salariul compensator se acorda dupa un anumit nr de luni lucrate intr-o firma iar daca da dupa cate luni?LA MULTI ANI TUTUROR UN AN NOU BUN VA DORESC si multumesc tuturor pt raspunsuri.
normal salariul compensator se da impreuna cu salariul si drepturile ce le mai aveti, la lichidare sau cand este ziua de salar...nu inteleg ce castiga patronul ca il da dupa doua luni:-/
puteti face o instiintare, in dublu exemplar si sa va dea nr de inregistrare, in care sa specificati faptul ca in termen de x zile (10 zile de exemplu) daca nu va inmaneaza salariul compensatoriu veti sesiza ITM-ul
Multa bafta.
mergeti la angajator si insistati sa obtineti acea decizie, in caz ca nu vor sa va dea un exemplar mergeti la munca ... de principiu trebuie sa o comunice in termen de 5 zile de la emitere , daca nu o comunica ar putea fii o problema .
In temeiul art.73 din Legea nr.168/1999, a contractului colectiv de munca la nivel de unitate si a contractului colectiv de munca la nivel de grupuri de unitati,angajatorul are obligatia sa acorde Plati compensatorii cuvenit salariatului disponibilizat - conform :*Dreptul Muncii.
Obligarea la plata unei sume de 10-20 salarii medii pe unitate, reprezentand plati compensatorii, datorate incetarii raportului sau de munca in baza art.130 (1) lit.a din Codul muncii, in urma deciziei de Incetarea activitatii nr………..emisa de parata(angajator) se face doar prin instanta de judecata.
Neanserarea in contractul colectiv la nivel de unitate a obligatiei de a se acorda plati compensatorii salariatilor disponibilizati nu exonereaza unitatea de a aplica dispozitiile legale in vigoare la nivel de ramura, respectiv la nivel national, consacrate in acte normative privind protectia sociala a persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.
In cazul in care s-au eludat dispozitiile Ordonantei de Guvern nr.98/1999 completate cu cele ale O.G. nr.185/1999 si O.G. nr.77/2000 potrivit carora patronul are obligatia de a acorda salariatilor disponibilizati platile compensatorii reprezentand echivalentul a 10-20 salarii,se actioneaza in instanta de judecata.
Ca atare, sunt incidente dispozitiile OUG nr.98/1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective, completate cu OUG nr.185/1999 si OUG nr.77/2000.
Potrivit acestor acte normative, care reglementeaza cadrul general al protectiei sociale a persoanelor disponibilizate, salariatii disponibilizati prin concedieri colective beneficiaza de plati compensatorii daca au fost incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata si au o vechime in munca, la angajatorul care i-a disponibilizat, de minimum 6 luni, realizata in ultimele 12 luni inaintea disponibilizarii.
buna seara vreau sa va intreb cva inafara de decizia de inchidere a contractului de munca si a adeverintei pe pereoada lucrata firma mai treb sa-mi dea vreun act?am si copie dupa contractul de munca