avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... M,X si A-ctr de vanzare cumparare...se poate??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

M,X si A-ctr de vanzare cumparare...se poate??

O persoana Maria are garantie personala la banca.In prezent nu detine nimic pe numele ei,insa...o persoana Xenia doreste sa-i vanda o casa cat de curand,Maria stie ca daca are garantie personala, iar in cazul i care dobandeste ceva, se executa ca sa se stinga debitul...
Daca Maria cumpara totusi acea casa,insa in aceeasi zi o vinde lui Andrei,banca mai poate face ceva? Andrei nu are probleme de nici un fel...
Dahrma a scris:
Chiar daca Maria vinde casa lui Andrei dupa 5 min.dupa ce a cumparat-o de la Xenia,la acelasi notar??Cum ar mai putea Maria sa apara in CF,daca s-a vandut dupa 5 min??

In cartea funciara nu se fac inregistrari decat in succesiune directa. Daca este inregistrat A, atunci B nu se poate intabula decat daca a dobandit de la A, nu de la C care sa nu apara pe nicaieri. Daca B cumpara de la C, atunci succesiunea care trebuie in mod obligatoriu inregistrata este A->C->B, nu se poate altfel indiferent cat dureaza.
In plus, notarul ar trebui sa fie nebun sau inconstient sa autentifice un transfer de la o persoana care nu e inregistrata in cartea funciara. Legea impune clar intabularea inainte de a dispune de dreptul asupra unui imobil.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2010
ContSters20980, utilizator
Multumesc mult pentru toate raspunsurile...deci Maria nu poate intra in posesia casei,decat daca se risca sa fie executata de banca,ceea ce nu cred ca o sa faca...deci nu poate dobandi casa...
Ce alt act ar mai putea face sa ii ramana totusi ei?Daca se mai poate...
Banca va executa bunurile existente in patrimoniul Mariei la momentul inceperii executarii, si cele dobandite ulterior acestui moment. Bineinteles, banca poate cere anularea anumitor acte juridice anterioare, daca poate dovedi intentia de frauda. Nu vad cum ar putea Maria sa aiba dar de fapt sa nu aiba un bun... Ori e proprietara si atunci exista riscul executarii de catre banca, ori nu e proprietara si basta. Chestia cu proprietatea pentru 5 minute mi se pare absurda, de vreme ce X poate vinde direct lui A cu acelasi efect.
Chestia cu proprietatea pentru 5 minute mi se pare absurda, de vreme ce X poate vinde direct lui A cu acelasi efect.

Degeaba explici lui X daca are 89 de ani,si nu intelege mai nimic...ei stiu doar ca trebe data casa la Maria,ca doara n-or da-o la Andrei, pe care nici nu-l stiu...E ceva absurd pentru Xenia.Stiu ca e cam aberanta chestia cu 5 min,dar degeaba tii teoria chibritului, daca n-are cine s-o inteleaga...
Pot sa va dau eu o varianta eleganta de a rezolva lucrurile.

Sa mearga "Maria" la notar cu vanzatorul. Cu toate actele pregatite pt vanzare (titlul de proprietate - contract, hot. jud. sau ce o fi+ cadastru, intabulare etc.) sa ii faca "Mariei" o procura pt vanzare. Cu aceasta procura "Maria" ii vinde apoi lui Andrei si gata. Toata lumea e fericita.
Batranul a semnat ceva care reprezinta cedarea bunului, isi ia banii stabiliti pt vanzare, creditorii nu mai gasesc bunul, neramanand in posesia ei, ci indirect transmis catre Andrei.

Alte discuții în legătură

Va rog ajutor solutie intabulare casa si teren situatie mai complicata sor3lla sor3lla buna ziua, as dori sa ma ajutati intr-o problema..... am dori sa cumparam o casa la tara in jud cluj langa turda dar situatia esti mai complicata .... ne-am ... (vezi toată discuția)
Achizitionare garsoniera..risc? ellena7 ellena7 Buna ziua, Doresc sa achizitionez o garsoniera in orasul \"A\" si imi este teama..deoarece vanzatorul, care are domiciliul in orasul \"B\" doreste sa ... (vezi toată discuția)
Documente necesare cumparare casa NituC NituC Buna ziua , Eu si sotia ne-am hotarat sa ne cumparam o casa prin programul prima casa si am inteles ca pe langa avansul de 5 - 10 % pe care trebuie sa il ... (vezi toată discuția)