extern ]
-Art. 11 (1) Pe perioada în care persoana aleasă în organul de conducere este salarizată de organizaţia sindicală contractul său individual de muncă sau, după caz, raportul de serviciu se suspendă, iar aceasta îşi păstrează funcţia şi locul de muncă avute anterior, precum şi vechimea în muncă, respectiv în specialitate sau în funcţia publică deţinută, în condiţiile legii. Pe postul acesteia poate fi încadrată o altă persoană numai cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2) La revenirea în postul avut anterior persoanei aflate în situaţia prevăzută la alin. (1) i se va asigura un salariu care nu poate fi mai mic decât cel ce putea fi obţinut în condiţii de continuitate în acel post.
Art. 11 este clar, daca se suspenda un CIM, nu are cum un lider de sindicat platit de sindicat sa aiba si CIM la firma respectiva.
Am fost destul de clar, comentariile mele se refera la lider de sindicat si lucrator ssm in acelasi timp, nu in perioade de timp diferite.
Si daca liderul de sindicat nu este salarizat de sindicat? Cunosc organizatii unde acesta nu ia salariu de la sindicat.
In acest caz, cum ramane cu intrebarea mea originala?
Poate depinde de angajator si de sindicat daca se accepta sa lucreze partial in unul sau in ambele locuri de munca. Poate fi posibil intr-o intreprindere mica si daca un lider sindical accepta sa lucreze in folosul sindicatului fara a fi remunerat.
Daca este lucrator in domeniul ssm nu poate lucra pentru sindicat decat in afara celor 8 ore de serviciu, acesti lucratori trebuind sa aiba CIM cu norma intreaga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa pe linie de ssm adrian65 adrian65 Buna ziua. In vederea infiintarii unui PFA pentru prestarea serviciului extern de prevenire si protectie am o nelamurire in ce priveste demonstrarea ... (vezi toată discuția)
Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie Akhenaton81 Akhenaton81 Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie in cadrul unei firme poate fi desemnat si lucrator desemnat ssm pe un santier in cadrul aceleiasi ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat cornel1969 cornel1969 Firma are 80 de angajati. Un punct de lucru se afla la CNE Cernavoda, altul la Otopeni, sediul central la Bucuresti. Avem numit un lucrator desemnat dar care ... (vezi toată discuția)