avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Salut, Am facut un antecontract pentru cumpararea unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Salut, Am facut un antecontract pentru cumpararea unei jumatati ...

Salut,
Am facut un antecontract pentru cumpararea unei jumatati dintr-un duplex.
Ni s-a prezentat un plan arhitectural in care era trecuta suprafata utila de 120,1 mp, pe care l-am folosit la notar, constructia nefiind inca intabulata.
Problema este ca dupa intabulare, in CF, suprafata utila a reiesit 114,2 mp.
Intrebarile mea este:
Care este toleranta acceptata, conform legii, intre suprafata utila din planul arhitectural si cea care rezultata din masuratori pentru inscrierea in CF?
Multumesc

Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2021
MariusManole, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 23:15, 29 Martie 2022
De la o persoana fizica. Dar tot 5% plateste TVA
Banuiesc ca si pretul a fost de pana in 472.500 lei inclusiv TVA.
Atunci e vorba de un "artificiu" clasic romanesc. Conform art. 291, al. 3, lit C, pct 3 din Legea 227/2015 (Codul Fiscal), beneficiaza de TVA in cota redusa de 5% livrarea (vanzarea) unor bunuri printre care si locuintele cu o suprafata utila de maximum 120 mp. Prin urmare, suprafata constructiei a fost redusa (probabil artificial) in documentatia cadastrala, astfel incat sa se incadreze in alineatul indicat iar vanzatorul sa pastreze 14% din pret, aplicand o cota de tva de 5% in loc de cota normala de 19%.

". livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare;"
Pretul de vanzare este mult mai mare.
Intrebarea era care este abaterea acceptata dintre un plan de arhitectura (care printre altele a stat la baza autorizatiei de contruire) si suprafata finala din CF.
Si ce parghii as avea sa il determin sa scada din pret tinand cont ca pe antecontract apar 120 mp iar in realitate pe CF sunt 114 mp.
Pot sa argumentez cu cei 2% din ordinul 634/2006, sau acesta nu se aplica spetei acesteia.
Multumesc
Nu exista o abatere acceptata. Depinde mult de cum a fost redactat antecontractul. Ma oblig sa vand un apartament in suprafata de XXX mp conform proiectului XXX, sau un apartament de aproximativ XXX mp. In mod normal, avand in vedere ca antecontractul se incheie cu privire la un bun care nu este inabulat inca (si deci nemasurat de un expert cadastral), ar terbui sa existe mentiuni cu privire la tolerante/marje de eroare, si eventul reduceri sau cresteri de pret in cazul in care acestea depasesc un anumit procent. Cum antecontractul dvs probabil nu vorbeste despre asa ceva si cum, probabil, vanzatorul nu va dori o renegociere, ar ramane la latitudinea unui judecator sa stabileasca daca diferenta de suprafata este esentiala si se impune o scadere a pretului - fara sa existe niste "abateri" stabilite in mod cert care sa fie folosite ca punct de reper, e vorba strict de intelegerea partilor in acest sens, care in cazul dvs nu exista.
Ordinul 634/2006 (care nu era neaparat incident spetei dvs) a fost abrogat prin ordinul 700/2014: [ link extern ]
Asta scrie in antecontract “…un apartament de aproximativ 120 mp…”. Fara referiri la pret pe mp.
Ce sanse reale am in instanta tinand cont ca am fost cumparator de buna credinta si mi se livreaza cu 6 mp mai putin? 114 in loc de 120?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Tva 5% apartament nou (supr. utila = 120,6mp) uncharted uncharted Doresc sa achizitionez un apartament nou intr-un ansamblu rezidential. Suprafata utila in cadastru este de 120,6 mp, iar in extrasul de carte funciara este de ... (vezi toată discuția)
Eroare admisa cadastru - suprafata utila apartament - tva uncharted uncharted Doresc sa achizitionez un apartament nou, cu TVA de 5%. Una din reguli e ca suprafata utila sa nu depaseasca 120mp. Problema e ca apartamentul in cauza are ... (vezi toată discuția)
Tva 5% LDMUNTEANU LDMUNTEANU Buna ziua, doresc sa achizitionez o casa cu teren , 236 mp terenul, 120 mp utili constructia, pret 130000 EUR. Dezvoltatorul imi spune ca pretul include TVA ... (vezi toată discuția)